BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

20 Haziran 2012 Basın Özeti

İngiltere gazetelerinde bu sabah, Alman lider Angela Merkel’in euro bölgesinin mali yardım bütçesini kullanmak suretiyle euro krizini çözmek yolunda atması beklenen adım, bugün Brezilya’da başlayacak Birleşmiş Milletler’in Rio +20 zirvesi, İngiltere’de ya

Abone ol

İngiltere gazetelerinde bu sabah, Alman lider Angela Merkel’in euro bölgesinin mali yardım bütçesini kullanmak suretiyle euro krizini çözmek yolunda atması beklenen adım, bugün Brezilya’da başlayacak Birleşmiş Milletler’in Rio +20 zirvesi, İngiltere’de yaklaşık 40 yıl sonra doktorların ilk kez gerçekleştireceği grev ve Wikileaks kurucusu Julian Assange’ın iltica başvurusuyla ilgili haberler öne çıkıyor.

Gazetelerin hemen hemen tümünün ana sayfalarının manşetlerinde Merkel’in euro kriziyle ilgili atması beklenen yeni adım var. Guardian haberinde, Merkel’in euro bölgesinin 750 milyar Euro’luk mali yardım bütçesinin, krizin vurduğu İtalya ve İspanya için kullanılmasına izin vermeye hazır olduğunu yazıyor. Habere göre Merkel şimdiye kadar bu fonun krizdeki ülkeler için kullanılmasına hem faturanın sonunda Almanya’ya çıkabileceğini hem de bu yardımın krizdeki ülkeleri uygulanan katı ekonomik programlardan saptıracağını düşündüğü için karşı çıkıyordu. Ancak G20 zirvesinde Almanya’yla ilgili oluşan basınç sonucunda Merkel bu kararını değiştirdi ve artık fonu İspanya ve İtalya’nın borçlarının kapatılması için kullanmaya hazır.

'Merkel'in büyük bazukası'

Gazeteye göre Merkel bu uygulamasıyla İspanya ve İtalya gibi ülkelerdeki borçlanma maliyetlerini düşürmek ve euro para birimi uygulamasının olası çöküşünü engellemek istiyor. Guardian Avrupa liderlerinin bu planda uzlaştıklarını, planın detaylarınınsa önümüzdeki günlerde açıklanacağını belirtiyor. Financial Times ise adını vermediği bir kaynağın açıklamalarına dayanarak Merkel’in bu tavır değişikliğinde ABD’nin bu konudaki ısrarının önemli yer tuttuğunu da yazıyor.

Daily Telegraph planın ayrıntılarını şu satırlarla aktarıyor: “Euro para birimini kullanan ülkeler tarafından oluşturulan fondaki para daha önce Yunanistan, Portekiz, İrlanda gibi Avrupa’nın daha küçük ülkelerine mali yardım için kullanılmıştı. Bu ülkelerin hükümetleri para yardımını, karşılığında kesinti planlarını uygulama sözünü vererek doğrudan almıştı. Yeni plana göre fonlardaki para hükümetlere doğrudan verilmeyecek. Bunun yerine mali piyasalardaki borçları kapatmak için kullanılacak. Avrupa Merkez Bankası daha önce bu yöntemle 170 milyar euro’luk bono satın almış ancak bu uygulamayı geçen sene durdurmuştu.” Independent gelişmeyle ilgili haberinde, ‘Merkel, İspanya ve İtalya’ya cankurtaran halatı verecek mali yardım anlaşması için yumuşamaya hazır’ yorumunda bulunuyor. Times ise haberini ‘Merkel euro’yu korumak için büyük bazukasını ortaya çıkarmaya hazır’ başlığıyla duyuruyor.

Almanya’da yatırımcıların karamsarlığı

Times gazetesinin başka bir sayfasındaysa, tam da Almanya’nın kurtarıcı olarak sunulduğu güne denk gelen haberde Alman ekonomisiyle ilgili kaygılara yer veriliyor. ‘Almanlar partinin bittiğinden korkuyor’ başlığıyla verilen habere göre, iş çevrelerinin ekonomiye güvenini ölçen ankette son 14 yılın en büyük düşüşü gerçekleşti. Avrupa Ekonomi Araştırmaları Merkezi’ne (ZEW) göre güven endeksi bir önceki aya göre artı 10.8'den, eksi 16,9'a geriledi. Haberde, merkezin başkanı Wolfgang Franz’ın konuyla ilgili uyarısına da yer verilmiş. Franz, Alman ekonomisi için aşırı iyimser yorumlar karşısında finans piyasası uzmanlarının beklentilerinin güçlü bir uyarı niteliğinde olduğunu belirtiyor.

İngiliz okullarında ‘açlık’

Dün sayfalarında İngiltere’deki yoksullukla ilgili dikkat çekici sonuçlara yer veren Guardian bugün de ilköğretim okullarında öğrencilerin okullara aç geldiğini ortaya çıkardığı bir araştırmasını yayımlıyor. Gazetenin araştırmasına göre İngiltere’de ilk öğretim okullarındaki öğretmenlerin yüzde 83’ü, öğrencilerin sabahları derslere aç karınla geldiklerini söylüyor. 591 öğretmenle yapılan ankette eğitimcilerin yaklaşık yarısı, öğrencilerinin beslenmesi için okula yemek ve meyve getirdiğini de belirtmiş. Bu durumdaki öğrencilerin sayısının son iki yıl içinde arttığını aktaran gazete, bunun nedenini; ekonomik durgunluk, işsizlik ve kesintilere bağlarken, eğitimcilerin 'okullarda bedava kahvaltı verilsin' çağrısını da gündeme taşıyor.

Rio+20 zirvesinden beklentiler düşük

Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde bugün başlayacak Rio+20 Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı da bu sabah İngiliz gazetelerinin sayfalarında geniş yer tutuyor. Guardian, konferansın küresel çapta sürüdürülebilir kalkınma için çok önemli bir fırsat sunduğunu ancak muhtemelen sızlanmalarla sona ereceğini yazıyor. Independent ise zirveyle ilgili ‘kısıtlı umutlar hâlâ hiç umut olmamasından iyidir’ yorumunu yapıyor.

Financial Times biri sürdürülebilir kalkınma ve ticaretle diğeriyse Afrika ve yeşil enerjiyle ilgili okurlarına verdiği iki özel ekteki haber ve yorumlarda, sürdürülebilir kalkınma anlayışının ve yeşil enerjinin yatırımcılar için önemini gösteriyor. Eklerde özellikle yeşil ekonominin çok önemli bir yatırım alan haline geldiği vurgulanıyor.

İngiltere’de yıllar sonra gelen ilk 'beyaz grev'

Gazetelerde, İngiltere’de yarın İngiliz Tıp Birliği’nin öncülüğünde sağlıkçılar tarafından yapılacak greve de yer veriliyor. Hükümetin, sağlıkçıların emeklilik yaşını 68’e yükseltme planına karşı gerçekleştirilecek grevin yaratacağı sonuçlar ülkede merak konusu. Zira sağlıkçılar ülkede yaklaşık 40 yıldan beri ilk kez bir grev gerçekleştiriyor. Daily Telegraph’ın ana sayfasından duyurduğu habere göre sendikalar tarafından kendilerine, ‘grevin altını oymayın’ uyarısı yapılan hemşireler ve ebeler de son anda greve destek verme kararı aldı. Independent ise grevin bazı doktorların içine sinmediğini, bu yüzden sağlıkçıların ikiye bölündüğünü yazıyor.

Assange’dan iltica talebi

Wikileaks’in kurucusu Julian Assange’ın dün Güney Amerika ülkesi Ekvador’un Londra’daki büyükelçiliğine giderek iltica talebinde bulunması da gazetelerin geniş yer ayırdığı bir başka gelişme. Haberlerde, İsveç’te hakkında açılmış dava nedeniyle İngiltere’nin bu ülkeye göndermek istediği, gitmemek için tüm hukuki yollara başvuran ancak kazanım elde edemeyen Assange’ın Ekvador’a iltica talebinde bulunduğu, ayrıca Ekvador Devlet Başkanı’na yazdığı mektupta da kendisine eziyet çektirildiğini belirttiği yazıyor.

Son olarak Türkiye’yle ilgili bir haber… Financial Times sayfalarında PKK’nın önceki gün Hakkari’de gerçekleştirdiği ve sekiz askerin ölümüne neden olan saldırısıyla ilgili bir habere yer veriyor. Gazetenin Türkiye muhabiri Daniel Dombey tarafından kaleme alınan haberde, saldırının Kürt isyancıların barış çabalarınının hızını kesmeye yönelik adımlar olarak algılandığı belirtiliyor. Haberde Barış ve Demokrasi Partisi lideri Selahattin Demirtaş’ın saldırıyla ilgili yaptığı açıklamasında askeri operasyonların durdurulmasını talep ederken alışılmadık şekilde PKK’ya da silahlı saldırıları sonlandırması çağrısı yapmasına dikkat çekiliyor.