BIST 10.471
DOLAR 32,84
EURO 35,21
ALTIN 2.449,55
HABER /  GÜNCEL

1 haftada 33 milyon dolar

Türkiye'nin bacasız sanayisi... Sadece 1 haftada Türkiye'ye 33 milyon dolar kazandırdılar...

Abone ol

Ege Kuru Meyve ve mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Menaşe Gabay, ilk yükleme haftasında 8 bin 344 ton kuru incir ihraç edilerek 33,9 milyon dolarlık döviz girdisi sağlandığını bildirdi.

Gabay, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin geleneksel tarımsal ihraç ürünleri arasında yer alan kuru incirde ilk yükleme tarihi olan 28 Eylül 2009 tarihinden itibaren 4 Ekim 2009 tarihine kadar geçen 1 haftalık dönemde, toplam 8 bin 344 kuru incir ve mamulleri ihraç edildiğini belirtti. Söz konusu dönemde 8 bin 153 ton bütün kuru incir, 101 ton ezme incir, 88 ton kesilmiş incir ve 2 ton hurda-kavrulmuş incir ihracatı gerçekleştirildiğini vurgulayan Gabay, 8 bin 344 ton kuru incir ihracatı karşılığında 33.9 milyon dolarlık döviz girdisi elde edildiğini kaydetti.

Gabay, mevcut uluslararası ekonomik konjonktür ve kriz ortamıyla bu sezon 56 bin 500 tonun üzerinde olacağı tahmin edilen kuru incir üretim miktarının geçen 2 ürün yılına göre yaklaşık yüzde 25 oranında daha fazla olması nedeniyle ihraç fiyatlarında yüzde 15-20 civarında gerileme olduğunu ifade etti.

Bu yıl olumlu seyreden hava şartlarının yanında, üretici ve tüccarlara yönelik yapılan eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarının da olumlu katkısıyla geçen yıllarda önem kazanan aflatoksin sorununun bu yıl önemli ölçüde aşılacağını tahmin ettiklerini, bu nedenle AB limitlerinin üzerinde aflatoksine sahip olduğu gerekçesi ile geri gönderilen kuru incir partilerinin büyük ölçüde azalmasını beklediklerini belirten Gabay, şunları kaydetti:

''Türk kuru incir sektörünü oluşturan tüm kesimler olarak aflatoksin oluşumuna ve yayılımına neden olan şartların ortadan kaldırılması, bahçe bakımından hasata, depolamadan nakliyeye ve ürün işlemeye kadar tüm aşamalarda iyi uygulamalara devam edilmesi büyük önem arz ediyor. Üretici, ticaret erbabı ve işletme-firma çalışanları dahil olmak üzere 50 binden fazla ailenin geçim kaynağını oluşturan incirin ihraç edilebilirliğinin devamı herkesin ortak sorumluluğundadır. Bu nedenle herkes kendi üzerine düşeni layıkıyla yapmalıdır. Bizler inciri olabilecek en iyi fiyattan ihraç etmeye çalışıyoruz. Bunu yaparken de üreticinin emeğinin karşılığını almasını da gözetiyoruz.''