BIST 9.717
DOLAR 32,47
EURO 34,93
ALTIN 2.434,92
HABER /  GÜNCEL

19 yıl sahte diplomalı öğretmenliğe ceza yok!

Sahte diplomayla devlet okullarında 19 yıl boyunca öğretmenlik yaptığı ortaya çıkan kadın hakkında açılan davada mahkeme beraat kararı verdi.

Abone ol

Trabzon'da sahte diplomayla 19 yıl öğretmenlik yaptığı ortaya çıkan R. G.S., 'sahtecilik' ve 'Dolandıcılık' iddiasıyla açılan davada beraat etti. Mahkeme belgelerin fotokopi olduğu gerekçesiyle delil olamayacağı kararını verdi.

Trabzon'da patlak veren olayda R.G.S. adlı kadının 19 yıl boyunca sahte diplomayla 19 yıl boyunca Türkiye'nin farklı illerinde öğretmenlik yaptığı haberi şok etkisi yapmıştı. Hatta kadın öğretmen, Başbakanlık tarafından 2015’te yılın öğretmeni seçilerek ödüllendirildiği ortaya çıkmıştı. R. G.S. hakkında açılan dava sonuçlandı. Habertürk'ten Enis Yıldırım'ın haberine göre, mahkeme belgelerin fotokopi olduğu gerekçesiyle delil olamayacağına hükmetti.

BAKANLIK DİPLOMASINI İSTEDİ

Türkiye’nin çeşitli illerinde 19 yıldır öğretmenlik yapan R.S., bakanlığın kendisinden diplomasını istemesi üzerine sahte öğretmen olduğu ortaya çıktı. Milli Eğitim Bakanlığı, MEBBİS üzerinden öğretmenlerin bilgilerinin güncellemesi yapmaya başladı. Bakanlık, R.S.’nin çıkış belgesi üzerine tarih ve sayı olmadığı gerekçesiyle yeninden diploma veya sureti talep edildi.

YAPTIĞI PLANI HAYATA GEÇİRDİ

Bunun üzerine plan yapan R.S.,kendisine geçici bir mezuniyet belgesi düzenledi. 19 yıl önce Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde mezun olmuş gibi göstererek, öğretmen olan R.S., düzenlediği belgeyi okulundan geliyormuş, gibi göstermek için Ankara’da yaşan kardeşi Ş.K.’ya gönderdi. R.S., kardeşinden belgeyi kendisinin görev yaptığı ilçedeki PTT şubesine faks çekmesini istedi. R.S., faks ile Ankara’dan gelen belgeyi okuluna verdi.

MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ UYANDI

R.S., Ankara’dan gelen belgeyi görev yaptığı okulun bulunduğu ilçe milli eğitim müdürlüğüne verdi. Burada yapılan inceleme üzerine belgenin sahte olduğu ortaya çıktı. İlçe milli eğtiim müdürü PTT şubesinden yaptığı araştırma üzerine belgenin önce Ankara’ya gönderildiğini sonra tekrar aynı şubeye faks çekildiğini tespit etti. Öğretmenin diplomasının sahte olduğunun anlaşılması üzerine savcılığa suç duyurusunda bulundu.

MEZUNİYET BELGESİNİ SİNCAN’DAN ALMIŞ

Gözaltına alınan 4 çocuk annesi R.S., mezuniyet belgesini 19 yıl önce Ankara’nın Sincan İlçesi’nde adının İrfan olduğunu bildiği bir kişiden aldığını ve öğretmen olarak işe başladığını söyledi. Erzurum’da göreve başladığını belirten R.S. başarılı bir öğretmen olarak 19 yıl boyunca görev yaptım. 2005 yılında başbakandan başarı belgesi ve yılın öğretmeni belgesi aldım. 20 yılı doldurunca emekliliğe hak kazanacaktım. Çok pişmanım. Devleti zarar uğratmadım. Çok çalıştım. Rapor kullanmadım. Sicilim başarılarla doludur” dedi.

4 YILDAN 12 YILA KADAR HAPSİ İSTENMİŞTİ

Cumhuriyet Savcısı Mustafa İsaoğlu, sahte öğretmen hakkında soruşturmayı tamamladı. Savcı İsaoğlu, R.G. adlı sahte öğretmenin nitelikli dolandırıcılıktan 2 yıldan 7 yıla kadar ve resmi belgede sahtecilik suçundan ise 2 yıldan 5 yıla kadar hapsini talep etti. Sahte öğretmen R.G., ifadesinde emeklerinin ne olacağını sorduğu öğrenildi. Bu arada sahte öğretmenin, öğretmen olan eşinin de acı gerçeği 19 yıl sonra öğrendiği ortaya çıktı. 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde tutuksuz yargılanan R.S.’den 11 yıllık görev sürecinde devletten aldığı 329 Bin TL’nin faiziyle birlikte talep edileceği öğrenilmişti. R.S.’nin daha önce görev yaptığı illerde aldığı ücretlerinde hesaplandığı iddia edilmişti. R.S. bugünkü mahkemede beraat etti.