BIST 9.722
DOLAR 32,54
EURO 34,91
ALTIN 2.422,28
HABER /  GÜNCEL

2019 asgari ücret ne oldu sendikaların 2280 lira net maaş kararı

2019 asgari ücret kaç para olacak yarın son karar netleşecek ve milyonlarca işçinin 2019 maaşı netleşecek. Sendikalar asgari ücret 2019 yılında 2280 lira net olsun kararında ısrarcı. Asgari ücretin için son karar ise hükümet verecek.

Abone ol

2019 asgari ücret için artık geri sayım başladı, yarın dananın kuyruğu kopacak ve 2019 asgari ücret zammı netleşecek. İşçi, işveren, hükümet ve sendikaların aynı masada toplandığı asgari ücret tespit komisyonundan net karar yarın çıkacak ve binlerce işçinin dört gözle beklediği2 019  asgari ücret zammı açıklanacak. Türk İş sendikasıu görüşmelerin başından beri asgair ücretin 2019 yılında 2280 lira olması gerektiğini savunuyor. 

YARIN NETLEŞECEK: Asgari ücret görüşmelerinin üçüncü toplantısı 20 Aralık perşembe günü saat 10.00'da yapılacak. Asgari Ücret için Türk-İş "2280 lira olmalı" derken, işveren kesiminin kafasındaki yaklaşık rakam ortaya çıktı.

Asgari ücret 2019'da ne kadar olacak sorusu gündemdeki yerini korurken, gözler 20 Aralık perşembe günü yapılacak asgari ücret görüşmelerinin üçüncü toplantısına çevrildi. Görüşmeye kısa bir süre kala Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda yer alan 
temsilcilerden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Kudret Önen'den çok konuşulacak bir açıklama geldi.

Asgari ücretin belirlenmesinde sona yaklaşılıyor. 3. toplantıda ev sahibi Türk-İş olacak. Milyonlarca çalışanın gözü kulağı bu görüşmeye çevrildi. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay dün ilk kez net bir rakam ortaya koymuştu.

TÜRK-İŞ: 'ASGARİ ÜCRET 2280 LİRA OLSUN': Atalay, asgari ücretin 2 bin liraya çekilmesi konusunu, 4 aydır dile getirdiklerini ifade ederek, "Fitre 19 lira ve 4 kişilik bir ailede bu ücret aylık 2280 lira ediyor. Asgari ücretin bunun altında olmaması gerekiyor ki, fitrede asgari ücret buğday hesabından yapılıyor." dedi.

ASGARİ ÜCRET 2 BİN TL ALTINDA OLSUN: Asgari ücret konusunda işçi kesiminin bu çıkışının ardından bugün dikkat çeken bir açıklama da işverenlerden geldi. Komisyonda yer alan Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Kudret Önen, yeni yılda asgari ücretin 2 bin TL'nin üzerinde olmaması gerektiğini söyledi.

HEDEFLER DİKKATE ALINSIN: Asgari ücretin 2 bin liranın üzerinde olması yönündeki taleplere değinen Önen, "Bu tür taleplerin 'Yeni Ekonomik Program' içinde yer alan enflasyon ve işsizlikle mücadele ile diğer hedeflere uygun olmadığını düşünüyoruz. Bu talebin gerçekleşmesi ülkemizin rekabet gücünü olumsuz etkileyeceği gibi istihdamın sürdürülebilirliği ve yeni iş alanlarının açılması açısından da destekleyici değil" ifadelerini kullandı.

İŞVERENİN DİĞER ÖNERİLERİ: Önen, TİSK olarak yüzde 2 olan İşsizlik Sigortası işveren payının 2019'da alınmamasını, SGK İşveren Desteği'nin yüzde 5'ten yüzde 6'ya yükseltilmesini ve bu oranın toplu iş sözleşmeli iş yerlerinde yüzde 7 olarak uygulanmasını talep ettiklerini vurguladı.

AGİ NE KADAR OLACAK? : Tüm çalışanlara her ay verilen Asgari Geçim İndirimi'nin (AGİ) tutarı çalışanın medeni durumuna, çocuk sayısına göre değişiyor. AGİ tutarı halen 152,21 ile 258,76 lira arasında bulunuyor. Asgari ücret brüt 2 bin 532 lira olursa, AGİ 189,90 ile 322,83 lira aralığına yükselecek. 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle işsizlik maaşı da zamlanacak. Şu an en düşük işsizlik maaşı 805 TL. 2019 yılında en düşük işsizlik maaşının 1005 lira olması bekleniyor. 1611lira olan en yüksek işsizlik maaşının ise 2010 liraya çıkması bekleniyor.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR? : Asgari ücreti, yasa gereği 5'er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için işçi tarafını Türk-İş temsil ederken, TİSK işveren tarafı adına masa bulunuyor.