BIST 9.600
DOLAR 32,50
EURO 34,64
ALTIN 2.480,56
HABER /  GÜNCEL

1 Mayıs İngiltere Basın Özeti

Bugün İngiltere basınında Kraliyet Postası’nın özelleştirilme süreci, İngiltere’de artan emllak fiyatları ve kiralar ve Prens Harry ile sevgilisi Cressida Bonas'ın ayrılığı öne çıkıyor.

Abone ol

Bugün İngiltere basınında Kraliyet Postası’nın özelleştirilmesi süreci, İngiltere’de artan ev fiyatları ve muhalefetteki İşçi Partisi’nin iktidara gelmeleri durumunda kiracıları koruyacak yasalar çıkarma sözü, aktör Bob Hoskins’in ölümü ve Prens Harry ile sevgilisi Cressida Bonas’ın ayrılığıyla ilgili haberler öne çıkıyor.

BBC’nin Newsnight programının 25 yıllık sunucusu ve siyasetçilerin korkulu rüyası Jeremy Paxman’ın programıo bırakacak olması da öne çıkan haberler arasında.

Independent Kraliyet Postası’nın özelleştirilmesi ile ilgili haberini “Büyük Posta Hırsızlığı” başlığı ile duyurmuş. Hükümete posta teşkilatının satılmasını öğütleyen danışmanlık firmasının posta teşkilatının hisselerini öncelikli olarak almasına izin verilen 16 yatırımcı arasında olduğunun ortaya çıkması ve firmanın ilk haftada hisseleri satarak 8 milyon sterlin kar etmesi Independent’ın birinci sayfasında. Financial Times da posta özelleştirilmesi haberini manşetten veriyor.

Independent ayrıca birinci sayfasını zatürre nedeniyle 71 yaşında hayatını kaybeden Bob Hoskins’e ayırmış.

İngiliz gazetelerinde öne çıkan bir diğer haber ise ülkede artan ve insanların karşılayabileceğinden çok daha yükseğe çıkmakta olan ev fiyatları ve kiralarla ilgili. Independent, bir nesil sonra genç yetişkinlerin yarısının aileleri ile aynı evde kalmaya devam edeceklerini yazıyor. Bugün yayınlanan bir araştırmanın haberini veren gazeteler, ayrıca muhalefet lideri Ed Miliband’ın artan kiralar ve ev sahiplerinin lehine olan katı kurallar ile ilgili çıkışına da yer veriyor.

Daily Telegraph gazetesi, İşçi Partisi lideri Miliband’ın iktidara gelirlerse 1970’lerdeki yıllara benzer şekilde kira artışlarında sınırlamalar getireceğini yazıyor.

Telegraph ‘ın merceğe aldığı bir diğer konu da Prens Harry ile sevgilisi Cressida Bonas’ın ayrılığı. Mütevazı bir hayat süren Bonas’ın Kraliyet kuralları gereği düşlediği kariyer olan danstan vazgeçecek olmasının genç kadını zorladığı Telegraph’ın haberinde yer alıyor. Gazete ayrılığı tetikleyen şeyin, Prens Harry ‘in bir arkadaşının ABD’deki düğününe gitmek için 650 sterlinlik uçak bileti parasını eğer ilişkileri sallantıdaysa Bonas’ın ödemek istememesi olduğunu yazıyor. 25 yaşındaki Bonas’ın Harry ile olan ilişkisi nedeni ile gözlerin sürekli kendi üzerlerinde olmasından sıkıldığı da yazılanlar arasında.

Hem Telegraph hem Times gazeteleri Sinn Fein lideri Gerry Adams’ın 1972’de işlenen ve IRA ile bağlantılı olan bir cinayet nedeni ile gözaltına alınmasını birinci sayfalarına taşımış.

Times aynı zamanda İngiltere’de 100 tane aile hekimliği merkezinin kapatılma tehlilkesi ile karşı karşıya olduğunu yazıyor. Sebep, maliyetlerde kesintiye gidilmek istenmesi. Genel Pratisyen Kraliyet Okulu, yüzbinlerce hastanın doktorsuz kalacağını söyleyerek, aile hekimliği merkezlerine acil yardım paketi çıkarılması gerek diyor.

Guardian gazetesi ise hem işverene hem de çalışana haftada belirli bir çalışma saati doldurma yükümlülüğü getirmeyen iş sözleşmelerinin sayısındaki artışı birinci sayfasına taşımış. Bu şekilde çalışan işçi sayısının geçen yıla göre üç kat artarak 1.4 milyona çıktığını duyuran gazete, Çalışma Bakanı Vince Cable’in üzerindeki baskının bu rakamlarla artacağını söylüyor. Bu tür iş sözleşmelerinin en kötü tarafı çalışanın asgari bir aylık ücret almasını garanti etmemesi.

Guardian, BBC’nin Newsnight programının 25 yıllık sunucusunun programı bırakma kararını da birinci sayfasına taşımış. Gazete, Sert soruları ve taviz vermez eleştirileri ile tanınan Paxman’in ayrılma kararının İngiliz siyasetçilere toplu olarak nefes aldıracağını yazıyor.

Arda Turanlı Atletico Madrid’in Chelsea’yi 3-1 yenilgiye uğratması da spor sayfalarının öne çıkan haberleri arasında. Times ve Independent galibiyeti getiren 3. golü atan Arda’nın fotoğraflarına geniş yer vermiş.