BIST 10.899
DOLAR 32,22
EURO 34,89
ALTIN 2.473,86
HABER /  GÜNCEL

14 Mart 2012 Basın Özeti

İngitere Başbakanı David Cameron'ın ABD ziyareti, Rusya Suriye'ye silah satmaya 'devam edecek', Sarkozy'ye bir iyi bir kötü haber ve 'kadınlar daha kötü araba park ediyor' savını destekleyen veriler.

Abone ol


İngiltere basını, büyük ölçüde, Başbakan David Cameron'ın Amerika Birleşik Devletleri ziyareti nedeniyle Afganistan'daki gelişmelere geniş yer ayırıyor. Çünkü Cameron'ın bugün Amerikan Başkanı Barack Obama'yla yapacağı görüşmede başlıca gündem maddesinin Afganistan olması bekleniyor.

Financial Times, Cameron'ın üç gün sürecek Amerika Birleşik Devletleri ziyaretinde, Batı'nın Afganistan'daki müdahalesine son verme planlarını tamamlamak istediğini söylüyor.

Obama ve Cameron'ın gelecek yıl ortalarında muharip görevlerdeki komutayı Afgan güçlerine devretmeyi ele alacağı, bununla da 2014 sonunda Afganistan'daki tüm İngiliz askerlerinin çekilmesine fırsat yaratılmasının amaçlandığı belirtiliyor.

Gazete, Cameron'ın Washington yolundaki açıklamalarına da yer veriyor.

İngiliz Başbakanı, "Halkımızın bu işe bir son verilmesini istediğini düşünüyorum. Askerlerimizin eve dönmesini istiyorlar. Çok uzun süreden beri oradalar. Mükemmel bir demokrasi olmayacağını kabul ediyorum. Büyük kalkınma sorunları da olacaktır." diyor.

Cameron ve Obama'nın uzlaşamadığı konu

Guardian ise, başyazısında Cameron'ın Amerika Birleşik Devletleri ziyaretinin bir başka boyutunu ele almış. Gazete Cameron ve Obama'nın uzlaşamadığı bir konuya işaret ediyor. Dikkat çeken satırlar şöyle;

"David Cameron ve Barack Obama, bu öğleden sonra yapacakları basın toplantısında, aralarındaki en önemli görüş ayrılığı konusunda mümkün olduğu kadar az şey söyleyecek. Konu Afganistan, Suriye ya da Falkland Adaları değil. Mesele ekonomi. Gülümsemelerine, el sıkışmalarına, ortaklaşa yazdıkları makalelere karşın, Muhafazakâr başbakan ve Demokrat başkan günümüzün en önemli sorularından biri konusunda farklı düşünüyor: Ekonominin canlandırılması için kamu sektörü daha fazla harcama yapmalı mı? Obama işbaşına gelir gelmez G-20 ülkelerine, ekonomiyi canlandırmak için daha fazla harcama yapma çağrısında bulunmuştu. Bu çağrıya çok fazla ülke uymadı. Cameron hükümetiyse. İngiltere'de görülen en büyük kesintilere girişti. İki lider buluşurken, ilk kanıtlar Obama'nın haklı olduğunu gösteriyor. Gerçek dünyada uygulanan bu ekonomi deneyinde, daha birçok veri gelecek. Ama şu ana kadar gelenler, Cameron için pek iyi gözükmüyor"

Rusya: Suriye'ye silah satmaya devam edeceğiz

Financial Times'ın dünya haberleri sayfalarında, Suriye'yle ilgili bir haber dikkat çekiyor.

Haberde, Suriye'de ordu muhalefetin güçlü olduğu yerlerden İdlib'de saldırılarını yoğunlaştırırken, dünyanın önde gelen güçleri arasında Suriye'deki kriz konusundaki görüş ayrılığının derinleştiği belirtiliyor.

Financial Times, Kremlin yönetiminin, Batı'nın Suriye'ye silah satışına son verilmesi çağrılarını reddettiğini yazıyor.

Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Anatoli Antonov'un mevcut silah anlaşmalarındaki yükümlülüklerini yerine getireceklerini söylediği belirtiliyor.

Antonov, "Rusya'nın Suriye'yle iyi bir askeri ve teknik işbirliği var. Şu anda bunu yeniden değerlendirmek için bir neden göremiyoruz" diyor.

Ahmedinejad'ın parlamento sınavı

Times, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın bugün, 1979'daki İslam Devrimi'nden bu yana hiçbir İran liderinin mecbur kalmadığı bir şeyi yapmak zorunda kalacağını yazıyor.

Habere göre, Ahmedinejad parlamentoda milletvekillerinin bir dizi konuda soracağı zorlu soruları yanıtlamak zorunda kalacak.

Times, radyodan canlı yayımlanacak parlamento oturumunu milyonlarca İranlı'nın dinleyeceğini belirtiyor.

Gazete, Ahmedinejad'a özellikle ekonomi ve tartışmalı siyasi ittifakları konusunda zor sorular sorulacağını belirtiyor.

Times, cumhurbaşkanının parlamentonun önüne çıkmaya zorlanmasının, Dini Lider Ayetullah Ali Hamaney'le giriştiği güç mücadelesinde mevzi kaybettiğine işaret ettiği yorumunu da yapıyor.

BBC'den İran'a suçlama

Times'ta yer alan bir başka İran haberi de, BBC Farsça Servisi'nin yayınlarıyla ilgili. Haberde, BBC Genel Müdürü Mark Thompson'ın bu akşam yapacağı bir konuşmada İran'ı BBC Farsça'nın radyo ve televizyon yayınlarına siber saldırı yapmakla suçlayacağı belirtiliyor.

Thompson'ın konuşmasında, geçtiğimiz günlerde İran'a yayın yapan uyduların engellendiğini ve BBC Farsça'nın Londra'daki telefon hatlarının bir anda çok sayıda otomatik arama yapan bir sistemle kilitlenmeye çalışıldığını söyleyeceği kaydediliyor.

Haberde geçtiğimiz aylarda BBC Farsça çalışanlarının İran'daki yakınlarının gözaltına alındığını belirtiliyor.

Habere göre Thompson konuşmasında, "Suçlama yöneltilmeden yapılan gözaltılar, tek kişilik hücrede tutulanlar, yakınlarına çalışanlarımızın BBC Farsça'dan ayrılmaları ya da gizlice İran istihbaratına bilgi vermesi için yapılan baskılar. İşte İran hükümeti BBC Farsça'nın altını böyle oymaya çalışıyor " diyecek.

Sarkozy'ye bir iyi, bir kötü haber


Independent, Fransa'daki cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi yapılan iki kamuoyu yoklamasını haberleştirmiş.

Bir kamuoyu yoklamasına göre, Sarkozy'nin son dönemde özellikle sağ seçmenlere hitap eden açıklamaları işe yaramış görünüyor. Ifop adlı kuruluşun anketine göre Sarkozy, 22 Nisan'daki ilk turda Sosyalist rakibi Francois Hollande'ın az farkla önünde.

Birkaç saat sonra açıklanan bir başka anketteyse Hollande, seçimin ilk turunda Sarkozy'nin dört puan önde gözüküyor.

Ancak her iki ankette de, en çok oy alan iki adayın katılacağı 6 Mayıs'taki ikinci turda, Hollande'ın Sarkozy'ye karşı ezici bir zafer kazanacağı görülüyor.

Kim daha iyi araç park eder?

Erkek sürücülerin önemli bir kısmı, kadın sürücülerin araçlarını park etmekte kendilerine göre daha başarısız olduğunu düşünür.

Kadın sürücülerin birçoğu da doğal olarak, bu algıya karşı çıkar.

Ancak Daily Telegraph, İngiltere'deki ehliyet sınavlarından alınan verilerin erkek sürücüleri doğruladığını yazıyor.

Bu verilere göre, erkeklere kıyasla daha çok kadın sürücü adayı, park etme aşamasında yaptıkları hatalardan dolayı sınavı geçemiyor.

Bir yıllık dönemi kapsayan sınav sonuçlarına göre yaklaşık 19 bin erkek sürücü park yüzünden sınavdan kalırken, bu nedenle sınavı geçemeyen kadınların sayısı yaklaşık 41 bin.