BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

13 Kasım 2011 Basın Özeti

İngiliz Pazar gazetelerinden seçtiklerimiz: İsrail'in İran'a saldırması olasılığı; Suriye'nin Arap dünyası ile arası açılıyor; İtalya krizden çıkış arayışları...

Abone ol

İngiliz Pazar gazeteleri farklı konuları öne çıkarıyor.

Sunday Telegraph İran'a olası saldırı konusunda İsrail ile ABD arasında gerilim yaşandığını bildiriyor.

Gazeteye göre, İsrail İran'a olası bir saldırıdan Obama yönetimini önceden haberdar etme konusunda garanti vermeyi reddediyor.

Gazete, bu durumun İsrail'in tek taraflı saldırı kararı alma ihtimalini güçlendirdiği yorumunu yapıyor.

Sunday Telegraph, geçtiğimiz salı günü Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun, İran'ın nükleer araştırmalarının nükleer silah kapasitesine erişme amacı taşıdığını öne sürdüğünü hatırlatıyor.

Atom Enerjisi Kurumu'nun İran ile nükleer silahları ilişkilendirdiği son rapor, bugüne kadar Tahran'a karşı kullandığı en sert ifadeleri içeriyor.

Bu açıklama ardından İran'ın nükleer programını hedef alan saldırılar yapılması olasılığı daha açık biçimde tartışılmaya başlandı.

ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, İran'a karşı bir askeri harekatın istenmeyen sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulundu.

Amerikalı Bakan, olası saldırının İran'ın nükleer çalışmalarını en fazla üç yıl geciktirebileceğini söyledi.

Sunday Telegraph, Başkan Obama'nın Panetta aracılığıyla ilettiği mesajda, İsrail'den olası bir saldırıdan kendilerini haberdar edeceklerine dair garanti vermelerini istediğini bildiriyor.

Amerikan ve İsrail basınında, son günlerde ABD'yle İsrail'in birlikte ya da bu ülkelerden birinin tek başına İran'a saldırı düzenleyebileceği yönünde yoğun spekülasyonlar yapılıyordu.

Sunday Telegraph, geçtiğimiz yıllarda İsrail'in olası saldırısına ilişkin haberlerin zaman zaman kamuoyuna da yansıdığını ancak bunların hiç şu anki kadar yoğun olmadığını belirtiyor.

Diğer taraftan gazete, ABD'ye istediği garantiyi vermeyen İsrail'in, ABD desteği olmadan İran'la savaşa girme riskini alamayacağı kanısında.

Suriye'nin Arap dünyası ile arası iyice açıldı

Sunday Times, Arap komşularının Suriye'yi dışlamakta olduklarını bildiriyor.

Gazete, Arap Birliği'nin güvenlik güçlerinin muhalif göstericilere karşı şiddet kullanmaktan vazgeçmediği gerekçesiyle, Suriye'ye yönelik bir dizi yaptırım kararı aldığını belirtiyor.

Bu çerçevede Suriye Arap Birliği toplantılarına katılamayacak ve Şam'a yönelik siyasi-iktisadi yaptırımlar uygulanacak.

Sunday Times, Arap Birliği kararı'nın, İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Suriye hükümetinin muhaliflere uyguladığı şiddetin insanlık suçu seviyesinde olduğunu açıklaması ardından geldiğine dikkat çekiyor.

Suriye Arap Birliği ile siyasi diyalog süreci başlatma ve şiddete son verme yönünde anlaşma yapmıştı.

Suriye yönetimi bu kapsamda tank ve askerlerini şehirlerden çekeceği sözünü vermiş, siyasi mahkumların salıverileceğini, gazetecilere serbestlik sağlanacağını vaat etmişti ancak bu sözler tutulmadı.

Sunday Times Suriye güvenlik güçlerinin protestoları bastırmada en sert yöntemlere başvurmaktan çekinmediklerini kaydediyor.

Gazeteye göre acımasız opersyonlar nedeniyle hayatını kaybedenler aersında bebk yaşta çocuklar da var.

Birleşmiş Milletler, Suriye hükümetinin göstericileri bastırmak için düzenlediği operasyonlarda ölenlerin sayısının 3500'ü aştığını ileri sürüyor.

Suriyeli yetkililer ise, şiddetten silahlı İslamcı militanları sorumlu tutuyor ve bu grupların 1100 asker ve polisin ölümüne yol açtığını söylüyor.

Sunday Times, Suriye'nin Arap Birliği'ndeki temsilcisinin ülkesine karşı yaptırım kararı alan ülkeleri, Batının çıkarlarına hizmet etmekle suçladığını da kaydediyor.

İtalya'da krizden çıkış arayışları

Observer İtalya'da Başbakan Silvio Berlusconi'nin istifasının halk arasında sevinç yarattığını ve ülkenin Berlusconi'siz günlere hazırlandığını yazıyor.

Dün İtalya parlamentonun alt kanadında yapılan oylamada, tartışmalı ekonomik önlemler paketi, milletvekillerince kabul edildi.

Ülkede ekonomik krizin önlenmesi ve mali istikrarın korunabilmesini amaçlayan köklü ekonomik önlemlere parlamentonun üst kanadı olan Senato bir gün önce onay vermişti.

Silvio Berlusconi, yasanın geçmesinin hemen ardından istifa etti.

Ancak Observer, bazı iktisatçıların kemer sıkma önlemlerinin dahi İtalya'da mali istikrarı sağlamakta zorlanacağını, ülkenin karşısında çetin bir görev bulunduğunu belirtiyor.

Gazete, küresel kriz tartışmalarında adı sık anılan iktisatçılardan biri olan, Nuriel Rubini'nin değerlendirmesini aktarıyor.

Rubini parlamento tarafından onaylanan önlemlerin İtalya'nın euro bölgesinden çıkmasını önlemeye yetmeyeceği kanısında.

Berlusconi'nin istifası ülkenin borçlanma faizinin yüzde 7 seviyesinin üzerine çıkmasını izliyor.

Bu oran, kimi kesimlerce, İtalya'nın borçlarını çevirebilmesini imkansız hale getiren bir gelişme olarak görülüyor.

Observer, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'nun İngiltere başta olmak üzere AB projesine kuşkuyla yaklaşanları set dille eleştirdiğini yazıyor.

Gazete, Barroso'nun Avrupa'nın birlikte ilerlememesi halinde, birlikte gerileyeceğini söylediğini belirtiyor.