BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

16 Ekim 2011 Basın Özeti

İngiliz Pazar gazetelerinden seçtiklerimiz: Kaddafi'nin yerle bir olan hayali; dünya çapında protestolar; İngiliz muhafazakarlarının ABD sağıyla ilişkileri...

Abone ol

İngiliz Pazar gazeteleri farklı uluslararası konuları öne çıkarıyor.

Sunday Telegraph, Libya'nın devrik lideri Kaddafi'nin memleketi olan Sirte'nin bir harabeye döndüğünü bildiriyor.

Gazete, kentin delik deşik binalarının fotoğraflarına eşlik eden haberine, 'Kaddafi'nin yerle bir olan hayali' başlığını atmış.

Kentte, günlerdir Kaddafi yanlılarıyla geçici yönetime bağlı güçler arasında sokak sokağa çatışmalar yaşanıyor.

Binlerce sivil de kentte iki ateş arasında kalmış durumda.

Sunday Telegraph, Kaddafi yanlılarının direnişi sürerken, cephe gerisinde korku ve katliama şahit olunduğunu aktarıyor.

Geçici hükümete bağlı güçlerin, kentin çoğunu ele geçirdiği ileri sürülüyor.

Ancak Kaddafi yanlısı güçlerin kararlı bir direniş göstermeye devam ettiği de söyleniyor.

Gazeteye göre, kentte 500 kadar Kaddafi yanlısı savaşçı var, karşılarındaki güç ise bunların on katı.

Başkent Trablus'un 360 kilometre uzağında bulunan Sirte'de bulunan sivillerin bir kısmı şehri terk etmişti.

Ancak gazete şehirde halen 1o bin civarında sivil bulunduğunu tahmin ediyor.

Kaddafi karşıtları yaklaşık iki ay önce Libya'nın kontrolünü fiilen ele geçirdi.

Devrik lider Kaddafi'nin geçici yönetimin eline geçen Trablus'tan kaçtıktan sonra nerede olduğu bilinmiyor.

Aile üyelerinin bir kısmı yutdışına kaçtı, diğerleri de saklanıyor.

Sunday Telegraph, Kaddafi'nin Sirte'yi tüm Afrika'y amodel olacak bir kent olarak tasarladığını belirtiyor.

Bu nedenle kent masraftan kaçınılmadan, göz alcı bir üniversite ve hastanelerle donatılmış, sahil bounca yürüyüş alanları ve uluslararsı liderleri konuk etmek üzere konferans salonlarıyla donatılmış.

Kaddafi'nin memleketi olarak bilinen Sirte'nin düşmesi halinde, Libya'daki Kaddafi yanlısı direnişin sona ereceği öngörülüyor.

Gazete, ışıltılı şehrin yerinde şimdi yeller estiğini, kentin halinin Rus bombardımanı ardından Grozni'nin halini akla getirdiğini belirtiyor.

Dünya çapında protestolar

Independent on Sunday, dün dünyanın dört bir yanında yapılan, büyük şirketlerin aç gözlülüğü ve hükümetlerin kemer sıkma önlemlerini protesto eden gösterilere geniş yer ayırıyor.

Gazete, Roma'daki gösteride çıkan olayların protestoları gölgelediğini, ancak başka kentlerde on binlerce kişinin barışçı bir havada eleştirilerini dile getirdiğini kaydediyor.

Gazeteye göre, Roma'daki gösteriye yaklşık 100 bin kişi katıldı.

15 Ekim küresel protesto gününü düzenleyenler, amaçlarının 'küresel düzeyde arzu ettikleri değişimi yaratmak' olduğunu belirtiyor.

Bu çevreler, 'politikacılar ve hizmet ettikleri finans elitlerine, kendi geleceğimizi kendimizin belirleyeceğini tek bir ses halinde duyuracağız' diyor.

Bazı gösterilere katılımın sadece bir kaç yüz kişi olduğunu kaydeden Independent on Sunday, Londra'nın finans merkezinde yapılan gösteriye yaklaşık 2000 kişinin katıldığını belirtiyor.

ABD'deki Wall Street İşgalcileri'ni örnek alan gösterileri örgütleyenlere göre, beş kıtadaki 82 ülkenin 951 kentinde yürüyüş ve eylemler yapıldı.

Independent on Sunday, New York polisinin bu kentteki göstericileri barikatlar arkasına sıkıştırarak protestoları kontrol altında tutmaya çalıştığını yazıyor.

İngiliz muhafazakarlarının, Amerikan sağıyla bağlantıları

Observer, İngiltere Savunma Bakanı Liam Fox'un görevinden istifa etmesinin gündeme getirdiği tartışmalara yeni bir pencere açıyor.

Gazeteye göre, tartışma sürescinde ortaya çıkan bilgiler, İngiltere Muhafazakar Partisi'nin ABD radikal sağı ile ilişkilerini gözler önüne serdi.

Bakan Fox danışmanlarından Adam Werrity ile ilişkileri dolayısıyla günlerdir süren tartışmalardan sonra istifa etmişti.

Liam Fox'un yakın arkadaşı Adam Werritty'nin, hiçbir resmi ünvanı olmamasına karşın, bakanın 18 dış gezisine katılmış olduğunun anlaşılması, İngiltere'de yoğun tartışmalara yol açtı.

Adam Werritty, Liam Fox'un eski ev arkadaşıydı ve 2005 yılında bakanın düğününde, sağdıcı olmuştu.

Observer, Fox ve arkadaşının ilişkide olduğu lobicilik ağının Amerikan yeni möuhafazakarlaryla karmaşık ilişkiler içinde olduğunu belirtiyor.

Gazeteye göre, Muhafazakar Partili başbakan David Cameron bu ilişkilerin ortaya çıkması ardından, iklim değişimini reddeden ve savunma konularında şahin ABD radikal sağının partisinde yuvalanmasına göz yummakla suçlanıyor.

Eski Savunma Bakanı Fox, Londra'da Savunma Bakanlığı'nı birden çok kez ziyaret ettiği anlaşılan Adam Werritty'ye gizlilik taşıyan hiçbir bilginin ifşa edilmediği konusunda güvence vermişti.

Werritty'nin savunma sektörüyle ilgili şahsi ticari çıkarları olmasına rağmen, Fox aralarındaki dostluk ilişkisinin arkadaşına şahsi hiçbir çıkar sağlamadığını ve ticari işlerine hiçbir yardımda bulunulmadığını söylüyor.

Observer ise, Fox'un ABD'deki Çay Partisi hareketini destekleyen sermaye gruplarıyla ilişkizinin ortay açıktığını kaydediyor.