BIST 10.561
DOLAR 32,27
EURO 35,03
ALTIN 2.479,54
HABER /  DÜNYA

Suriyeli muhaliflere Kürt lider

Suriye Ulusal Konseyi'nin yeni başkanı Kürt aktivist Sayda oldu

Abone ol

Suriye Ulusal Konseyi, Burhan Galyun'un yerine Kürt aktivist Abdel Besset Sayda'nın konsey başkanlığına getirildiğini açıkladı.

"ESAD SON KOZLARINI OYNUYOR"

Konsey Başkanı seçildikten sonra AFP'ye konuşan Sayda, "Kritik bir döneme giriyoruz. Suriye rejimi son kozlarını oynuyor. Katliamlar ve bombalamalar rejimin dağıldığını gösteriyor" şeklinde konuştu.

UZLAŞTIRICI FİGÜR

1956'da, Kürtler'in yoğun olarak yaşadığı Amuda'da doğan Sayda, Suriye'deki Kürt azınlık üzerine pek çok kitap yazdı. 20 yıl İsveç'te yaşayan Sayda, hiçbir siyasi parti ile doğrudan bağlantısı olmayan bir isim. Yeni seçilen başkanın bu özelliğinin, Suriye Ulusal Konseyi içindeki rakip unsurların uzlaştırılmasında etkili olacağı belirtiliyor.

Konsey yetkilileri Sayda'yı 'uzlaştırıcı' 'dürüst' ve 'bağımsız' bir figür olarak tanımlıyor. Sayda'nın Kürt kimliğinin de Suriye'deki etnik ve mezhepsel azınlıkların Konsey'de yeterince temsil edilmediği eleştirilerini de yumuşatacağı tahmin ediliyor.

Suriye Ulusal Konseyi'nin önceki başkanı Burhan Galyun, muhalefetin bölünmesinin önüne geçememek ve Müslüman Kardeşler'e fazla insiyatif vermekle suçlanıyordu. Galyun geçtiğimiz ay görevi bıraktığını açıklamıştı.