BIST 10.277
DOLAR 32,35
EURO 34,86
ALTIN 2.382,37
HABER /  GÜNCEL

12. Türkçe Olimpiyatları Romanya'da

Bu yıl 12'incisi düzenlenen Türkçe Olimpiyatları'nın bu yıl ki finalleri Romanya'da yapıldı.

Abone ol

Türkçe Olimpiyatları'nın Şarkı ve Ses Finali Romanya'nın başkenti Bükreş'te yapıldı. "Dünyanın renkleri" sloganıyla düzenlenen olimpiyatlarda birinciliği Kosova'dan Anita Syla Firuze şarkısıyla kazandı.

Uluslararası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından 'Dünyanın renkleri' sloganıyla bu yıl 12.'si düzenlenen Uluslararası Dil ve Kültür Festivali Şarkı ve Ses Finali Romanya'nın başkenti Bükreş'te yapıldı. 

ŞARKININ YILDIZLARI 
 
Bükreş'teki en büyük kültür merkezi Sala Palatului'de yapılan 12. Uluslararası Dil ve Kültür Festivali için 22 ülkeden Bükreş'e gelen 100 öğrenci, bugün Türkiye'den ve dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen izleyicilere muhteşem bir gösteri sundu.

852.20140615230202.jpg

Türkçe eserlerin yanı sıra Romanya, Kazakistan, Kırgızistan, Mozambik, Azerbaycan'dan gelen öğrenciler çeşitli sahne şovları ile programa renk kattı. Aynı zamanda Türkiye'den özel olarak getirilen orkestra, öğrencilere eşlik etti. 12 ülkeden 12 finalist öğrenci ise Türkçe olarak seslendirdikleri eserlerle 'Şarkının Yıldızı' olmak için yarıştı. Festivalin birincisi 'Firuze' şarkısıyla Kosovalı Anita Syla oldu.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

17 Aralık sonrası cemaat ile karşı karşıya gelen Başbakan Erdoğan, bundan sonra olimpiyatların yapılması için Türkiye'de cemaate salon vermeyeceklerini söylemişti. Erdoğan'ın bu açıklamasının ardırdan bazı muhalefet belediyeleri bu konuda destek sözü verse de organizasyon heyeti bu yıl yapılacak finallerin Romanya'da yapılacağını duyurdu.

FETHULLAH GÜLEN DE İZLEDİ

Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da ABD'de bulunan Fethullah Gülen, Türkçe Olimpiyatları'nın finallerini televizyondan izledi. Gülen'in yanında bulunan Osman Şimşek, Gülen'in olimpiyatları izlediğini ve çocuklar için dua ettiğini yazdı. İşte o twitler;

852.20140615230131.jpg

KİM NE SÖYLEDİ?

Türkçe Olimpiyatları'nın Romanya'da yapılması sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. İşte ünlülerin Romanya yorumu;

Hakan Şükür @hakansukur
Türkçe herşeye rağmen dünya dili olacak. Türkce vesilesiyle dünyanın her yerinde milyonlar "Gönül dili" ile konuşacak...#SevgiDiliTürkçe
 
Cemil Barlas @secondvirus
olimpiyatta en iyi beddua pardon mülaane dalı da olsa çok reyting alırdı..
 
Atilla Taş @AtillaTasNet
Düne kadar Türkçe olimpiyatlarına övgüler düzenlerin, bugün lanet yağdırmasını anlamak ne zor! Türkçe paralel bir dil oldu nerdeyse.
 
Lütfü Türkkan @LutfuTurkkan
Türkçe konuşmanın ne büyük bir nimet olduğunu biz muhacirler biliriz. #SevgiDiliTürkçe
 
Metin Yıkar @myikar
Allah bitirmezse bitiremezsiniz. Anladın mı Firuze?. #SevgiDiliTürkçe
 
Asım Yıldırım @asim_yildirim
"Şarkıyla dansla hizmet mi olur" diyen sığ düşünceli, dar görüşlülerin anlayamayacağı güzellikler yaşandı, yaşanıyor. #SevgiDiliTürkçe