BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

1 Kasım Kobane günü KCK'dan şok çağrı

1 Kasım Kobane günü için son dakika çağrı KCK'dan geldi, PKK'nın siyasi yapılanması Kobani gününü Türkiye eylemine çevirebilir.

Abone ol

KOBANİ için 1 Kasım'da dünya genelinde Türk kürtler gösteri ve yürüyüş yapmaya çağrıldı. Ancak KCK'nın Kobani çağrısı olayın Türkiye'de sadece yürüyüşle kalmayacağının sinyallerini veriyor.

Zira KCK çağrısında IŞİD'in yanı sıra 'TC sömürgeciliğine karşı mücadeleye çağırıyoruz' ifadeleri yer aldı.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı 1 Kasım için çağrı yayınladı. PYD, YPJ gibi Suriye'deki Kürt örgütlerinin çağrılarının aksine KCK'nın gösteri daveti olay çıkaracak sinyaller veriyor.

TC VE IŞİD'E KARŞI SERHİLDAN

KCK açıklamasında şu ifadeler dikkat çekici;

FATİH ALTAYLI:
2 KASIM GÜNÜ KÖTÜ BİR TÜRKİYE'YE UYANABİLİRİZ

Habertürk Gazetesi yazarı Fatih Altaylı 1 Kasım Kobani organizasyonu için korkutan uyarılar yaptı. Altaylı'ya göre "Türkiye’de birileri bu günü yeni bir “tahrik” unsuru olarak kullanmak istiyor."

PİS BİR OYUN

Tezgâhlanan oyun çok tehlikeli. Bir tek kıvılcımla çok büyük bir parlamaya ve hatta patlamaya dönüşebilecek bir tezgâh kuruluyor.

Öyle ki, bir anda Türkiye’yi bir baştan bir başa etkisi altına alması muhtemel çok “pis” bir zemin hazırlanıyor.

Sokağa çıkacak gençlerin, sokağa çıkacak gençlerin karşısına çıkmaya hazırlanan gençlerin ve hepimizin bu tehlikeli oyuna karşı çok dikkatli olması lazım.

Yoksa 2 Kasım sabahı çok kötü bir Türkiye’ye uyanabiliriz.

Tabii 1 Kasım gecesi uyuyabilirsek.

'Kürdistan'ın dört parçasındaki ve yurtdışındaki halkımızı bu tarihi günde dostlarıyla birlikte Kürt düşmanı politika geliştiren TC sömürgeciliği ve DAIŞ (IŞİD) faşizmine karşı mücadeleyi yükseltmeye çağırıyoruz.

1 Kasım gününde hiçbir insanımızın Kobanê ile birlikte olmanın ve direnişin dışında hiçbir işi olmamalıdır. Bu temelde Kürdistan halkını, Türkiye halklarını, devrimcileri, sosyalistleri, Alevileri, emekçileri, kadınları, gençleri, herkesi bir kez daha Kobanê direnişine katılmaya ve serhıldanları kesintisiz olarak yükseltmeye çağırıyoruz.


İSYAN VE AYAKLANMA ÇAĞRISI

Daha önce Kobani'yi bahane eden KCK Türkiye'de onlarca ölümle biten olaylara yolaçmıştı. KCK'nın bu yeni çağrısında da 'serhildan' kelimesinin yer alması önemli. Serhildan 'ayaklanma, başkaldırı' manasına geliyor.

Haliyle KCK'nın yaptığı çağrı demokratik bir gösteriyi değil olaylarla noktalanacak sokak eylemlerini haber veriyor.

HDP DE SOKAĞA ÇAĞIRDI

Daha önceki Kobani olaylarında fitili ateşleyen HDP de yine KCK'ya paralel bir politika güderek sokağa çıkma çağrısı yaptı. HDP ve DBP, 1 Kasım Kobane eylemine destek verilmesini istedikleri ortak açıklamada şu ifadeleri kullandılar;

"Halkımızı, dünyanın her yerindeki insanlarla birlikte, Kobani ile dayanışmak için 1 Kasım'da sokağa çıkmaya ve demokratik eylemliliği yükseltmeye çağırıyoruz. IŞİD karşıtı küresel eylemi destekleyelim. Kobani için, insanlık için 1 Kasım'da sokağa çıkalım".

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU'NDAN UYARI

HDP'nin bu açıklaması üzerine Başbakan Ahmet Davutoğlu uyarı dolu bir açıklama yaptı. HDP'nin çağrısının 'olaylardan ders alınmadığını gösterdiğini' belirten Davutoğlu şöyle dedi;

-“Kesinlikle kamu düzeninin bozulmasına izin verilmeyecek. Ümit ederim HDP yetkilileri bu gelişmelerden gerekli dersi alırlar ve gerçek bir siyasi parti gibi davranma yönünde hareket ederler. Siyasi partilerin her şeyden önce toplumsal huzuru koruma sorumluluğu vardır. Bu sorumluluğu yerine getirmeleri ve bu sorumluluk içinde hareket etmelerini bekliyoruz”.

Başbakan'ın bu açıklamalarına karşın HDP Kobani gösterilerine katılmakta ısrarlı. HDP İstanbul İl Örgütü Eşbaşkanı Şamil Altan,  “1 Kasım'da Tünel'den Galatasaray'a yürüyeceğiz” duyurusu yaptı.

DBP DAHA DA KIZIŞTIRIYOR

HDP ile birlikte hareket eden bir diğer Kürt partisi DBP ise 1 Kasım'dan sonra durmaya niyetli olmadığını ilan etti. DBP pazar günü de İstanbul'un tüm sokaklarına gösterileri yayacaklarını duyurdu.

DBP İstanbul İl Örgütü Başkanı Emrullah Bingül şöyle dedi;
-“Yarın büyük bir kitle ile bu dayanışmasının içerisinde olacağız. Ancak 2 Kasım Pazar günü bu etkinlikleri devam ettireceğiz. Bunu İstanbul'un tüm ilçe ve sokaklarında devam ettirme kararı içerisinde olduğumuzu kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz”.

SİİRT VALİLİĞİ : ASLA İZİN VERİLMEYECEK

Siirt Valiliği, Kobani için yapılacak eylemlere kesinlikle izin verilmeyeceğini duyurdu. Valilikten yapılan açıklamada, "Aksine davrananlar hakkında tereddüt etmeksizin, hukuk ve kanunlar çerçevesinde her türlü müdahale, adli ve mali işlemler derhal yapılacak ve hiçbir istismara müsamaha gösterilmeyecektir" dendi.



1 KASIM KOBANE GÜNÜ NEDİR?

Suriye'deki PYD, YPJ gibi Kürt örgütlerin girişimleri ile başlayan 1 Kasım Kobani gününde dünyanın dört bir yanında gösteriler yapılacak. Almanya ve Fransa Avrupa'daki gösterilerin merkezi olacak.



8-9 EKİM KOBANİ OLAYLARINDA NE OLMUŞTU?

Türkiye Kobani ateşiyle bir kez daha yanmıştı. 8-9 Ekim'de KCK ve HDP'nin çağrısı ile sokaklar savaş alanına dönmüş 50'ye yakın kişi yaşamını yitirmişti. HDP olayların ardından 'şiddet çağrısı' yapmadıklarını öne sürerek çarketmişti.