BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,09
ALTIN 2.470,35
HABER /  POLİTİKA

12 PKK'lı için gerilim tırmanıyor!

12 teröristin öldürülmesi ile Diyarbakır'da başlayan gerginlik, başta İstanbul olmak üzere birçok ile sıçradı!

Abone ol

Şırnak'ın Uludere ilçesinde öldürülen 12 teröristin ardından başlayan olaylar, Diyarbakır sokaklarını savaş alanına çevirdi.

Olaylar, Diyarbakır'ın yanısıra, İstanbul, Iğdır, Batman ve Ağrı'da da devam etti. BDP'nin desteklediği milletvekil adayları ve belediye başkanları ile parti başkanlarının da destek verdiği eylemlerde gruplar polisle çatışıp çevredeki iş yerlerine zarar verdi.

Irak'tan getirilen 3 PKK'lının cenazesi ise Yemişli Köyü yakınlarında askerler tarafından, otopsi için alındı.

Teröristlerin öldürülmesini protesto eden Barış ve Demokrasi Partisi üyeleri, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde birçok ilde olay çıkardı. BDP tarafından desteklenen bağımsız milletvekili adaylarının PKK'lıların öldürülmesinin ardından bölgede 3 gün yas ilan etmesiyle Diyarbakır başta olmak üzere birçok ilde kepenkler açılmadı.

OTURMA EYLEMİ BAŞLATTILAR

Diyarbakır, Bağlar ilçesi Emek Caddesi üzerinde toplanan kalabalık BDP'li grup, Şırnak'ın Uludere ilçesinde öldürülen 12 PKK'lı için oturma eylemi başlattı. Caddeyi trafiğe kapatarak
oturma eylemi yapan kalabalık grup içinde bulunan yüzleri maskeliler ise çevrede güvenlik önlemi alan polis ekiplerine taşlarla saldırdı.

Diyarbakır merkez Bağlar ilçesi ağırlıklı olmak üzere bir çok ilçe ve mahallede toplanan kalabalık gruplar, güvenlik önlemi alan polis ekiplerine taş, molotof kokteyli ve havai fişeklerle saldırdı. Bağlar ilçesi Medine Bulvarı üzerinde toplanan kalabalık gruplar Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü karşısında bulunan cadde ve sokaklara barikatlar kurup, ateş yakarak yolu trafiğe kapattı. Kalabalık içinde bulunan yüzleri maskeli gruplar, Emniyet Müdürlüğü önünde güvenlik önlemi alan Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü ekiplerine taşlarla saldırdı.

Olayların yoğun olarak çıkabileceği önemli noktalarda konuşlandırılan çevik kuvvet polisleri taş, havai fişek ve molotof kokteylleri ile saldıran gruplara tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı ile müdahale edilen gruplar ara sokaklara kaçarken, bir süre sonra yeniden toplanıp polis ekiplerini taşlamaya başlıyor.

Şehir merkezinin muhtelif yerlerinde toplanan gruplar, trafiğe kapattıkları yollarda lastik yakarak sloganlar atıyor. Yer yer polis ekiplerinin müdahale ettiği olayların yaşandığı bölgelerdeki cadde ve sokaklar adeta savaş alanını anımsatıyor.

HELİKOPTERLİ TAKİP

Diyarbakır'ın bir çok noktasında toplanan grupların eylemleri Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı bir helikopterle havadan takip ediliyor. Grupların hareketlerini takip eden helikopter, olaylara müdahale etmek üzere hazır bekleyen polis ekiplerini telsizlerle uyarıyor. Helikopterin verdiği güzergahlarda önlem alan polis ekipleri, izinsiz gösteri yapanlara müdahale ederek dağıtmaya çalışıyor.

İSTİKLAL CADDESİ DE KARIŞTI

Irak sınırından Türkiye'ye sızmaya çalışan ve çıkan silahlı çatışmada öldürülen 12 terörist için İstanbul'da yapılan eylemde İstiklal Caddesi karıştı.

 Dağılan gruplardan bazıları emniyet müdürlüğü binasını taşlayınca polis, biber gazı ve tazyikli su ile karşılık verdi. Ara sokaklara kaçan gruplar, caddelere barikat kurarak polise havai fişek ve taşlarla polise ve çevredeki iş yerlerine saldırdı.

İSTANBUL TAKSİM'DEKİ OLAYLAR İÇİN TIKLAYIN

SINIRDA GERGİNİK

 Öte yandan, Uludere'nin Yemişli Köyü Bilican Tepesi Mevkii'nden Irak'a geçenler aldıkları 3 PKK'lının cenazesini Türkiye tarafına getirdi.

Bağımsız milletvekili adayları Gülten Kışanak, Hasip Kaplan, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve çok sayıda BDP'linin bulunduğu konvoy cenazeleri araçlara alarak Yemişli Köyü'ne doğru hareket etti. Yemişli Köyü yakınlarında konvoyun önünü kesen askerler, BDP'lilerden otopsi yapılması için teröristlerin cenazelerini aldı.

Bu arada askerler, izinsiz olarak Irak topraklarına girerek cenazeleri alanlardan bazı kişileri gözaltına aldı. Bazı BDP'liler ise gözaltına alınmamak için askeri kontrol naktasında kaçtıkları görüldü.

[PAGE]

IĞDIR'DA EYLEM

Iğdır'da BDP'li bir grup, Şırnak'ın Uludere ilçesinde 12 teröristin etkisiz hale getirilmesi nedeniyle protesto yürüyüşü düzenledi. BDP'nin desteklediği Iğdır bağımsız milletvekili adayı Pervin Buldan ve Belediye Başkan Vekili Hüseyin Malk'ın da aralarında bulunduğu bir grup BDP'li, Karakuyu Sokak'ta bulunan BDP İl Başkanlığı binası önünden 7 Kasım Mahallesi'ne doğru yürümek istedi. Çevik kuvvet ekipleri, Kazım Karabekir Caddesi girişinde grubun geçişine izin vermedi.

Iğdır Emniyet Müdür Yardımcısı Hakan Kaan Tekne, gruba yönelik yaptığı konuşmada, yürüyüşün izinsiz olduğunu belirterek, izin verilmeyeceğini söyledi. Bunun üzerine polis barikatı önüne kadar gelen grup, burada oturma eylemi yaptı.

Milletvekili adayı Buldan, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Şırnak'taki operasyonda öldürülen 12 terörist için BDP binasının önünden 7 Kasım Mahallesi'ne kadar bir yürüyüş düzenlemek istediklerini ancak bunun emniyet güçlerince engellendiğini kaydetti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın seslerini duyması gerektiğini belirten Buldan, ''Bizler şunu çok açık ifade ediyoruz ki, bıçak kemiğe dayandı. Kemik kırılmak üzeredir. AKP'nin, Recep Tayyip Erdoğan'ın sesimizi duymasını ve bizi görmesini istiyoruz'' diye konuştu.

Konuşmanın ardından Buldan, Belediye Başkan Vekili Malk ve bir grup partili, meydanda kurulan ''Demokratik Çözüm Çadırı''nda bir süre oturdu.

Bu arada kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından Basın Sokak'ta bulunan AK Parti Iğdır Kadın Kolları binasının camları taşlandı, kaldırımda bulunan bir bisiklet camdan içeri atıldı.

Olayın hemen ardından güvenlik güçlerinin çevrede yoğun güvenlik önlemleri aldığı gözlendi.

BATMAN'DA POLİSE TAŞLI SALDIRI

Batman'da izinsiz gösteri düzenleyen gruplardan bazı kişiler polise taşla saldırdı. Polis tazyikli su ve biber gazı sıkarak göstericileri dağıttı.

Edinilen bilgiye göre, İpragaz ve Yavuzselim Mahallesinde toplanan ve çoğunluğu çocuklardan oluşan gruplar, lastik yakıp yola barikat kurdu. İki ayrı yerdeki izinsiz gösteriler sırasında bazı kişiler polise taş attı. Polis, taşlarla saldıran grupları, tazyikli su ve biber gazı sıkarak dağıttı. Göstericiler ara sokaklara kaçtı.

SİİRT'TE YÜRÜYÜŞ

Siirt'te de Aydınlar yolu üzerinde toplanan ve aralarında Belediye Başkanı Selim Sadak'ın da bulunduğu grup, bir süre oturma eylemi yaptı. Grup daha sonra Güres Caddesine kadar yürüdü.

Burada BDP İl Başkanı Faruk Sağlam'ın basın açıklamasını okumasının ardından grup sessizce dağıldı.

AĞRI, PATNOS'TA DA GERGİNLİK YAŞANDI

Ağrı'nın Patnos ilçesinde, BDP'liler tarafından yapılan basın açıklamasının ardından yürüyüşe geçen bir grup, CHP seçim bürosuna ve polise taşla saldırdı.

AĞRI'DA YAŞANAN GERGİNLİK İÇİN TIKLAYIN/FOTOGALERİ

Alınan bilgiye göre, aralarında Patnos Belediye Başkanı Yusuf Yılmaz ile BDP İlçe Başkanı Bekir Acar'ın da bulunduğu bir grup, 12 teröristin etkisiz hale getirilmesini protesto etmek bahanesiyle ilçe merkezindeki ''Demokratik Çözüm Çadırı'' önünde toplandı.

Buradan ellerindeki afiş ve pankartlarla Menderes Caddesi'ne doğru yürüyüşe geçen grup, caddede basın açıklaması yaparak, terör örgütü PKK'ya yönelik sürdürülen operasyonları protesto etti.

Daha sonra yeniden çadıra doğru yürüyen kalabalık arasında bulunan ve çoğunluğu çocuklardan oluşan bir grup, çevrede güvenlik önlemi alan polise ve bazı iş yerlerine taşla saldırdı.

Polisin biber gazı ve basınçlı suyla müdahalede bulunduğu grup, ara sokaklara dağılırken, Cumhuriyet Caddesi'nde tekrar biraraya gelen göstericiler, caddede bulunan CHP seçim bürosunu taşladı.

Göstericiler, polis ekipleri tarafından dağıtıldı. Polis, olayların ardından ilçe merkezinde yoğun güvenlik önlemi aldı.

ŞANLIURFA'DA MÜDAHALE

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde, basın açıklaması yapan grubun dağılması sırasında yürüyüş yapmak isteyen ve taş atan gruba polis müdahale etti.Aralarında BDP'lilerin de bulunduğu grup, Cumhuriyet Meydanı'nda toplanarak, Şırnak'ın Uludere ilçesinde terör örgütü üyesi 12 kişinin etkisiz hale getirilmesiyle ilgili basın açıklaması yaptı.

Terör örgütü lehine slogan atılan gösteride bir süre oturma eylemi yapan gruptan bazı kişiler, daha sonra yürüyüş yapmak istedi.

Bu sırada gruptakilerden bazıları, çevik kuvvet ekiplerine taş atmaya başladı. Polis ekipleri, grubu dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullandı.

Taş atılması nedeniyle bazı iş yerleri ile AK Parti'ye ait seçim bürosunun camları kırıldı, bazı kişiler gözaltına alındı.

Bu arada, ilçede çoğu iş yerinin kapalı olduğu görüldü. Güvenlik güçleri, ilçede yoğun güvenlik önlemi aldı.

Öte yandan, Viranşehir'de de yapılan basın açıklamasının ardından grup olaysız dağıldı.