BIST 10.379
DOLAR 32,23
EURO 34,99
ALTIN 2.409,75
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

15 bin liraya üniversite güvencesi!

Sınavlarda kopya skandalında yeni gelişme! Sınav çetesi, başkasının yerine girdiği sınav karşılığında para alıyor.

Abone ol

Adana ile birlikte 10 ilde yapılan operasyonda belgede sahtecilik ve nitelikli dolandırıcılık suçundan adliyeye sevk edilen 4 kişinin tutuklandığı sınav çetesinin, LYS sınavı için 15 bin lira, KPSS için 10 bin lira para karşılığında başkasının yerine sınava girdiği ortaya çıktı.
Adana İl Jandarma Komutanlığı, liderliğini Ziya K.'nın (34) yaptığı sınav çetesinin, özellikle KPSS sınavı ile diğer sınavlarda adayların yerine 'joker' tabir edilen başarılı öğrencileri girdirdikleri iddiasıyla 3 ay önce soruşturma başlattı.

Yapılan telefon görüşmelerinin mahkeme kararıyla dinlenmesinin ardından 10 ilde 45 ayrı adrese eş zamanlı operasyon yapıldı. Aralarında bir yardımcı doçent ile çok sayıda öğretmen ve kamu görevlileri ile öğrencilerin bulunduğu 40 kişi gözaltına alındı.

SINAVA GÖRE PARA ALINIYOR

Sınav çetesinin, sınavına göre para aldığı iddia edildi. Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) için 10 ile 15 bin lira, Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ve Beden Eğitimi Yetenek Sınavı için 5 ile 10 bin lira, Açık Öğretim Lisesi (AÖL) ve Açık Öğretim Fakültesi (AÖF) sınavları için de 3 ile 4 bin lira arasında para aldıkları iddia edildi. Sınava giren jokerlere ise bu paraların yarısının ödendiği, bazı jokerlerin ev kiralarının ve özel giderlerinin karşılandığı öne sürüldü. Sahte kimliklerin Şanlıurfalı Mehmet isminde birine hazırlatıldığı ortaya çıktı. M.V.K. isimli futbolcunun beden eğitim öğretmenliği için yerine başkasının sınava girdiği belirtildi.

Bir özel okulda beden eğitimi öğretmenliği yapan H.H.'nin de iyi bir iş imkanı için KPSS'ye yerine başkasının girmesi için çete lideri Ziya K.'ya başvurduğu iddia edildi. 3 gündür gözaltında tutulan 40 kişiden 4'ü jandarmada serbest bırakılırken 36 kişi dün akşam saatlerinde adliyeye sevk edildi.

Savcı, çete lideri konumundaki Ziya K. ile birlikte 12 kişiyi tutuklanmak üzere nöbetçi mahkemeye sevk etti. 24 kişiyi ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bıraktı. Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'nde sorgulanan 12 kişiden çete lideri Ziya K., Oktay T. (26), Cabbar K. (27) ve Atilla T. (21) 'Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, resmi belgede sahtecilik' suçlarından tutuklandı. Sınav çetesi lideri konumundaki Ziya K.'nın, sınavlarda bazı kişilerin yerine başarılı öğrencileri sahte kimliklerle sınava girdirdiklerini itiraf ettiği belirtildi.

Bu işi tanıdıkların hatırı için yaptıklarını belirten Ziya K.'nın, "Bu işi yaparken suç işlemek için örgüt kurmuş değiliz" dediği belirtildi. Tutuklanan jokerlerden Atilla T.'nin ise jandarmada suçunu kabul ettiği mahkemede ise susma hakkını kullandığı belirtildi.

Daha önceki ifadesinde çete lideri Ziya K.'nın kendisine başkalarının yerine sınava girmesi için teklifte bulunduğunu iddia ettiği belirtilen öğrenci Atilla T.'nin, Ziya K.'nın sınava girmesi karşılığında evinin kirasını ödediğini ve başkalarının yerine sınava girdiğini baskı altında jandarmada söylediğini belirtti.