BIST 9.548
DOLAR 32,52
EURO 34,54
ALTIN 2.495,05
HABER /  DÜNYA

15 Yaşındaki genç SBS’de ikili kopya kurbanı

Antalya’da, 15 yaşındaki Bilal Aykut Sarıkaya isimli öğrencinin Seviye Belirleme Sınavı’nda (SBS) ‘İkili Kopya’ çektiği gerekçesiyle sosyal ...

Abone ol

Antalya’da, 15 yaşındaki Bilal Aykut Sarıkaya isimli öğrencinin Seviye Belirleme Sınavı’nda (SBS) ‘İkili Kopya’ çektiği gerekçesiyle sosyal bilimler puanı silindi. Bilgisayar mühendisliği hayali kuran Sarıkaya, geleceğinin damgalandığını söyledi.
Anne Ferda Sarıkaya ise, oğlunu yıllardır sınava hazırladığını, sistem kurbanı olduklarını haklarını mahkemede arayacaklarını söyledi.
Antalya’nın Konyaaltı ilçesinde yaşayan ve geçen 8 Haziran’da SBS sınavına giren Bilal Aykut Sarıkaya, 12 Haziran’da sonuçlarını bakmak için sayfasına girdiğinde büyük bir şok yaşadı. Çünkü ‘ikili kopya’ çektiği gerekçesiyle Sarıkaya’nın puanları silinmişti. Hedefindeki Anadolu liselerine puanı yetmeyen Sarıkaya, çevresi tarafından kopyacı suçlamasıyla karşı karşıya kaldı. Şu an sadece istemediği iki liseyi tercih edebilen Sarıkaya, yanlışlığın düzeltilmesini ve sonuç belgesindeki ikili kopya suçlamasının kaldırılmasını istedi.
Sarıkaya ailesi ise iki aydır oğlunun kopya çekmediğini ve optik okuyucunun kurbanı olduğunu belgeleyebilmek için uğraşıyor.

İKİLİ KOPYANIN NE OLDUĞUNU ZOR ÖĞRENDİK
Oğlunu 4 yıldır SBS’ye hazırladığını ifade eden ev hanımı anne Ferda Sarıkaya, oğlunun kopyacı damgası yediğini, sosyal bilimler puanının silinmesi nedeniyle hiçbir okula kayıt yaptıramadıklarını söyledi. Oğlunun sınavının çok iyi geçtiğini belirten anne Sarıkaya, şöyle konuştu: "Her şey yolunda giderken, SBS sonucu açıklandı. Sonuçta oğlumun sosyal bilimler alanının ‘ikili kopya’ nedeniyle sonuçlarının iptal olduğunu gördük. İkili kopyanın ne olduğunu zor öğrendik. İkili kopya çocuğumun sınava girdiği sınıfta, örneğin sınıfta 20 kişi var. Oğlum ikinci sırada otururken, 8 ve 10’uncu sırada oturan çocuğun eşleşmede 5 yanlışının aynı olması nedeniyle kopya oluyormuş. Ertesi günü çocuğumun okuluna, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gittik ama sonuç alamadık. Tercih yapmamız gerekiyordu. Gittiğimiz okullara puanımız yetmedi. Bir lisede 587. yedek olduk. Şu an oğlum açıkta kaldı. Ne yapacağımızı bilmiyorum."

BÜYÜK SUÇLAMA
İki çocuğunun daha okula gittiğini söyleyen anne Sarıkaya, sözlerine şöyle devam etti: "Oğlum çevresinde kopyacı olarak bilinmeye başladı. Büyük bir suçlama var üstümüzde. Bize yardım edilmesini istiyoruz. Oğlumun alanı zaten sosyal bilimler. Mahkeme süreci en az iki yıl sürecek. Bu sürede oğlum ne yapacak. Psikolojisi bozulmaya başladı. Ağlıyor, üzülüyor."
Oğlunun geleceğinin risk altına girdiğini dile getiren anne Sarıkaya, şöyle konuştu: "Oğlum askeri liselere başvuramıyor. Herhangi kamu dairesine başvuramayacak. Hangi liseye gidecek benim oğlum. Bir çözüm bulunmasını istiyoruz. Eşim yakında hukuki süreci başlatacak." Oğlunun Türkçe, matematik, fen bilimleri ve yabancı dil alanları için kopya işlemi yapılmadığının dile getiren anne Sarıkaya, "Bu çocuk sadece sosyal bilimler alanında mı kopya çekti? Diyelim oğlum kopyacıdır. Neden gözetmenler hakkında tutanak düzenleyip sınavdan çıkarmadı. Kimse bize bunların yanıtını veremiyor. Tüm geleceğini bu sınava bağlayan bir gencin hayatı ile oynadılar. İki yıl benim oğlum ne yapacak." Anne Sarıkaya, yetkililerden yardım istedi.

ÇOK ÜZÜLDÜM
Sınav sonuçlarında ikili kopya yazdığını görünce çok şaşırdığını kaydeden Bilal Aykut Sarıkaya da şunları söyledi: "İkili kopya yazılmaması gerekiyor. Ben çok üzüldüm. Hayatım bilgisayara bağlandı sanki. Sistemin hatası bu. Benim gibi birçok öğrenci mağdur. Ben Anadolu Lisesi’ni istiyorum. Kamuyla ilgili sınavlara giremeyeceğim. Bana leke gibi yapıştı. Bakanlıktan bu uygulamanın kaldırılmasını istiyorum."

AİLEYE GELEN BİLDİRİ
Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından Sarıkaya ailesine yapılan resmi bildiride ise şöyle denildi: “Sınavdan sonra cevap kağıtlarının değerlendirmesi yapılırken aynı salonda sınava giren ve aynı tür soru kitapçığını kullanan öğrenciler arasında bilgisayar sistemi aracılığıyla ikili/toplu kopya taraması yapılır. İkili/toplu kopya taraması sonucunda kopya çektiği tespit edilen öğrencilerin ilgili testleri iptal edilir. Bu nedenle sınav esnasında adayların cevap kağıtlarını hiçbir öğrencinin göremeyeceği şekilde önlerinde bulundurmaları ve kesinlikle herhangi bir yöntemle kopya çekme teşebbüsünde bulunmamaları gerekmektedir. Adı geçen adayın sosyal bilimler testinde ikili kopya tespit edildiğinden bu derse ait sınav sonucu iptal edilmiştir.”
(İHA)