BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

2000 kez adı geçti

İddianamede Cumhuriyet gazetesi önemli bir yer tutuyor. Selçuk'u yakan isim ise Tuncay Güney olmuş! İşte önemli ayrıntı;

Abone ol

Açıklanan Ergenekon İddianamesi en çok da Cumhuriyet yazarları ve çalışanlarını hayal kırıklığına uğracak gibi! İlhan Selçuk'un gözaltına alınmasıyla birlikte gazetede başlayan Ergenekon savunmaları, Selçuk'un teknik takibe takılan telefon konuşmalarıyla neredeyse çürüdü!

Ergenekon İddianamesi'nin medya bölümlerini irdeleyen ,en çok dikkat çeken kısımlarını okuyucuları için deşifre etti. Süzgece takılan en önemli kısım ise Cumhuriyet gazetesi ve İmtiyaz Sahibi İlhan Selçuk'un, aylarca süren teknik takip sonunda kayıt altına alınan telefon konuşmaları oldu. Selçuk'un Ergenekon ilişkisi iddianamede savcılık tarafından tüm detaylarıyla delillendirmiş! İddianamaye göre Ergenekon'un amiral gemileri Cumhuriyet gazetesi ve Ulusal Kanal! Her iki medya kuruluşunun görevi ise örgütün iletişim yapılanmasını sağlamak.

ADI 2000 KEZ GEÇİYOR

İddianamenin tüm bölümleri incelendiğinde iki bine yakın İlhan Selçuk ismine rastlanıyor. Örgütün Teori Tasarım ve Plânlama Dairesi Başkanlığı olarak adlandırılan bölümünün başkanlığını üstlendiği belirtilen iddianemede, Selçuk'un ismi çoğunlukla ad-soyad olarak yer alırken; zaman zaman da İ. Selçuk, Selçuk Abi ve Selçuk gibi ifadelere de rastlanıyor. 2455 sayfanın tamamı incelendiğinde

SELÇUK'U YAKAN İSİM TUNCAY GÜNEY

Selçuk'un, örgütün yapılandırılmasında aktif rol oynadığı ve medya ayağını sağladığı iddia ediliyor. İlhan Selçuk'u Ergenekon Soruşturması'nın tam ortasına düşüren isim ise Ergenekon'un kara kutusu olarak tanımlanan Tuncay Güney. Polis, Tuncay Güney'in ifadesinin ardından gerekli mahkeme izinleri de alınarak İlhan Selçuk'u dinlemeye alıyor.

"AK PARTİ'NİN KAPANMASI BİZE YARAR"

İddianemede İlhan Selçuk'a ait bir telefon konuşması ise bir hayli ilginç. Selçuk, İ. Yıldız'la yaptığı telefon konuşmasında AK Parti'nin kapatılması ve ekonomik bir kriz yaşanması halinde Türkiye'nin karıyabileceğini böyle bir durumda da kendileri için biraz umut doğabileceğini söylüyor.

CUMHURİYET ERGENEKON'UN

İddianamede bariz biçimde ortaya çıkan bir diğer unsur ise Ergenekon-Cumhuriyet gazetesi ilişkisi! Ergenekon'un medya ablukasının en önemli ayağını oluşturduğu iddia edilen Cumhuriyet için örgüt, reorganizasyon yani yeni bir yapılanma istiyor.

DARBE YAPMAYA TEŞVİK

Öte yandan iddianamenin İlhan Selçuk'a yöneltilen suçlamalar bölümünde, örgütün üst düzey kadrosu hakkında bilgi veriliyor. İddianamaye göre daha önce benzer örgütsel suçlardan dolayı hakkında yasal işlem yapılan Selçuk'un bugünde aynı örgütsel faaliyetlerini sürdürdüğü, iktidarla mücadele görünüşü altında ülkenin her yandan işgal edildiği evham ve hezeyanları uyandırarak halkı devlete ve hükümete karşı ayaklandırmaya çalıştığı ve Türk Silahlı Kuvvetlerini darbe yapmaya teşvik ettiği belirtildi.

ULUSAL MEDYA 2001 VE CUMHURİYET PLANI

Ergenekon İddianamesi'nde Cumhuriyet gazetesi ise iki önemli projede temel görevler üstleniyor. Bunlardan ilki örgütün çıkarları için medyanın tek elden toplanma planı. Bunun içinde Cumhuriyet için yeni bir strateji hazırlığı içine giriliyor. Örgütün bir diğer planı ise Cumhuriyet'i İlhan Selçuk'u da ikna ederek tamamen ele geçirmek ve Ulusal Medya'nın merkezi haline getirmek (159. sb) Bu amaçla Ulusal TV'de ele alınırken, Ulusal TV'nin Cumhuriyet'in başarısına gölge düşürebileceği bu nedenle Cumhuriyet'in Kanal 6 ile evlilik yapması gerektiği belirtiliyor. 

CUMHURİYET REORGANİZASYONU
 

İddianameye göre örgüt Cumhuriyet için yeni bir yapılanma öngörüyor. Cumhuriyet Reorganizasyonu olarak ifade edilen bu yeni yapılanma gereği, gazetenin A'dan Z'ye tüm kadrosu değiştirilecek ve gazetenin başına saplantıları olmayan, değişik koşullara uyum sağlayabilme ve öngörü yeteneğine sahip, gerçek bir gazetesi portesi geçirilecek. İddianamenin 159. sayfasında ise örgütün üç medya kuruluşundaki yapılanmayı tamamladığından bahsediliyor. Buna göre örgüt, ortak bir akıl ile Cumhuriyet, Ulusal Kanal ve Aydınlık dergisindeki yapılanmayı tamamlayarak, örgütün amaç ve hedefleri doğrultusunda kullanmaya başlıyor.

Kaynak: