BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,68
ALTIN 2.518,51
HABER /  GÜNCEL

2 yıl sonra çözüldü meğer generalin çantasındaymış

Murat Yetkin, bugünkü yazısında Dışişleri Bakanlığı'ndaki gizli Suriye toplantısının nasıl kayda alındığının ayrıntılarını yazdı.

Abone ol

Gizli Suriye toplantısı, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in evrak çantasına kendisinden habersiz yerleştirilmiş “böcek” tabir edilen elektronik cihazla kayda alınmış.

Hürriyet yazarı Murat Yetkin, 13 Mart 2014'te Dışişleri Bakanlığı'ndaki gizli Suriye toplantısını yasadışı olarak kayda alınmasıyla ilgili çarpıcı ayıntılar aktardı.

Yetkin, isminin açıklanmasını istemeyen güvenlik kaynaklarının verdiği bilgileri köşesinde paylaştı.

Cihazı oraya yerleştirmek ve daha sonra çıkarmak şüphesiyle soruşturulanların Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve dönemin İkinci Başkanı (halen Jandarma Genel Komutanı) Güler’in özel kalem müdürlüğünde görevli askeri personel olduğunu belirten Yetkin, bu personelin 15 Temmuz darbe girişiminde Akar ve Güler'i kaçırmakla suçlandığını yazdı.

Yasadışı kaydın, Güler’in çantasına gizlice yerleştirilen böcek ile yapıldığı sonucuna varılmasının iki ayrı bilginin birleştirilmesi ile olduğunu ifaden eden yazar edindiği bilgileri okurlarıyla böyle paylaştı:

NASIL DİNLENDİ?

Davutoğlu’nun makamının modellemesi yapılarak ses haritası çıkarılmış ve bu harita yayınlanan kayıtlarla karşılaştırılmış. Bunun sonucunda kayıtta Güler’in sesinin daha net duyulduğu ve yüksekte değil, yer hizasına yakın bulunduğu, dolayısıyla ya masa-sehpa altında, oturma grubu üzerinde, ya da yerde duran bir çantada olabileceği saptanmış.

AKAR'IN YAVERİ TÜRKKAN'IN İFADESİ

İkinci grup bilgi, 15 Temmuz soruşturmalarının daha başında Orgeneral Akar’ın yaveri Yarbay Levent Türkkan’ın verdiği bilgilerle ortaya çıkmış.

Türkkan’ın dışarıdaki sivil “Abilerden” alınan talimatlarla hem Başkan, hem İkinci Başkanın makam odalarının düzenli olarak kayda alındığı beyanı üzerine iki soruşturmanın bilgileri birleştirilmiş.

Şimdi savcı ve uzmanların soruşturmayı, o cihazın tam olarak kim tarafından, kimin talimat ve yardımıyla yerleştirildiği, sonra kime teslim edildiği üzerinde yoğunlaştırdıkları bilgisi veriliyor.

Ve tabii başka nereleri, kimleri dinlemekte, o bilgileri nereye ulaştırdıkları üzerinde.