BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Yunanistan'da 'yapılamayan' 10 şey

Yunanistan'daki ekonomik kriz, gıda ve ilaç sıkıntısından kira ödemelerine, internette alışverişten Apple'dan uygulama indirmeye gündelik yaşamın birçok alanında etkisini göstermeye başladı.

Abone ol

Guardian gazetesi, Yunanistan’da artık “neredeyse yapılamıyor” dediği 10 şeyin listesini çıkardı.


Gazetenin listesi şöyle:

1- Nakit

Yunanlar, ATM’lerden günde 60 eurodan fazla çekemiyor. Nakit bitiyor. 5, 10 ve 20 euroluk banknotlarla madeni 1 euro sıkıntısı yaşanıyor.

2- Kredi kartları

Teknik olarak kredi kartları hâlâ geçerli ama bir çok dükkan artık nakit istiyor.

Bazıları peşin paraya indirim yapıyor. Ülke dışına çıkan Yunanlar, kredi kartlarıyla özellikle büyük meblağları ödemekte zorluk yaşadıklarını söylüyor.

3- Para havalesi

Özel komisyonun izni olmadan ülkeden para havalesi yapmak yasak.

4- iPhone uygulamaları

iPhone kullananlar, Apple mağazasından uygulama indiremediklerini söylüyor. iCloud aylıklarını ödeyecekler de hata mesajları alıyor.

5- PayPal

Yunanlar, PayPal ödemelerini alabiliyorlar ama harcama yapamıyorlar. Şirket sermaye denetimleri nedeniyle Yunan banka hesaplarından para alınamadığını söylüyor.

6- İnternette alışveriş

Amazon ve Easyjet gibi Yunanistan dışındaki internet sitelerinden mal ve hizmet alımı sınırlandırılmış durumda.

7- Hisse alıp satmak

Atina Menkul Kıymetler Borsası yedi gündür kapalı. Borsanın yarın açılması planlanıyor. Ama buna çok ihtimal verilmiyor.

8- Kira ödemeleri

Nakit sınırlaması kira ve fatura ödemelerini güçleştiriyor. Otomatik ödemeler yavaşladı, e-bankacılık aksamaya başladı.

9- Gıda sıkıntısı

Yunanlar, kahve, bakliyat, pirinç, pil ve sabun gibi temel ihtiyaç malzemeleri stoklamaya başladı. Yumurta ve et bulmanın da zorlaşmaya başladığı yolunda haberler var.

10- İlaç

Yunanistan’da ilaçların hemen hepsi ithal. Bazı temel ilaçlar artık zor bulunuyor. Yunanistan’ın uluslararası ilaç şirketlerine 1.1 milyar euro borcu olduğu belirtiyor.