BIST 10.213
DOLAR 32,20
EURO 35,07
ALTIN 2.466,34
HABER /  GÜNCEL

12 Ağustos 2013 İngiltere Basın Özeti

İngiltere gazetelerinde bu sabah, Suriye’de Alevilerin yoğun olarak yaşadığı Lazkiye'deki çatışmalar ve İngiltere'nin Suriyeli muhaliflere yardımıyla ilgili haberler dikkat çekiyor.

Abone ol

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta bulunan Daily Telegraph muhabiri Ruth Sherlock’un haberinde, Suriyeli muhaliflerin ülkede Alevilerin yoğun olarak yaşadığı Lazkiye’de saldırılar gerçekleştirdiği ve bu saldırılarda Alevi sivillerin hedef alındığı belirtiliyor.

Habere göre muhaliflerin Lazkiye ve çevresindeki saldırılarında yüzlerce sivil yaşamını yitirdi, yaralandı ya da kayboldu.

Haberde görüşüne yer verilen Lazkiyeli Alevi din adamı Şeyh Muhammed Reda şunları söylemiş: “Hâlâ evlerinde öldürülmüş insanlar, çalılıklarda bırakılmış cesetler buluyoruz. Şimdiye kadar köylerden 150 Alevi kaçırıldı. Aralarında kadın ve çocuklar var. Onlarla tüm bağlantımız koptu.”

Lazkiye'deki çatışmaların nedeni

Haberde, bu saldırıların Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın memleketinin Lazkiye olmasıyla ilgili bağının olduğu da belirtilmiş.

Ruth, muhalefet kaynaklarının, Humus’ta son dönemde yaşadıkları bir dizi askeri yenilginin acısını çeken isyancıların Esad’ı, ‘en fazla acı çekeceği yerde’ vurmaya çalıştığını söylediklerini bildiriyor.

Çatışmaların Esad’ın memleketi Kardaha köyünün 12 mil yakınına dayandığının altı çiziliyor.

Bölgede yaşayan yerel, muhalif gazeteci Habib Salih’se, isyancıların Suriye yönetiminin silah temini için de kullandığı Tartus limanına ulaşmak ve burayı kuşatmak istediğini söylemiş.

Salih şöyle konuşmuş: “Bunun aylar alacak uzun bir kampanya olduğunu biliyorlar. Önce Kardaha’dan geçmek ve Esad yanlısı grupları saf dışı bırakmak zorundalar.”

Lazkiye Meclisi’nin bir üyeyiyse şunları söylemiş: “Bir mezhep savaşını kışkırtıyorlar. Yüzlerce ölü ve yaralı var. Aralarında kadınların da bulunduğu yüzlerce sivil kaçırıldı. Zorla götürülmeyen siviller kaçtılar ve köylerin çevresindeki ormanlarda saklanıyorlar. Ortada tam bir kaos var.”

Suriye Ulusal Koalisyonu’nun ortada etnik temelde bir saldırı olmadığı yönündeki açıklamasına yer verilen haberde, yerel kaynakların Alevi köylerine doğru ilerleyen yaklaşık 300 savaşçının yabancı Cihatçılar olduğunu aktardığı da belirtiliyor.

Independent: İngiltere’nin Suriyeli muhaliflere yardımının detayları

Bugünkü Independent’ta da Suriye kriziyle bir haber dikkat çekiyor.

Gazete, İngiltere’nin Suriyeli muhaliflere yardımıyla ilgili belgelere ulaştığını belirterek bu yardımın detaylarına yer vermiş.

Independent, İngiltere’nin bugüne kadar Suriyeli muhaliflere 8 milyon Sterlinlik ‘öldürücü olmayan malzeme’ yardımında bulunduğunu yazmış.

Gazeteye göre gönderilen yardımda şu malzeme ve araçlar da bulunuyor: “Aralarında balistik korumalı beş 4X4 aracın da bulunduğu 17 küçük araç, dört kamyon, üç yük kaldırma kamyonu, 130 güneş enerjisiyle çalışan akü, 20 çelik yelek seti.”

‘İngiltere’nin insani yardımı El Kaide’nin eline geçti’

Independent ayrıca, İngiltere’nin insani yardımının bir bölümünün El Kaide’nin eline geçtiğine dair bir haberi sayfalarına taşımış.

Habere göre İngiltere’de hükümet yetkilileri, Somali’ye gönderdiği yardımdan yaklaşık 500 bin Sterlinlik bir bölümünün El Kaide’nin eline geçtiğini açıkladı.

Uluslararası Kalkınma Departmanı tarafından yapılan açıklamada, vergi mükelleflerin parasıyla oluşturulan bütçeden Somali’ye gönderilen yardımlardan bir bölümünün El Kaide ile bağlantılı Somali örgütü El-Şabaab’ın eline geçtiğinin kabul edildiği belirtildi.

Departman sözcüleri, 2011 yılında meydana gelen olayda yardımların yer aldığı deponun militanlar tarafından basıldığı, yardım malzemelerine el konduğunu ve bu malzemelerin daha sonra yakıldığını belirtti.

Muhalefetteki İşçi Partisi, yardımların güvenliğinin sağlanması gerektiği konusunda hükümeti uyardı.

İngiltere’deki seçimlerde azınlıkların kilit rolü

Guardian’ın ana sayfa manşetindeyse İngiltere’deki 2015 seçimlerinde azınlıkların rolünün çok önemli olacağına dair bir haber var.

Etnik azınlıkların oylarıyla ilgili yapılan bir araştırmanın sonuçları üzerinden hazırlanan habere göre ülkenin demografik yapısındaki değişim nedeniyle siyah ve Asya kökenli seçmenler 2015 seçimlerini yönlendirebilir.

Araştırmaya göre ülkedeki bu seçmenlerin sayısı 2010 seçimlerine kıyasla yüzde 70 artmış durumda.

Gazeteye konuşan uzmanlar ortadaki bu durumun iktidardaki Mufazakâr Parti’yi oldukça zor bir duruma sokabileceğini belirtmiş.