BIST 10.277
DOLAR 32,30
EURO 34,79
ALTIN 2.404,91
HABER /  EKONOMİ

17 Aralık'ta devlet ne kadar zarar etti?

Yeni Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 17 Aralık operasyonunun bilançosunu çıkartı.

Abone ol

Yeni Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, A Haber Ankara Temsilcisi Murat Akgün'ün sorularını yanıtladı.

Zeybekci, borsadaki değer kaybı ile kurdaki artışa, faizlerdeki muhtemel artışların da etkilenmesi halinde operasyonun maliyetinin 120 milyar doları bulabileceğini söyledi.

Türk ekonomisinin dış kaynaklı olan bu sorunu aşacağını belirten ekonomi bakanı, "bu dönemde kimlerin kazançlı çıktığına dair devletin elinde bilgi var. Bunun hesabı da sorulacaktır" diye konuştu.

Bakan Zeybekci şöyle konuştu;

KİM YAPTI NE YAPTI DEMEK YANLIŞ

“Ortada bir olumsuzluk ve zarar varsa bu zarardan kim karlı çıktı. Tabiat kuralı; hiçbir şey vardan yok olamaz, yoktan da var olamaz. Eğer bir şey ortadan kalktıysa bu kime gitti, nereye gitti ve onu kimler aldı. Kim yaptı, ne yaptı, ne kadar yaptı demek son derece yanlış olur. 

DEVLETİN ELİNDE BU BİLGİLER VARDIR

Devletin elinde bu bilgiler vardır, Merkez Bankası, BDDK ve ekonomi ile ilgili birimlerin. Bunlar araştırılmalı, bulunmalı. Bu zarardan, bu suçtan, bu olumsuzluktan birilerinin zarar gördüğü bu vakadan bakmak lazım kim karlı çıktı. Sonra gereği de yapılmalı diye düşünüyorum.

17 ARALIK'TAN BUGÜNE ZARARIMIZ...

Tam tepsi etmek de zor ama, şu anda borsanın 17 Aralık’tan bugüne kadarki değer kaybına bakacak olursak bu 50 milyar dolar civarında. Faizle ilgili de  1 puan artmış olması ve 1 yıl katlanmış olması demek, ikisi beraber 120 milyar dolar civarına geliyor. Gelecekle ilgili de bunu söyleyebiliriz. Evet önümüzdeki süreçte, 1 yıl sonunda ülke toplamda bu kadar zarara uğramış olabilir."