BIST 9.916
DOLAR 32,43
EURO 34,78
ALTIN 2.433,16
HABER /  POLİTİKA

2. tur bitti, sırada referandum var

Anayasa maratonunun 14 gün süren Meclis ayağı tamamlandı. Pakete referandum yolu açılmış oldu.

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

ANKARA-
TBMM Anayasa değişikliğinin ikinci tur görüşmelerini yoğun geçen 5 günlük bir mesainin ardından tamamladı. Parti kapatmayı zorlaştıran 8. maddede “yol kazası”na uğrayan paketin diğer tüm maddeleri 330’un üzerinde oy alarak referandum yoluna çıktı.

Paketin tümü üzerinde yapılan oylamaya 409 milletvekili katıldı. Paket 336 kabul, 72 ret ve 1 boş oyla kabul edilid.

Oylama sonucu AK Parti sıralarında sevinç çığlıkları ve ayakta uzun süren alkışlarla karşılandı. Ağlayan, birbirine sarılan milletvekilleri oldu.

NE CENAZE NE BAYGINLIK DİNLEDİ

Anayasa’nın ikinci tur görüşmeleri ilk tura göre daha kısa sürdü, ancak tartışmaları daha yoğun ve gergin yaşandı. Her gün 12 saat süren ve tek bir oyun önem taşıdığı görüşmelerde AK Parti işi sıkı tuttu. AK Partili Hamza Yerlikaya kız kardeşini toprağa verdikten hemen sonra soluğu Meclis’te aldı. Hayatının en ağır gribini yaşadığını söyleyen AK Partili Fatma Kotan ise geçirdiği baygınlıktan sonra evine gitmek yerine arkadaşlarının desteğiyle oy kullanmayı tercih etti.

ERDOĞAN MORAL POMPALADI

Başbakan Erdoğan görüşmeler boyunca Meclis’ten hiç ayrılmadı. Kritik oylamaların sonucunu Genel Kurul Salonunda bekledi. Genel Kurul’a geldiğinde de Bakanlar Kurulu sırası yerine grubunun başında veya milletvekili arkadaşlarının yanına oturarak moral verdi.

CHP-BDP OY KULLANMADI

Anayasa değişikliği tartışmalarına CHP ve BDP’li milletvekillerinin yaptığı konuşmalar damga vurdu, ancak iki partinin milletvekilleri de oylamalara katılmadı. MHP ise ilk turdaki tavrını sürdürdü. Oylamalara katılarak değişikliklere “ret” oyu verdi. Görüşmeleri Başbakan Erdoğan’dan sonra en yoğun izleyen lider de Devlet Bahçeli oldu.

BDP’DE URAS SÜRPRİZİ

İlk turda oy kullanmayan BDP’li Ufuk Uras bir sürpriz yaparak üç maddede AK Parti’ye “kan” verdi. Askere yargı yolunu açan madde, Anayasa Mahkemesi değişikliği ve darbecilerin yargılanmasını sağlayacak geçici 15. maddenin kaldırılmasına oy veren Uras CHP’den tepki gördü. Kültür Bakanı Ertuğrul Günay başta olmak üzere AK partili milletvekillerinden ise büyük alkış aldı.

BAŞBAKAN’IN MAL VARLIĞI GERDİ

Görüşmelerde Anayasa Mahkemesi, HSYK’nın yapısı veya Ekonomik Sosyal Konsey’den çok Başbakanın mal varlığı, İnönü-Hitler benzetmesi, 12 Eylül Darbesi gibi konular tartışıldı. Bu tartışmalar nedeniyle AK Parti ve CHP’li milletvekilleri sık sık karşı karşıya geldi. Yükselen gerilim sonrasında korkulan oldu. Milletvekilleri arasında yumruklaşmaya varan kavgalar yaşandı. Küfürler havada uçuştu. Sinir krizi geçiren bir milletvekili elini masaya vurarak kendine zarar verdi.

AK PARTİ’DE FİRE KAVGASI

Anayasa maratonunun ikinci turuna 330’un altında oy alarak paketten düşen 8. madde damgasını vurdu. AK Parti’de “fire” kavgası yaşandı. Zan altında kalmak istemeyen milletvekilleri açık açık oy kullanmaya başladı.

AK PARTİ’NİN DÜŞÜRDÜĞÜ MADDE

Bu arada 8. madde düştüğü için AK Parti’nin oylamaya katılmaması ile 8. maddeyle bağlantılı 26’ıncı maddenin geçici 18. maddesi de paketten düşürüldü.

EN ÇOK OY OBDUSMANLIĞA

İlk turda en yüksek oyu 340 ile Ekonomik Sosyal Konsey aldı. İkinci tur da ise en yüksek oyu alan madde “obdusmanlık kamu denetçiliği oldu.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Meclis’te kabul edilen paket Köşk’e gidecek. Cumhurbaşkanı Gül’ün 15 gün inceleme süresi var. Süre bittikten sonra Meclis’e geri gönderebilir veya referanduma gitmek üzere resmi gazetede yayınlanmak üzere Başbakanlığa gönderebilir. Resmi gazetede yayınlandıktan sonra 60 günlük referandum süreci başlamış olacak.

Bu arada CHP Anayasa Mahkemesi’ne gidecek. Anayasa Mahkemesi'nin kararı da referandum sürecini etkileyecek.

4 PARTİDEN MECLİS’TE PAKETLE İLGİLİ SON SÖZLER:
DİĞER SAYFADA

[PAGE]


PARTİLER OYLAMADAN ÖNCE NE DEDİ?

Paketin son maddesinin oylaması öncesi partiler de son sözlerini söyledi. İşte AK Parti, CHP, MHP ve BDP’den yapılan son konuşmalar:

BDP: MEYDANLARDA BEKLİYOR OLACAĞIZ

BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız:
Bizler Anayasa paketini konuşurken Bülent Arınç hesap yapıyor. MHP tabanı yüzde 15-25, MHP yüzde 10, BDP yüzde 50's ine yakını pakete destek verecekmiş. Aç tavuk kendisini darı ambarında sanırmış diye söz vardır. 2009 seçimlerinden önce de hesap yaptı, tutmadı. Biz Anayasa mahkemesinde değil sizinle meydanlarda görüşeceğiz. Bu yanlış hesap bir çok yerden döner. Yanlış hesap sandıktan dönecek. Meydanlarda bekliyoruz sizleri.

CHP: AMAÇ CUMHURİYETİ ROTASINDAN ÇIKARMA

CHP'li Hakkı Süha Okay: Görüşülen kimi düzenlemeler var ki bunlar hukukun üstünlüğü hukuk devleti, kuvvetler ayrılığı ve ilk maddelere çok aykırılık ifade ediyor. Bu düzenlemeler Cumhuriyeti rotasından çıkarma, aydınlanma devriminden rövanş alma, Cumhuriyet devrimlerini örseleme amaçlı gelmiştir. Umarım bu iki oylama var bundan vazgeçerler.

AK PARTİ: SİZ MAHKEMEYE BİZ MİLLETE

AK Partili Bekir Bozdağ: Uzlaşma olsun da çıksın isterdik ama görüşmeyiz, şimdi olmaz dediler. Siz Anayasa Mahkemesine gidip oraya güvenebilirsiniz biz ise Anayasa'ya gideceğiz onların kararını alacağız. Mahkemeler millet adına karar verir ama Anayasa değişikliklerinde karar yetkisi millete aittir. Vesayetin kalkmasından rahatsız olanlar tabi tepki gösterecek.

MHP: VURAL'DAN TÜZMEN'E UÇURUM YANITI

MHP'li Oktay Vural:
Çakma imzalarla başlayan Anayasa değişikliğinde sona gelindi. Her madde için milletvekilinin tek tek maddeleri oylama hakkı var ama milletin hakkı yok. Niye millete hapı yutturacağız. Çok partili hayatta 20-30 parti arasında oy vermeyi seçebiliyorsa 20-30 madde arasında da seçim yapabilir. Baskıcı zihniyetin klasik tezahürü bu. Gözler varsa görecek kulaklar varsa duyacak. Başörtüsü dediniz, gelin dedik ama bizi yarı yolda bıraktınız. Bu anayasa değişikliğini toplumda kutuplaşma için siyasi raht haline getirmek istiyorsunuz. Mızraklarınızı 12 eylül acılarını getirebilirsiniz. Kimsenin sırça köşkü için bizden destek alamazsınız. Bugün Avrupa Birliğinin misyoneri olabilirsiniz. Biz partimiz için papaz elbisesi bile giydik diyenlerden değiliz. Uçuruma atlarken arkasından atlamak değil, uçurumun kenarında onu yakalayıp bu ülkeyi uçuruma götürmemektir.