BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,92
ALTIN 2.430,38
HABER /  GÜNCEL

21 Kasım İngiltere Basın Özeti

Suriye savaşında öldürülen El Kaide bağlantılı İngiliz gençler; Türkiye'den Daily Telegraph'a konuşan Ürdünlü militan: Suriye'ye Şeriat getirmeye geldik; Filipinler'de tayfunun yarattığı iç göç dalgası ve prezervatif sektörünü saran 'grafen' heyecanı.

Abone ol

Times'ın ön sayfasında iri puntolarla, El Kaide için savaşan dört İngilizin Suriye'de öldüğü haber veriliyor.

Gazete, Suriye'ye savaşmaya giden gençlerin geri döndükleri ülkelerde terör riskini artırdığı endişesini kaydediyor.

Times'a göre El Nusra Cephesi'nin yanında savaşmaya giden İngilizlerden üçü Halep yakınlarında Beşar Esad'a sadık güçlerle savaşırken öldü. Gazete dördüncüsünün ise bundan iki hafta sonra bir düşman mevziine pusu kurduğu sırada vurulduğunu bildiriyor.

Ölen gençlerin hepsinin Londralı olduğunun düşünüldüğünü yazan Times, İngiliz iç istihbaratı MI5'a göre İngiltere'den 200 ila 300 arasında gencin Suriye'ye savaşmaya gittiğinin tahmin edildiğini belirtiyor.

Gazetenin görüş aldığı bir istihbarat kaynağı, ''Suriye'deki krizin ilk aşamalarında bu ülkeye giden gençlerden bazıları İngiltere'ye geri dönüp çevrelerindekileri radikalleştirerek peşlerine taktı ve Suriye'ye geri döndü.'' diyor.

Times, Suriye'den geri dönenlerin İngiltere'de yeni bir güvenlik tehditi oluşturmasından kaygıların dile getirildiğini aktarıyor.

''Suriye'ye Şeriat'ı getireceğiz''

Daily Telegraph, El Kaide'ye bağlı savaşçılarının Suriye'nin kuzeyinde kontrol altında tuttukları bölgelerde sivil halka köktendinci İslami bir hayat tarzını empoze etmeye çalıştığını bildiriyor.

Gazete, Türkiye sınırı yakınlarında bir dizi kent ve kasabada rakipsiz kontrol sahibi olan El Kaide bağlantılı Irak-Şam İslam Devleti ve El Nusra Cephesi'nin aylardır ısrarla Beşar Esad'ın devrilmesinden başka hiçbir amaç gütmediklerini söylemelerine karşın, aşırı uçta İslamcı bir ideolojiyi sessizce yerleştirmeye çalıştıklarını yazıyor.

Daily Telegraph'a göre yerel camilere kendi imamlarını gönderen İslamcı savaşçılar erkeklerden sakal bırakmalarını ve kadınların da Afganistan'daki gibi yüzü ve vücudu tamamen örten burka giymesini istiyor.

Gazete, sınırın Türkiye yakasında bir evde kaldığını söylediği Irak-Şam İslam Devleti'nin Ürdünlü üyesi Ebu Abdullah'ın ''Suriye'ye Şeriat'ı, Allah'ın kanununu getirmeye geldik'' dediğini bildiriyor.

Daily Telegraph, El Kaide bağlantılı militanların İslamcı projesinin Suriye'de en çok kuzeydoğudaki Rakka ve Dana kasabalarında barizce hissedildiğini aktarıyor.

Filipinler'de tayfun sonrası göçmen akını

Filipinler'deki tayfunun resmi ölüm bilançosunun 4011 kişiye ulaştığını bildiren FinancialTimes, ülkenin belli başlı kentlerinin evini kaybetmiş binlerce afetzedenin yoğun göçü karşısında giderek çaresiz kaldığını yazıyor.

Başkent Manila'dan bildiren Financial Times, dünya tarihinin karaya vuran en güçlü tayfunlarından birine tanık olan afetzedelerin büyük kentlere akın ettiğini, fakat yerel yönetimlerin bu artan nüfusun temel ihtiyaçlarını karşılaşmakta gün be gün zorlandığını bildiriyor.

Manila ile Filipinler'in ikinci büyük şehir Cebu'nun askeri havaalanlarında afetzedeleri taşıyan uçakların birer birer inip kalktığını yazan Financial Times, havaalanlarının çevresinde çadır kentlerin oluştuğunu kaydediyor.

Gazete, cesetlerine ulaşılan 4 bini aşkın kişinin yanısıra, daha halen kayıp durumda olan yaklaşık 1600 kişinin bulunduğunu vurguluyor.

Tayfunda yaralananların sayısı ise Financial Times'ın satırlarında 18 binin üzerinde olarak verilmiş.

Prezervatif sektöründe 'grafen umudu'

Indepedent'ın bugün baş yazılarından birini ayırdığı konu, 'grafen' adlı mucizevi madde.

''O kadar mükemmel bir madde ki inanması zor'' diyen gazete, İngiltere'de icat edilen grafenin süper esnek, süper sağlam, süper hafif ve aynı zamanda süper ince özellikleriyle modern zamanların en heyecan verici bilimsel gelişmelerinden biri olduğunu yazıyor.

Independent, karbondan imal edilen ve tek bir atom inceliğinde olan grafeni gündelik hayatta kullanıma sokmak için laboratuvarlarda kıran kırana bir araştırma yarışının süregittiğini bildiriyor.

Gazeteye göre, hem inanılmaz hafif hem de bir o kadar sağlam olması, otomobil ve uçak imalatında çığır açabileceği gibi, elektronikten tutun su sterilizasyonuna değin daha birçok sektörde grafen devrimi kapıda olabilir.

Independent, grafenin prezervatif üreticileri için de büyük umutlar vaadettiğini yazıyor.

Araştırmacılar, grafenden prezervatiflerin daha sağlam olduğu için daha güvenli, daha ince olduğu için de daha zevkli bir seks deneyimine olanak sağlayacağını tahmin ediyor.

Independent, saç telinden bir milyon kat daha ince olup, elmastan daha dayanıklı özelliklere sahip bir prezervatifin üretim araştırması için, Aids'e karşı verdikleri mücadele ile bilinen Bill ve Melinda Gates Vakfı'nın İngiltere'de bir üniversiteye bağış yaptığına işaret ediyor.