BIST 9.717
DOLAR 32,54
EURO 34,92
ALTIN 2.439,65
HABER /  GÜNCEL

1 Mayıs: Taksim'e izin yok, sendikalar ise kutlama için kararlı

İstanbul 1 Mayıs'ı bekliyor. Valilik Taksim'de kutlamaya izin vermedi, meydana giden toplu ulaşım araçları çalışmayacak, yollar kapalı. Taksim'de olmak isteyen sendikalar ise kararlı.

Abone ol

İstanbul 1 Mayıs için gergin bir bekleyiş içerisinde. Valilik, 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanmasına izin vermeyeceğini duyururken, bayramı Taksim'de kutlamak isteyen sendikaların oluşturduğu tertip komitesi kararlı görünüyor.

Valilikten yapılan açıklamada, "Yasadışı terör örgütleri ve uzantılarının güvenlik görevlilerine karşı şiddete başvuracaklarına dair bilgiler mevcut" denildi ve Taksim taleplerine izin verilmeyeceği ifade edildi.

Valilik açıklamasının ardından 1 Mayıs 2014 Komitesi'ne üye sendikalar basın toplantısı düzenledi. DİSK Başkanı Kani Beko "2014 1 Mayıs'ına AKP yönetiminin ilan ettiği sıkı yönetim koşullarında giriyoruz" dedi. Beko, Taksim’e çıkılırsa ulaşımın olumsuz etkileneceği iddiaları için ise, "Bu iddiada bıulunup tüm şehirde sıkı yönetim ilan etmek akıl dışıdır" dedi. Komite Taksim'de olacaklarını yineledi.

Beko, Cumhurbaşkanı'ndan randevu istediklerini ancak meşgul olduğu yanıtını aldıklarını söyledi.

Bu arada polisin Taksim ve çevresinde aldığı önlemler dikkat çekti. Sosyal medya kullanıcıları Twitter üzerinden Taksim Meydanı'ndaki anıtı çevreleyen polis barikatlarının fotoğrafını paylaştı.

Yollar Kapalı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada ise,1 Mayıs'ta saat 6'dan itibaren Yenikapı-Taksim-Hacıosman metro hattının Taksim ve Şişhane duraklarının hizmet vermeyeceği belirtildi.

Metrobüs hatları ise, Anadolu yakasından Avrupa yakasına yolcu taşımayacak. Karaköy, Eminönü, Sirkeci ve Beşiktaş vapur iskeleleri de kapalı olacak.

Kapatılacak olan yolların da açıklanmasının ardından, Taksim'e çıkmakta kararlı olanlar, sosyal medya üzerinden alana ulaşmanın alternatif yollarını paylaştı.

Yürüyüş özgürlüğüne istisna

Valilikten yaptığı açıklamada, Anayasa'nın herkese toplantı ve yürüyüş düzenleme özgürlüğü verdiği hatırlatsa da, bu maddelerde bazı sınırlamaların olduğunu söyledi ve "Kanunun istisnalar başlıklı 4. maddesi kapsamında [Taksim'e] izin verilmesinin imkanı kalmamaktadır" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, geçen hafta Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) Meclis grubunda konuşurken, "Taksim'den ümidinizi kesin" demişti. Dün akşam saatlerinde yayınlanan ulusa sesleniş konuşmasında ise Erdoğan 1 Mayıs'ı, tatil ilan ettiklerini söyledi ve bayramın şiddet ve çatışmadan uzak kutlanmasını temenni ettiklerini söyledi.

'Adres Yenikapı'

1 Mayıs için Valiliğin belirlediği alan ise Yenikapı. Valilik, "1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nün anlam ve önemine yakışır etkinlikler için her türlü imkâna sahip olan bu alana Sahil Yolu ve Aksaray içinden karayolu ile gelen toplu taşıma araçlarının yanı sıra, Marmaray, İDO deniz ulaşımı ve Aksaray Metrosu ile ulaşılabildiğinden katılımcıların geliş ve gidişleri İstanbul trafiğini olumsuz yönde etkilemeyecektir" dedi.

Anayasa Mahkemesi'nden ret

Öte yandan, Anayasa Mahkemesi (AYM), Taksim Meydanı'nın 1 Mayıs kutlamalarına açılması için yapılan bireysel başvuruyu kabul etmedi.AYM kararına gerekçe olarak ise, "İç hukuk yollarının tüketilmemesi" gösterildi.

Ankara Barosu avukatlarından Sedat Vural, Başbakan'ın açıklamaları üzerine 24 Nisan'da 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanması talebiyle AYM'ye bireysel başvuru yapmıştı.

TÜSİAD'dan açıklama

1 Mayıs öncesi yaşanan Taksim gerginliğine dair açıklama yapanTürkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) 1 Mayıs'ın artık gerginlik günü olmaktan çıkması gerektiğini söyledi.

TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz yazılı açıklamasında, "Kutlamaların özgürce ve güven içinde yaşanmasının sağlanması demokrasimizin gelişmesi açısından büyük önem taşımaktadır" dedi.