BIST 10.337
DOLAR 32,26
EURO 34,68
ALTIN 2.401,30
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

1 Mayıs Gündoğdu'da kutlandı

İzmir'de TÜRK-İŞ, DİSK, MEMUR-SEN, KAMU-SEN ve KESK'in ortaklaşa düzenlediği 1 Mayıs etkinlikleri Gündoğdu Meydanı'nda yapıldı.

Abone ol

Kutlama kapsamında, Kamu Emekçileri Sendikaları İzmir Şubeler Platformu'na üye sendikaların üyeleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin önünde toplanırken, diğer gruplar da Alsancak Limanı ve Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya geldi.

Yeni Asır gazetesinin haberine göre, çeşitli pankartlar taşıyan memur sendikası üyeleri, sloganlarında İzmir Büyükşehir Belediyesi ile KESK'in toplu sözleşme masasına oturmasını istedi.İzmir'de örgütlü olan KESK'in 10 iş kolundaki 16 şubesine üye memurlar, daha sonra Konak Pier Köprüsünden geçerek deniz kıyısında ilerledi. Memurlar, Cumhuriyet Meydanı arama noktasından geçerek Gündoğdu Meydanı'na geldi.

DİSK'e üye işçiler ise Montrö Meydanı'ndan gelerek İzmir Palas Oteli'nin önünde KESK üyeleriyle birleşti ve Gündoğdu Meydanına kadar çeşitli sloganlar atarak birlikte yürüdü.Diğer sendika üyeleri de Heykel, Liman Girişi ve Gündoğdu kapılarında kortej oluşturup, saat 12.00'den itibaren Gündoğdu Meydanı'na yürüyüşe geçerek, alandaki yerlerini aldılar. Liman girişinden miting alanına giren işçiler, ellerinde ''Yaşasın işçilerin birliği, ayıramazsınız'' yazılı büyük bir balon taşıdı.1 Mayıs kutlamalarını düzenleyen sendikaların temsilcileri, etkinliğe sendika üyesi işçiler, kamu çalışanları, meslek örgütleri, dernekler, siyasi partiler ile işçilerin eş ve çocuklarının davet edildiğini, işsizler ve gençlerin de miting meydanındaki yerlerini aldığını söyledi.

KUTLAMALARDA GERGİNLİK

Gündoğdu Meydanı'nda etkinliğe, Karşıyaka Belediyesi'nde işten çıkarılan Kent AŞ işçileri de dev pankartla katıldı. ''Ey CHP'li belediye, 2009 1 Mayısı'nda işten attınız, bunu unutmayacağız. Hukuka uyun, işimizi geriye verin'' yazısının yer aldığı pankartı platformun önüne getirerek, bunun okunmasını istedi.

Talepleri yerine getirilmeyen işçiler, bu duruma tepki gösterince, küçük bir gerginlik yaşandı. Daha sonra işçiler, ellerindeki pankartı kaldırarak, hep birlikte yazılanları okuyup, ardından pankartı indirdi. İşçiler, 1 Mayıs 2009'da işsiz kaldıkların hatırlatarak, belediyeden mahkemenin verdiği işe iade kararını yerine getirmesini istediler. Gündoğdu Meydanı'nda TARİŞ ve TEKEL işçileri de yerlerini aldı.Gündoğdu Meydanı'nda kurulan platformun önünde Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur ile Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya da işçilerle birlikte slogan attı.CHP İzmir İl Örgütü de Gündoğdu Meydanı'ndaki 1 Mayıs kutlamalarına katıldı.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Kutlamalar nedeniyle Gündoğdu Meydanının hem Konak, hem de Alsancak tarafındaki girişlerinde arama noktaları oluşturuldu. Mitingin yapılacağı alanın etrafı ve 1. Kordon'da yer alan iş yerlerinin önleri polis bariyerleri tarafından kapatıldı. Kutlamalarda 3500 polis görev alırken, polis helikopterleri havadan, botlar da denizden devriye gezdi.Miting alanına girişlerde herkesin üzeri tek tek arandı.Trafik ekipleri de miting alanı çevresindeki yollarda trafiğin düzenlemesi amacıyla görev yapıyor.