BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

10 Haziran 2012 Basın Özeti

İngiltere Pazar gazetelerinde bu sabah İspanya'nın bankaları için kredi yardımı istemesi, Suriye krizi, Guantanamo kampına nadiren yapılan türden bir ziyaret göze çarpıyor.

Abone ol

İngiltere'de Pazar gazetelerinin hemen tümünde İspanya'nın 100 milyar euroya dek kurtarma paketi talebinde bulunması geniş yer buluyor.

Independent on Sunday, "belki farklı bir çözüm bulunur umuduyla aylar süren spekülasyonlar ve inkarın ardından İspanya resmen kurtarma paketi talebinde bulundu." diye yazıyor. Gazete, İspanya'nın Euro Bölgesi içinde diğer üye devletlerden yardım istemek zorunda kalan, ekonomisi en büyük ülke olduğunu belirtiyor.

Gazetelerde dikkat çeken bir diğer önemli konu ise Suriye'de devam eden çatışmalar.

Independent on Sunday, şimdiye dek binlerce kişinin hayatını kaybettiğini ama bir buçuk milyon insanın da acilen insani yardımlara muhtaç durumda olduğunu yazıyor.

Uluslararası Kızılhaç Örgütü'nün verilerini aktaran gazete, örgütün 400 bin kişinin iç göçe maruz kaldığı ve her geçen bu rakamın arttığı yolundaki tespitine yer veriyor.

Osborne'un Leveson 'sınavı'

Observer gazetesi, İngiltere Maliye Bakanı George Osborne'un Rupert Murdoch ve çevresiyle olan görüşmelerinin mercek altına alındığını yazıyor.

Habere göre Osborne, yayıncılık devi BSkyB ihalesi planlandığı sıralarda Buckinghamshire'deki resmi konutunda Rebekah Brooks'u ağırladı. Söz konusu haftasonu kalanlar arasında Brooks'un arkadaşı, News of the World'un eski genel yayın yönetmeni Andy Coulson da vardı. Coulson o dönemde, Cameron'ın iletişim direktörü olarak çalışıyordu.

Observer, George Osborne'un yarın medya-siyaset ilişkilerini araştıran Leveson soruşturması kapsamında tanık sandalyesine oturacağını duyuruyor.

Osborne'a oturum sırasında İsviçre'de bir dağevinde 2010 yılında genel seçimlerden önce yapılan bir partiye ilişkin de sorular yöneltilecek.

George Osborne, BSkyB ihalesinin idaresinin Kültür Bakanı Jeremy Hunt'a verilmesiyle Andy Coulson'ın Başbakanın iletişim direktörü olarak göreve alınmasındaki rolü nedeniyle dikkatleri üzerine çekmiş durumda.

Murdoch ailesi geçen yıl, İngiltere'de yayın yapan şifreli kanal BSkyB'deki paylarını yüzde 40'tan yüzde 100'e çıkarmaya çalışmış, ancak İngiltere'deki gazetelerinden News of The World'ün yasadışı telefon dinleme skandalının ortaya çıkması üzerine, 8 milyar sterlinlik teklifte geri adım atmıştı.

Leveson soruşturmasında haftabaşında İngiltere'nin eski başbakanı Gordon Brown'ın ardından sırasıyla Osborne, yine eski başbakanlardan Sir John Major, İngiltere'de koalisyonun küçük ortağı Liberal Demokratların lideri Nick Clegg, İşçi Partisi lideri Ed Milliband ve İngiltere Başbakanı David Cameron söz alacak.

Guantanamo'dan kareler

"Zincirlere bağlı: Dünyanın en tehlikeli mahkumları"

Sunday Telegraph, manşetten yer verdiği haberinde, Küba'daki Guantanamo Körfezi'nde bulunan gözetim kampına bir fotoğrafçıyla gazetecinin Amerikan ordusunun özel ve beklenmedik bir izniyle girebildiklerini yazıyor.

Gazete, tutukluların yere zincirlendiklerini, bilgisayar dersleri aldıklarını, yemek pişirdiklerini, Harry Potter DVD'leri izleyip Yıldız Savaşları kitapları okuduklarını aktarıyor.

Sunday Telegraph, Başkan Obama'yı eleştiren kesimlerin Guantanamo Kampı'nın hala kullanılıyor olmasını, El Kaide örgütüne karşı giderek saldırganlaşan Amerikan tutumu kapsamında değerlendirdiklerini yazıyor.

Vodafone'a eleştiri

Sunday Times, cep telefonu operatörü Vodafone'un geçen yıl İngiltere'de kurumlar vergisi ödemedikleri yolundaki iddiaya yer veriyor.

Sunday Times, İngiliz müşterilerinden milyonlarca sterlin kazanan şirketin, karmaşık hukuki manevralar ve offshore şirketleri üzerinden de dört milyon sterlin geri ödeme talep etmeyi dahi başardığını belirtiyor.

Habere göre Vodafone yetkilileri, Sunday Times'a diğer vergiler kapsamında 700 milyon sterlin ödediklerini söyleyerek kendilerini savundu.

'Gençlere ev yok'

Observer ilk sayfasından yer verdiği haberde milyonlarca genç İngiliz ailenin, bir güvensizlik dönemine girdiğini yazıyor.

Gazeteye göre yeni aile kuran gençlerin yaklaşık dörtte üçü 2025'e kadar emlak pazarının dışında kalacak ve asla ev sahibi olamayacak.

Cambridge Üniversitesi'nin yürüttüğü araştırmanın sonuçlarına göre kirada oturmak, bir çok insanın ilk tercihi olacak.

Elmas Jübile'nin ardından

"İngiltere Charles'ın Kral olmasını istiyor."

Sunday Times'ın yer verdiği YouGov anketinin sonuçları, halkın Elmas Jübilesi'ni kutlayan Kraliçe'nin tahtını bırakması halinde, yerine torunu Prens William'ın değil oğlu Prens Charles'ın geçmesini istediğini ortaya koydu.

Habere göre tercihlerin değişmesinde Elmas Jübile kutlamaları ve Prens Charles'ın oynadığı rol, etkili oldu.