BIST 10.209
DOLAR 32,36
EURO 34,77
ALTIN 2.401,74
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

2023'ü de 2071'i de unutun

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'ya göre başkanlık modeline geçilmezse Türkiye krize girecek.

Abone ol

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, ''Eğer Türkiye başkanlık modeline geçmezse, koalisyon denilen o meret, Allah'ın baş belası o tablo Türkiye'ye bir daha gelirse 2023'ü de 2071'i de unutun ve Türkiye bugün Avrupa'da gördüğümüz ekonomik kriz geçiren ülkelerin durumuna düşer'' dedi.

Kuzu, Memur-Sen Adana İl Başkanlığı'nca düzenlenen ''Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi'' konulu konferanstaki konuşmasında, başkanlık modelinin şanssızlığının bilmeden konuşmaktan kaynaklandığını söyledi.

Türkiye'nin 2023 hedefleri olduğunu belirten Kuzu, şunları söyledi:

''Bu hedeflere ulaşılabilir. Eğer Türkiye başkanlık modeline geçmezse, koalisyon denilen o meret, o Allah'ın baş belası o tablo Türkiye'ye bir daha gelirse 2023'ü de 2071'i de unutun ve Türkiye bugün Avrupa'da gördüğümüz ekonomik kriz geçiren ülkelerin durumuna düşer. Dolayısıyla mutlaka ama mutlaka Başbakanın gece-gündüz çalışarak biriktirdiği bu tabloyu devam ettirmemiz gerekir. Menderes biriktirdi koalisyon yedi, Demirel biriktirdi koalisyon yedi, Özal biriktirdi koalisyon yedi, şimdi biz biriktiriyoruz koalisyon yiyecek. O zaman memleketi düşünerek konuşmamız lazım. 1970 ile 80 arasında 12 tane hükümet kurulmuş. 1,5 aylık, 7-8 aylık hükümetler o dönemlerde kurulmuş. İstikrarın getirdiği bir kalıcılık vardır. İstikrar tek başına her şey değildir ama oradaki sürekliliğin getirdiği bir potansiyel, sinerji, enerji var. Bunu sağlamak için bu koalisyonlara paydos dememiz gerekiyor.''

Türkiye'de yeni anayasa çalışmaları yaptıklarını anlatan Kuzu, şöyle devam etti:

''Süreç iyi gitmiyor. Bunu ümitsiz anlamda söylemiyorum. Çıkmamış canda ümit vardır ama ağır gidiyor. 1,5 yıllık süre dolmuş ama ortaya çıkmış bir metin yok. 1,5 yılık süre dünya anayasasına bakıldığında çok kısa bir süre değil, makul bir süre. Özgürlükle alakalı bölümde mutabakat çok yüksek ama kalan bölümlerle ilgili özellikle egemenliğin kullanması bakımından sorunlar yaşanmaya devam ediyor. Bir metin çıkar mı bekliyoruz çıkarsa onu paylaşacağız. Çıkmazsa biz AK Parti olarak başkanlık modelini esas alan metnimizi parlamentoya sunacağız. Muhalefet partilerimizle de tek tek görüşeceğiz destek çıkan biri olursa onunla yolumuza devam edeceğiz. Olmazsa metnimizi kendimiz getirip milletin gözü önünde 'metin budur destek bekliyoruz' diye milletvekillerimizin vicdanına arz edeceğiz.''

YENİDEN TÜRKİYE'Yİ DİZAYN ETMEMİZ GEREKİYOR

Kuzu, şuan 3 siyasi partinin ''parlamenter modele devam'' dediğini anlatarak, ''Başkanlık modeline geçmeyeceksek yeni sıfır bir anayasa yapmış olsanız bile bu anayasa ülkenin sorunlarını çözmez. Bu benim şahsi kanaatim ve görüşümdür. Partimle alakalı görüş değildir. Bunu yürekten söylüyorum yüzde yüz bu böyledir. Dolayısıyla buradan muhalefet partilerine sesleniyorum; gelin yol yakınken Allah aşkına aklınızı başınıza toplayın şu başkanlık modeline geçelim ki, Türkiye eski süründüğü dönemlere bir daha dönmesin. Sistemi revize etmemiz gerekiyor, yeniden Türkiye'yi dizayn etmemiz gerekiyor bunun da çözümünün başkanlık olduğunu söylüyoruz'' değerlendirmesinde bulundu.

Kuzu, iktidara geldiklerinde Türkiye'de 36 bakanlık olduğunu hatırlatarak, ''Her bakanlık israf, masraf, koordinenin bozulması demektir'' dedi. Türkiye'deki ekonomik gelişmelere dikkati çeken Kuzu, şu an Türkiye'nin 100 ülkeye ve IMF'ye borç verdiğini söyledi. 

''Başkanlık modeli gelirse diktatörlük gelir'' anlayışının da doğru olmadığını belirten Kuzu, ''Böyle bir şey olamaz, bunlar parlamenter rejimde olan şeyler. Biz sunduğumuz pakette bunların tedbirini aldık'' diye konuştu.

Başkanlık sistemine sol kesim, medya ve küçük partilerin karşı çıktığını anlatan Kuzu, şöyle devam etti:

''Şuan Türkiye'de 61 parti var, 10 tanesinin adını sayamam genel başkanlarından 5-6'sını bilirim. Genel başkanına küsüyor parti kuruyor, hanımına küsüyor parti kuruyor. 61 parti nedir ya neye hizmet ediyor aklım almıyor. Parti kurmak başkanlık modelinde elbette yasak değil ama bu getirdiğimiz modelde iki tane parti yaşamış olur. Biri sağda, biri solda. Böylece Türkiye'de iki partili model gündeme geliyor. Biri sağ merkez, biri sol merkez.''

Türkiye'de sol kesimin başkanlık sistemine sıcak bakmadığını belirten Kuzu, ''Diktatörlük gelir diyorlar. Diktatörlük bugünkü modellerde gelir. Sen bundan korkuyor musun bunun panzehiri başkanlık modelidir'' ifadelerini kullandı. 

Kuzu, daha sonra soruları yanıtladı.

Seyhan Otel'de düzenlenen toplantıya Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar ve diğer yetkililer katıldı.