BIST 10.106
DOLAR 32,38
EURO 34,77
ALTIN 2.413,21
HABER /  GÜNCEL

2014 Afganistan'a ekonomik kriz getirebilir

ABD senatosu dışilişkiler komitesine göre, eğer gereken önlemler alınmaya başlamazsa, yabancı kuvvetlerin Afganistan'dan çekilmesiyle, ülkede ekonomik kriz yaşanabilir.

Abone ol

Ülkeden yabancı kuvvetlerin çekilmesinin tamamlanacağı 2014 yılının, Afganistan'ı ekonomik krizle karşı karşıya bırakabileceği uyarısı yapıldı.

Çoğunluğunu Demokrat Parti üyelerinin oluşturduğu Amerikan senatosunun dış ilişkiler komitesinin iki yıllık raporu çarşamba günü açıklanacak.

Rapora göre, "Eğer gerekli planlamalara şimdiden başlanmazsa, 2014 yılında yabancı orduların ülkeden ayrılmasıyla Afganistan ciddi bir ekonomik krizle karşı karşıya kalabilir."

Raporda, Başkan Obama'ya, Afganistan'a yapılan aylık yaklaşık 320 milyon dolarlık yardımın daha iyi kullanılması çağrısı yapılıyor.

Rapor, dış yardımın sürdürülebilirlik kaygılarını ön plana çıkarması gerektiğini vurguluyor ve yanlış harcanan yardımın yolsuzluğa neden olabileceği uyarısında bulunuyor.

Rapora göre, eğer dikkat edilmezse, yardımlar Afganistan'da piyasa dengelerini de değiştirip, hükümetin kaynakları kontrol etmesini zorlaştırabilir.

ABD, ülke içinde yardımın dağıtılması konusunda taşeron firmaları kullanıyor.

Rapora göre, Afgan hükümetinin kaynak dağıtım mekanizmalarına ne kadar dahil edildiği de ABD hükümeti tarafından incelenmeli.

Afganistan'a Amerika Birleşik Devletleri'nin son on yılda yaptığı yardımın tutarı yaklaşık 18.8 milyar dolar.

Amerika'da hem Cumhuriyetçi Parti hem de Demokratlar, ülkedeki 100 bin askerin çekilmesi baskısı yapıyor.