BIST 10.209
DOLAR 32,41
EURO 34,80
ALTIN 2.399,11
HABER /  POLİTİKA

2010 yılı da Açılım yılı olacak!

2009'a damgasını vuran Kürt Açılımı tartışmaları 2010'un da gündemi olacak. Ayrıca Ermeni, Alevi Açılımı da devreye girecek.

Abone ol

İNTERNETHABER
ANKARA-
Demokratik açılım tartışmalarının damga vurduğu 2009 yılı geride kaldı. 2010'un ana gündemi de Başta Kürt Açılımı olmak üzere Ermeni Açılımı, Alevi Açılımı gibi yeni açılımlar olacak. Hükümetin her alanda sorunları sona erdirmek için yürüttüğü demokratik açılımların tartışmalarının yanı sıra; erken seçim tartışmaları da bu yılın ana konularından biri olacak.

TBMM 2010 yılı çalışmalarına 5 Ocak salı günü başlayacak. Meclis'in 4'üncü grubu Barış ve Demokrasi Partisi'de Salı günü ilk grup toplantısını yapacak.

ÖNEMLİ YASALAR SIRADA

TBMM Genel Kurulu'nun gündeminde 112 tasarı ve teklif, yasalaşmayı bekliyor. AB uyum sürecinde Borçlar Yasa Tasarısı ile Türk Ticaret Yasa Tasarısı önem taşıyor. Türk Ticaret Yasa Tasarısı bin 500, Borçlar da 650 madde olduğu için iktidarın muhalefet ile anlaşması gerekiyor.

Ayrıca Genel Kurul gündeminde milletvekilleri tarafından verilen 410 genel görüşme ve Meclis araştırması yapılmasına dair önerge ile çeşitli konulara ilişkin 652 sözlü soru önergesi de görüşülmeyi bekliyor.

ERMENİ AÇILIMI KONUŞULACAK

2010 yılında en çok tartışılacak konulardan biri Ermeni açılımı olacak. Meclis Dışişleri Komisyonu'nda bekleyen Ermenistan ile ilişkilerin normalleştirilmesi anlaşmalarının da yine bu yıl içinde görüşülmesi bekleniyor.

TAŞ ATAN ÇOCUKLAR YASASI GELİYOR

Meclis'te önümüzdeki aylarda yasalaşmasına kesin gözüyle bakılan düzenlemeler, taş atan çocuklara ceza indirimi öngören tasarı başta olmak üzere GDO ve Tam Gün tasarıları.

DEMOKRATİK AÇILIM İÇİN 4 YASA

Ayrıca Demokratik açılım kapsamında üzerinde çalışılan İnsan Hakları Kurumu, Ayrımcılıkla Mücadele Kurulu, Bağımsız Kolluk Şikayeti Komisyonu ile BM’nin İşkenceyle Mücadele Protokülü’nün onaylanmasına dair tasarılarınin da yeni yılın ilk günlerinde Meclis’e sevk edilmesi bekleniyor.

ERKEN SEÇİM DE GÜNDEMDE

Hükümet sık sık reddetse de Meclis'in 2010 gündeminde erken seçim tartışmaları da olacak. Muhalefetin 'sonbaharda erken seçim' yapılmasına ilişkin görüşlerinin ilerleyen aylarda önemli bir tartışma konusu olmasına kesin gözüyle bakılıyor.