BIST 10.046
DOLAR 32,34
EURO 34,73
ALTIN 2.410,53
HABER /  GÜNCEL

17 Temmuz İngiltere Basın Özeti

Financial Times Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi iki adayın seçim kampanyalarındaki farkı yorumluyor. Guardian ise Filistinli dört çocuğun İsrail saldırısında ölümünü, Gazze'deki muhabirinin görgü tanıklığıyla ilk sayfasına taşıyor.

Abone ol

Financial Times Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Ekmeleddin İhsanoğlu'nun seçim kampanyalarındaki farkı yorumluyor.

"Erdoğan yüksek bir profilken, rakibi 'görülmezlik' tehlikesi yaşıyor" alt başlığının kullanıldığı yazı, "Bir aday yüksek çözünürlüklü görüntülerle liderliği süresince yapılan modern fabrikaları, hastane ve yolları gösteriyor, ve devamının geleceği sözünü veriyor...Diğer adayın ise mikrofonu bile zar zor çalışıyor" ifadesiyle başlıyor.

Başbakan Erdoğan ve bir diğer cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun kampanyalarının birbirinden tamamen farklı şekilde yürüdüğü yorumunun yapıldığı yazıda, Erdoğan'ın kampanyasında kendisini "yeninin şampiyonu" olarak gösterdiği, İhsanoğlu'nun ise "eski" tarzda bir kampanya yürüttüğü ifade ediliyor.

Seçim kampanyalarına şu ana kadar Erdoğan'ın hakim olduğu aktarılırken, çok da güvenilir olmadığı notu düşülen kamuoyu yoklamalarına göre, Erdoğan'ın seçimlerin ilk turunda %50'den fazla oy alacağının tahmin edildiği belirtiliyor.

Yine aynı anketlere göre MHP ve CHP'nin adayı olan Ekmeleddin İhsanoğlu'nun adının toplumun %32'si tarafından bilinmediğini yazan Financial Times, İhsanoğlu'nun seçim kampanyasının "görülmezlik riski doğurabilecek kadar düşük profilli ilerlediği" yorumunu yapıyor.

Yazı şöyle devam ediyor: "İhsanoğlu, büyük toplumsal mitinglerdense küçük organizasyonlara katılmayı tercih ediyor. Seçim kampanyasının açılışında, komşularla kötü ilişkiler, artan borç ve yargının siyasallaşması gibi Türkiye'yi en çok sıkıştıran sorunlardan bahsetti, ama Erdoğan'ın ismini bir kez bile telaffuz etmedi".

"Çocuk oldukları 200 metreden belli oluyordu"

Guardian Gazze'deki İsrail saldırısında ölen dört çocuğu ilk sayfasına taşıyor.

Gazete haberi "Dört çocuk hayatları için koştular. Sonra ikinci bomba patladı" başlığıyla veriyor.

Haberde olayın yaşandığı an, Gazze'deki muhabirin gözünden anlatılıyor. Muhabir plajda ilk saldırının ardından koşarak kaçmaya çalışanların çocuk olduğunun 200 metreden bile rahatça anlaşıldığını belirtiyor.

Haber şöyle devam ediyor: "Çocuklar ilk saldırının ardından kaçarak Gazze'deki çoğu gazetecinin kaldığı Al-Deira oteline saklanmak istediler. Kaçarken, otelden onları izleyen gazetecilere el sallayarak dikkatlerini çekmeye çalıştılar.

Tam o sırada sahile ikinci bomba düştü. Bombanın, kaçanları hedef alarak atıldığı açıktı. Otelin terasından saldırıyı izleyen gazeteciler 'Onlar sadece çocuk' diye bağırdı.

Balıkçı barınaklarında saklambaç oynayan dört çocuk 40 saniye içinde öldü".

Haberde saldırıda üç çocuğun da yaralandığı, çocuklara ilk yardımın otelde gazeteciler tarafından yapıldığı belirtiliyor.

"Batı'nın yardımı Suriye'deki IŞİD'i finanse etmek için kullanılıyor"

Independent Gaziantep'te bulunan muhabirinin özel haberinde, Batı'nın Suriye'ye gönderdiği insani yardımların, radikal Irak Şam İslam Devleti'nin eline geçtiğini iddia ediyor.

Batı'dan gelen yardımların tamamına yakınının Türkiye'de Reyhanlı ve Kilis yakınlarındaki sınır kapılarından, Suriye'de IŞİD'in kontrol ettiği bölgelere geçtiği aktarılıyor.

Yazıda 'IŞİD'in dağıttığı gıda ve benzin yardımlarının, işgal ettiği bölgelerdeki halkı kendi yönetimine ikna etmekte çok etkili olduğu' belirtiliyor.

Gazete Batılı bir yardım kuruluşu çalışanının şu sözlerine de yer veriyor: "Yardım tırlarımızın tamamına yakını Türkiye'de Kilis yakınındaki sınırdan Suriye'ye geçiyor. Bazen devam eden çatışmalar yüzünden, bazen de yardımları IŞİD kontrol noktaları üzerinden geçirmemizden memnun olmayan başka grupların engellemesi yüzünden tırlarımız iki-üç hafta yolda sıkışıp kalıyor".

"Time Warner'dan Murdoch'un teklifine ret"

Financial Times, televizyon ve film sektörünün en büyük iki firması arasındaki çekişmeyi ilk sayfasına taşıyor. Rupert Murdoch'un sahibi olduğu Century Fox şirketinin Time Warner'ı satın almak için yaptığı 80 milyar dolarlık teklifin Time Warner tarafından reddedildiğini duyuruyor.

Murdoch'un uzun süredir Time Warner'da "gözü olduğunu" belirten gazete, medya patronunun bundan sonraki adımının bilinmediğini belirtiyor.