BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,80
ALTIN 2.508,67

2018 İstihdam Teşviklerini Kaçırma, Fazladan Prim Ödeme…

Ülkemizdeki sigorta primlerinin yüksek olması sebebiyle işverenlerin bir kısmı ya ihtiyacı olduğu halde ilave işçi almaktan kaçınmakta ve çalıştırmış olduğu işçilerinin üzerine fazladan yük bindirmekte.

Ülkemizdeki sigorta primlerinin yüksek olması sebebiyle işverenlerin bir kısmı ya ihtiyacı olduğu halde ilave işçi almaktan kaçınmakta ve çalıştırmış olduğu işçilerinin üzerine fazladan yük bindirmekte ya da işe almış olduğu kişilerin SGK’ sını yapmayarak onları kayıt dışı olarak çalıştırma yoluna gitmektedir.   

Devlet, yüksek orandaki işsizlik sorunun çözümüne ve ekonominin canlanmasına katkı sağlamak ayrıca kayıt dışı çalışmanın önüne geçmek için belli dönemlerde istihdam teşviklerini devreye sokmaktadır. Özellikle 2017 yılı işsizlik verilerindeki yüksek rakamlar devletin istihdam seferberliği başlatmasında önemli rol oynamıştır.     

2017 yılında istihdam seferberliği kapsamında;

Asgari ücrete 100 TL hazine yardımı,

İlave olarak istihdam edilen her işçi için 773 lira sigorta primi ve vergi teşviki,

İş başı eğitim programı kapsamında işe alınan işçilerin 3 aylık maaşı ile genel sağlık sigortası ve iş kazası meslek hastalığı primlerinin İş-Kur tarafından karşılanması gibi desteklerle, devlet resmi kayıtlara göre 1,5 milyon ek istihdam sağlamayı başarmıştır.

Hem işverenler hem de işçiler yeni senede teşvikler devam edecek mi, istihdamı arttırmaya yönelik yeni teşvikler olacak mı diye merak ediyorsanız ve bir endişeniz varsa, endişelenmeyin…

Teşvikler 2018 yılında bir önceki yılla göre kapsamı da genişletilerek devam edecek…

PEKİ, 2018 YILINDA UYGULANACAK TEŞVİKLER NELER?

İstihdam Teşvikleri

Asgari Ücrete 100 TL’lik hazine yardımı 2018 yılında da devam edecek.

Tüm sektörlerde geçerli olmak üzere ilave olarak istihdam edilen işçilerin sigorta primleri ve vergileri 1 yıl boyunca geçerli olmak üzere asgari ücret üzerinden devlet tarafından karşılanacak. ( 883 TL )

İmalat sanayi ve bilişim sektöründe 2017 yılında ilave istihdamın destek tutarı asgari ücretle sınırlı iken 2018 yılında prime esas kazanç sistemi getiriliyor ve 4.740 liraya kadar olan ücretler de sigorta prim teşvikine dâhil edilecek.

1-3 arası çalışanı olan imalat sektöründe faaliyet gösteren ve ustalık belgesi olan firmaların, çalışan sayısına ek olarak ilave istihdam ettikleri 18-25 yaş grubundaki gençlerin maaş, sosyal güvenlik primleri ve vergilerini, bir ay işveren bir ay devlet karşılayacak.

18-25 yaş aralığındaki gençlerin, kadınların ve engellilerin ilave istihdam prim teşvikinden yararlanma süresi 18 aya (1,5 yıl ) çıkartılacak.

2018 yılında uygulamaya girecek istihdam teşvikleri 2020 yılına kadar sürecek.

İlave istihdam teşvikinden yararlanmanın en önemli şartı ise istihdam edilecek kişinin İş-Kur da kaydının bulunması ve işe giriş tarihinden önceki 3 ayda toplam 10 günden fazla çalışmamış olması gerekmektedir. 

İş Başı Eğitim Programı Teşvikleri

Enerji, bilişim ve imalat sanayi sektörlerinde İş Başı Eğitim Programları 6 ay, diğer sektöreler ise 2017 de olduğu gibi 3 ay olacak.

Programlara katılanların günlük 54 TL cep harçlıkları, genel sağlık sigortası ve iş kazası meslek hatalıkları primleri İş-Kur tarafından karşılanacak.

İmalat sanayi sektöründe İş Başı Eğitim Programı kapsamında çalışan 2-5 yaş arası çocuğu olan kadınlara program süresi boyunca 400 TL çocuk bakım desteği verilecek.   

Siber güvenlik, yenilenebilir enerji gibi geleceğin meslekleri olarak düşünülen meslek kollarında İş Başı Eğitim Programları 18-29 yaş aralığındaki gençler için 9 ay sürecek, günlük harçlık tutarları 75 TL olacak, genel sağlık sigortası ve iş kazası meslek hatalıkları primleri İş-Kur tarafından karşılanacak.

Diğer Teşvikler

Yeşil pasaportu bulunan ve çalışmaya başlayan gençlerin artık yeşil pasaportu iptal edilmeyecek.18-25 yaş arası kısmi zamanlı çalışan öğrencilerin yetim aylıklarından kesinti olmayacak.

En az %40 engelli raporuna sahip olan kişiler iş kurmak istediklerinde, iş kuracağı alanla ilgili eğitim sertifikasına sahipse İş-Kur tarafından hibe desteği verilecek.

Anlaşılan o ki 2018’ de teşviklerin yılı olacak.2018 yılında personel almayı düşünen işverenlerin, personeli işe almadan önce hem istihdam teşvikleri hem de iş başı eğitim programları hakkında müşavirlerinden bilgi alması lehine olacaktır.

2018 yılında yeni personel alırken teşviklerden yararlanmayı unutmayın, fazladan sigorta pirimi ve vergi ödemeyin…