BIST 9.789
DOLAR 32,59
EURO 35,01
ALTIN 2.450,50
HABER /  POLİTİKA

11.Cumhurbaşkanını kim seçecek

Anayasa Mahkemesi 'referandum' dedi. 11. Cumhurbaşkanını kim seçecek? Halk mı meclis mi?

Abone ol

Anayasa Mahkemesi kılpayı 'referandum' dedi. Hesaplar bir kez daha karıştı. Genel kanaat mahkemenin paketi iptal edeceği yönündeydi. Ancak sürpriz bir gelişme yaşandı. Mahkeme 5'e karşı 6 oyla bu karara vardı.

Peki bundan sonra ne olacak? İşte burası karışık.. Çünkü referandum süreci başladı. Takvimin uzunluğu göz önüne alındığında referandum 21 Ekim'e denk geliyor.

Ağustos ve Ekim arasındaki boşluk tam üç ay. Zaten yeni seçilen Meclis'in ilk görevi cumhurbaşkanını seçmek. 30 gün içinde seçim yapılmadığı taktirde Meclis fesh olacak. Çünkü Anayasa böyle diyor. Bu durumda Türkiye Cumhuriyeti'nin 11. Cumhurbaşkanını 23 Temmuz'da yenilecek Meclis'in seçmesi kaçınılmaz. Yani halk değil, parlamento yeni isme karar verecek.

Ekim ayındaki referandumda paketi halk onaylarsa daha sonraki Cumhurbaşkanını yani Türkiye Cumhuriyeti'nin 12. Cumhurbaşkanını halk seçecek.

Görünen o ki Ağustos ayı çok sıkıntılı geçecek. 367 şartı arandığı için uzlaşma kaçınılmaz.. Hiç bir parti kendi adayını dikte edemeyecek. En azından bu Köşk seçimlerinde.. //