BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  EKONOMİ

Yasadaki o ayrıntıyı kimse farketmedi!

Vergi ile ilgili bir kanun, Resmi Gazete’de yayınlandığında, büyük bir hata fark edilmiş. Hükümet de Meclis de Cumhurbaşkanlığı da atlamış...

Abone ol

Hürriyet gazetesinin Vergi konusundaki uzman yazarı Şükrü Kızılot, bugün köşesinde "Yasa çıkmış ama yürürlük tarihi unutulmuş" başlığı ile çok ilginç bir yazıya imza attı.

Kızılot, Vergi ile ilgili bir yasa için "Resmi Gazete’de yayınlandığında, büyük bir hata fark edilmiş." yazdı ve şöyle devam etti:

"Ne zaman yürürlüğe gireceği yasada yazılı değilmiş!
Bakanlar Kurulu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, TBMM Genel Kurulu ve Cumhurbaşkanı dahil hepsi, yasanın yürürlük tarihinin yazılı olmadığını atlamışlar!

BİR ÖNERİ

Maliye Bakanlığı’na uğradığımda, bir grup bürokratın hararetli bir şekilde bu konuyu tartıştığını gördüm.
Birisi dedi ki; “Telefonla arayanlar, yasanın yürürlük tarihinin Resmi Gazete’de belirtilmediğini, yürürlük tarihinin ne olduğu ve dizgi hatasının ne zaman düzeltileceğini sekretere soruyorlar. Telefona çıkmıyoruz. Tabi.. ‘dizgi hatası değil TBMM’de unutulmuş’ da diyemiyoruz.”
O sırada bir başka bürokrat söze girdi:
“Hocam, arkadaşlara diyorum ki ‘Şu sayılı yasanın ne zaman yürürlüğe gireceğine dair’ tek maddelik bir yasa tasarısı hazırlansın. Bu yasa çıkar, sorun çözümlenir.”
Diğeri hemen yanıtladı:
“Olur mu kardeşim. Millete rezil oluruz.”

BEKLENMEDİK BİR ÇÖZÜM

Gerçekten olay ciddi görünüyordu.
“Sizin işiniz zor, Allah kolaylık versin” diyerek ayrıldım.
İki gün sonra uğradığımda, yüzler gülüyordu. Dayanamayıp sordum:
- Galiba yürürlük tarihi unutulan yasa sorununu çözdünüz. Nasıl çözdünüz ben de merak ettim.
- Hukuk müşavirliğine sorduk. Meğer 1928 yılında çıkan 1322 sayılı bir yasa varmış. O yasada “Bir kanunda yürürlük tarihi yazılı olmazsa, o kanun Resmi Gazete’de yayınlandığı tarihten 45 gün sonra yürürlüğe girer” diye yazılıymış. Böylece sorunu çözdük.
Tam o sırada telefon;
- Efendim, şu tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan falan kanunun yürürlük tarihinin belirtilmesi unutulmuş.
Bürokrat kendinden emin bir şekilde yanıtladı:
- Ne unutması kardeşim.. sizin 1322 sayılı kanundan haberiniz yok galiba. Yürürlük tarihi belirtilmeyen kanunlar, Resmi Gazete’de yayınlandığı tarihten 45 gün sonra yürürlüğe girer.. Hem bilmiyorsunuz hem de ‘unutmuşsunuz’ diye insanı suçluyorsunuz!..