BIST 10.046
DOLAR 32,48
EURO 34,73
ALTIN 2.416,82
HABER /  GÜNCEL

15Temmuz Basın Özeti

Independent on Sunday "‘Yaz gelinleri’ skandalı” başlıklı haberde, Körfez ülkelerinden gelen zengin turistlerle geçici olarak evlendirilen Mısırlı kız çocuklarının “kocalarına” seks ve diğer ihtiyaçları konusunda hizmet etmek zorunda olduğunu yazıyor.

Abone ol

Independent on Sunday “‘Yaz gelinleri’ skandalı” başlıklı habere yer veriyor.

Milena Veselinovic imzalı haber, reşit olmayan yüzlerce Mısırlı kız çocuğunun Basra Körfezi’nden yaz için gelen zengin turistlerle, ailelerine para verilmesi karşılığında geçici olarak evlendirildiklerini yazıyor.

ABD kaynaklı bir rapora dayandırılan habere göre yaz evlilikleri olarak adlandırılan bu birlikteliklerin yasal bağlayıcılığı bulunmuyor. Yani tatili biten yabacı damatlar ülkelerinde döndüklerinde evlilikleri bitiyor.

Gazete evliliklerin, bir aracının komisyon karşılığında kız çocuğu olan fakir ailelerle, genellikle Suudi Arabistan’dan gelen zengin adamları bir araya getirmesiyle düzenlendiğini belirtiyor.

Independent on Sunday haberde “Yabancı ‘kocalar’ aileye para ve çeyiz niyetine hediyeler veriyor ve ‘gelin fiyatı’ Türk Lirası ile 900 ile 9000 arasında değişiyor” diyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın yakın zamanda insan ticareti üzerine yayınladığı raporda Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt’in de olduğu Körfez’den zengin adamların, Mısır’a 18 yaşın altında kız çocukları dâhil olmak üzere Mısırlı kadınlarla “geçici” ya da “yaz evlilikleri” yapmak üzere geldiklerini ortaya koyduğu haberin ayrıntılarında yer alıyor.

Gazete “Rapor, geçici olarak evlendirilen kız çocuklarının “kocalarına” hem seks hem de diğer ihtiyaçları konusunda hizmet etmek zorunda olduğunu gösterdi” diye yazıyor.

Habere göre Mısır, insan ticareti ile mücadele için, aralarında 10 yaştan fazla olan yabancılarla evlenmeyi de yasaklayan bazı kanunlar tasarladı.

Ancak kızların doğum sertifikalarında yaşlarını büyütmek gibi yöntemler kullanılarak kanunun etrafından dolaşılabiliyor.

İngiltere’de sınır zaafı korkuları

Observer’da bugün İngiliz İçişleri Bakanlığı’nın gözlem listesinde bulunan “terör şüphelilerinin” Olimpiyatlar arifesi yoğunluğunda gerekli güvenlik kontrolleri yapılmaksızın Birleşik Krallık’a giriş yapabildikleri haberi dikkat çekiyor.

Gazete, Londra’nın Heathrow Uluslararası Havaalanı yetkililerine dayandırdığı manşet haberini “Heathrow kontrolleri terör şüphelilerini gözden kaçırınca yeni güvenlik korkuları ortaya çıkıyor” başlığıyla veriyor.

Habere göre deneyimsiz havaalanı görevlilerinin “bir günde beş alarm durumunu gözden kaçırıyor.”

Observer’a konuşan üst düzey bir sınır kapısı yetkilisi, işe yeni alınan deneyimsiz çalışanların, bir süredir sınır kapılarında saatlerce uzayan pasaport kontrolü kuyruklarına dair şikâyetlerin arması nedeniyle kapılarda çalışmaya başladıklarını söyledi.

Yetkiliye göre bu deneyimsiz çalışanların pasaport kontrolüne geldikleri takdirde terörle mücadele yetkililerine bildirilmesi gereken yolcuları defaten gözden kaçırdıkları rapor edildi.

Olimpiyatlar süresince güvenlik haberlerinin hemen her gün basında yer bulduğu ve kaygıların yüksek olduğu bu süreçte, Heathrow ’da güvenlik zaafı yaşandığı haberi, Olimpiyatlar süresince güvenliği sağlamakla görevli dünyanın en büyük güvenlik şirketi G4S’in Londra Olimpiyatları için yeterli sayıda güvenlik görevlisi sağlayamayacağını açıklamasını takiben geldiği de haberin ayrıntıları arasında.

Observer şirketin hükümeti 3.500 askeri destek için çağırmaya mecbur bıraktığını da yazıyor ve geçen hafta İngiliz İç İstihbarat Örgütü MI5 başkanı John Evans’ın “Olimpiyatlar düşmanlarımız için çekici bir hedef oluşturuyor ve dünyanın dikkati oyunlarda olacak” sözlerini hatırlatıyor.

Sunday Telegraph ise haberi güvenlik görevlilerinin yetenekleri üzerine odaklıyor ve “Güvenlik görevlileri İngilizce konuşamıyor olabilir” başlığına yer veriyor.

Gazete “Olimpiyatların güvenlik fiyaskosunun merkezindeki şirketin başkanının güvenlik görevlisi olarak işe alınan kişilerin akıcı İngilizce konuşup konuşamadıklarını bilmediğini kabul etti” diye yazıyor.

Sunday Telegraph, G4S Güvenlik Şirketi icra kurulu başkanı Nick Buckles’ın şirketinin yeterli sayıda kişiyi işe almakta başarısız olarak, güvenlik boşluğunu kapatmak üzere askeri birliklerin göreve çağrılmasına neden olduğu için çok üzgün olduğunu söylediğini aktarıyor.