BIST 9.087
DOLAR 32,39
EURO 35,06
ALTIN 2.326,79
HABER /  GÜNCEL

2 bin ÖSO'lu Türkiye'ye geliyor!

ÖSO militanlarının eğit-donat stiliyle eğitilmesi kapsamında 2 bin ÖSO'lu Türkiye'ye geliyor.

Abone ol

Suriyeli muhaliflerin (Özgür suriye Ordusu-ÖSO) eğitilip donatılmasıyla ilgili toplantılarını sürdüren Türk ve ABD’li askeri uzmanlar, eğitim yerinin Kırşehir-Hirfanlı olması konusunda anlaştı. Anlaşma kapsamında, yaklaşık 2 bin Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) mensubuna eğitim verilmesi planlanıyor.

Türkiye ve ABD, Suriyeli ılımlı muhaliflerin eğitilip donatılmasına ilişkin üçüncü toplantıyı Genelkurmay Karargahı’ndaki harekat merkezinde yaptı.

İki ülke askeri yetkililerinin “eğit-donat” olarak adlandırılan projenin hayata geçirilmesi için birçok noktada prensipte mutabakata vardığı öğrenildi. Kulislere yansıyan bilgiye göre Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) mensupları Kırşehir-Hirfanlı’da eğitim alacak. PYD’li Kürt muhaliflerin eğitimi konusunda ise Ankara ile Washington arasında anlaşmazlık olduğu ileri sürüldü.

ABD PYD’DE ISRARLI

Daha önce 15-16 Ekim ile geçen Salı günü yapılan toplantılarda şekillenen taslak doğrultusunda, kimlere eğitim verileceği konusu ele alındı. Toplantıyla ilgili askeri kulislere yansıyan iddialara göre, Türk tarafı eğitimin Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) mensuplarına verilmesinde ısrarını sürdürdü. ABD tarafı ise eğitimde sadece Esad rejiminin hedef alınmasına sıcak bakmadı, IŞİD gibi radikal unsurlarla mücadeleyi de içermesinden yana olduğunu bildirdi. ABD heyeti bu doğrultuda aralarında PYD’nin de bulunduğu Kürt güçlere de eğitim verilmesi gerektiği görüşünü seslendirdi. Ancak Ankara IŞİD’le de mücadeleden yana olduğunu bildirirken, özellikle PYD konusunda çekincelerini iletti. Eğitim verileceklerle ilgili taraflar arasındaki farklı görüşler nedeniyle Türkiye, aralarında Türkmenlerin de bulunduğu ÖSO’ya Türkiye topraklarında eğitim verecek. ABD’nin ise Irak Kürdistan Bölgesi’nde PYD ve diğer Kürt güçlere eğitim vereceği ileri sürüldü.

EĞİTİM MERKEZİ HİRFANLI

Türkiye’deki eğitim yerinin Jandarma’ya bağlı Kırşehir-Hirfanlı’daki eğitim merkezi olmasında mutabık kalındı. Hirfanlı’da verilecek eğitimin, Esad güçleri ile IŞİD militanlarının bulunduğu yerleri belirleyip lazerle noktalama, askeri yığınakların olduğu yerlere sabotaj ve yakın çatışma tekniklerini içereceği belirtildi. Hirfanlı’da ÖSO’ya Türk uzmanların yanı sıra Amerikalı askeri uzmanlar da eğitim verecek. Muhaliflere verilecek silah ve mühimmatın da ağırlıklı olarak ABD tarafından temin edileceği bildirildi. Belirli zaman dilimleri içinde yaklaşık 2 bin Suriyeli muhalife eğitim verilmesi planlanırken, eğitimin Aralık sonunda başlaması öngörülüyor.