BIST 9.916
DOLAR 32,47
EURO 34,79
ALTIN 2.442,77
HABER /  SEÇİM

2015 genel seçimleri HDP'yi sürpriz adaylar nasıl etkiler?

2015 genel seçimlerinde Dengir Mir Mehmet Fırat ve Celal Doğan'ın HDP'den milletvekili aday adaylıkları ve Ahmet Özal'ın aday adayı olması durumunda HDP sandıkta nasıl bir sonuçla karşılaşır?

Abone ol

2015 genel seçimleri sonuçları nın en çok merak edildiği parti olan HDP Ankara kulislerini en çok meşgul eden partilerden biri... Özellikle barajı geçip geçemeyeceği üzerinde tartışmalar ve hesaplamalar yapılan HDP oylarını yükseltmek için taktik geliştiriyor Son olarak AK Parti kurucularından Dengir Mir Mehmet Fırat'ın aday adayı olması HDP'nin gözünü 'AK Parti'nin Kürt seçmenine diktiği' söylentilerinin ortaya çıkmasına neden oldu.

FIRAT VE DOĞAN'IN ADAYLIĞI HDP'NİN AMAÇLARINA NE KADAR UYGUN?

Fırat'ın aday adaylığının Ankara'sa meclis kulislerinde bomba etkisi yaratmasının ardından geçen hafta da uzun yıllardır SHP/ CHP'li olan eski Gaziantep Belediye Başkanı Celal Doğan HDP adaylığını açıklamıştı. Doğan'ın HDP'den aday adaylığını açıkladığı gün Ahmet Özal’ın HDP’den Malatya adaylığı gündeme gelmişti. Peki HDP bu isimlerle buluşurken ne hedefliyor? Radikal'den Barış Avşar, seçim sonuçlarını, üst üste, gerçeğe en yakın oranlarıyla tahmin etmesi sebebiyle 'Her seçimi bilen adam' olarak tanınan A&G Araştırma Başkanı Adil Gür'den ve Metropol Araştırma yöneticisi Prof. Dr. Özer Sencer’den aldığı bilgilere dayandırdığı haberinde bu isimlerin HDP'nin söz konusu hedefine ulaşması için ne kadar uygun olduğunu ele aldı.

GÜR: HDP ETNİSİTEYE DAYALI BİR PARTİ ALGISINDAN KURTULMAYA ÇALIŞIYOR

Avşar'ın haberine göre, Gür,  "HDP’nin bir 'etnik Kürt partisi' değil de 'Türkiye partisi' olarak algılanmak istediğini ve bu yönde adımlar atmaya çalıştığını, bu tutuma uygun olarak Parti Meclisi’nde de Kürtlerden çok Karadenizli ve Egeli isimlerin yer aldığının" altığını çizerken,  “HDP, etnisiteye dayalı bir parti algısından kurtulmanın kendisine Kürt sorununun çözümünde de daha çok katkısı olacağını düşünüyor” dedi. Avşar, Gür'ün bu sözlerini "HDP listeleri YSK’ya verildiğinde Kürt siyasetiyle bugüne kadar adı anılmayan başka isimler de görülebileceğive buna şaşırmamak gerektiği" şeklinde değerlendirdi.

İşte Avşar'ın Gür ve Sencer'den aldığı bilgilerle yaptığı o analiz: 

engir-mir-mehmet-firat-hdp-aday-adayi.jpeg
"FIRAT VE DOĞAN KATKI SAĞLAR"

Dengir Mir Mehmet Fırat’ın bugüne kadar HDP’ye oy vermeyen dindar Kürtleri Türkiye genelinde böyle bir tercihte bulunmaya yönlendirebileceğini söyleyen Gür, “Celal Doğan da yıllarca Antep’e hizmet etmiş, üstelik 68 kuşağından tanınmış bir isim. Onun da hem Gaziantep’te hem de ülke genelinde olumlu etkisi olacaktır. Yani HDP bu iki isimle Kürt kökenli dindar seçmen ve bugüne kadar diğer partilerde umduğunu bulmayan sol seçmen üzerinde etkili olabilecek hamleler yaptı” diyor.

celal-dogan-hdp-aday-adayi.jpg

"AHMET ÖZAL MALATYA’DA NE YAPAR?"

Peki ya -adaylığı adaylığı henüz kesinleşmese de- Ahmet Özal? Kendisi de Malatyalı olan Gür’ün hem memleketi hem de Türkiye için Ahmet Özal’la ilgili değerlendirmesi şöyle, “Malatya’da Kürt seçmen var doğrudur. Ama ağırlıklı olarak Kürt siyasi hareketine mesafeli seçmenler bunlar. Ahmet Özal isminin de HDP’ye oy verebilecek seçmenleri etkileyeceğini sanmam. Çünkü Malatya iki siyasi geleneğin etkili olduğu bir il. AK Parti kurulduğundan bu yana en yüksek oyu aldığı illerden biri Malatya oldu. Bir de tabii İsmet İnönü’nün memleketi olarak CHP geleneği var. Bunlar aday Özal da olsa HDP’nin Malatya’da kayda değer bir oy almasına engel. Ama Ahmet Özal’ın ismi başka bölgelerde etkili olur mu onu bilemem… Bunu bir araştırmacı olarak değil Malatyalı olarak söylüyorum. Özal'ın adaylığı belki Akdeniz ve Batı’da daha iyi olabilir.”

ahmet-ozal-hdp-aday-adayi.jpeg 

"CELAL DOĞAN ANTEP'TE BİR ANLAM İFADE EDİYOR"

Celal Doğan Gaziantep’te bir anlam ifade ediyor. Dengir Mir Mehmet Fırat’ın da hem Mersin hem Adıyaman için durumu benzer. Ama Ahmet Özal’ın Malatya ya da başka bir bölgeden adaylığı, özellikle batıdaki sol/sosyal demokrat seçmende ters etki yapabilir. Ayrıca Malatya’da da çok büyük bir oy getireceğini sanmıyorum. Evet, Turgut Özal ismi Kürtlerde bir sempati yaratabilir ama şu da unutulmasın: Turgut Özal’dan sonra kamuoyunda Özal ailesinin pozitif bir algısı kalmadı. Bu benim kişisel düşüncem ama HDP’nin elinde bir veri varsa ve buna göre hareket ediyorsa onu bilemem. Ki yoksa da olması gerekir. Doğrusu HDP’nin Malatya’da bir ölçüm yaptırmasıdır. Şunu da unutmadan: Malatya’dan gelecek oy, soldan gidebilir. Dengir Mir Mehmet Fırat da sağdan gelen bir aday ancak bir Kürt aydınıdır ve kendisiyle ilgili öne çıkan kötü bir algı yok. Dolayısıyla HDP Antep ve Mersin için adaylar konusunda doğru seçim yaptı. Ahmet Özal’ın aday gösterilmesinin ise fevkalede yanlış olacağını düşünüyorum.