BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

1 Ocak'tan sonra değişecek!

Pazar yerinde bağırarak satış yapmak 1 Ocak'tan itibaren tarihe karışacak

Abone ol

Kamuoyunda ‘Hal Yasası’ olarak bilinen kanun, 1 Ocak 2012’de yürürlüğe giriyor. Semt pazarlarında satıcılar artık, ‘Domatese gel’, ‘Abla sulu limon var’, ‘Amasya elması bunlar’ diye bağırarak satış yapamayacak.

Kanun pazarda geçiş yollarında mal teşhir edene, çevreyi rahatsız edecek şekilde satış yapana, tüketiciye karşı sözlü muamelede bulunanlara ya da satış yerini temiz tutmayanlara, 50 lira idari para cezası getiriyor. Ancak hem tüketiciler hem de pazarcılar en çok bağırma yasağını tartışıyor. Pazarcıların kimi, “Bağırmadan satış olmaz, biz babamızdan böyle gördük, cezası neyse öderiz” derken kimisi de “Artık susma hakkımızı kullanacağız” diye konuya esprili yaklaşıyor.

Tüketicilerin çoğu ise daha sakin bir ortamda alışveriş yapacaklarını belirterek yeni düzenlemeye olumlu bakıyor. 25 Mart 2010 tarihinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanan Hal Kanunu’nun yürürlük tarihi bir yıl sonrası olarak öngörülmüş ancak daha sonra çıkarılan başka kanunla yürürlük tarihi 1 Ocak 2012’ye ertelenmişti.