BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

YAŞ'a girecek sanık komutanlar

Terfilerin görüşüleceği Şûraya girecek olan ve tutuklu ya da tutuksuz olarak yargılamaları devam eden isimler...

Abone ol

Yüksek Askerî Şûra (YAŞ) toplantıları 1-4 Ağustos tarihleri arasında yapılacak.

Görev süresi dolan kuvvet komutanlarının emekliye ayrılmasının beklendiği şûrada tutuklu general ve amiraller ile tutuksuz yargılanan TSK mensupları önemli gündem maddesi. Terfi sırası gelen general ve amirallerden 19'u tutuklu veya tutuksuz olarak yargılanıyor. Orgeneraller Nusret Taşdeler ve Bilgin Balanlı'nın da aralarında bulunduğu tüm bu isimlerin emekliye sevk edilmesi bekleniyor.

Şûraya girecek olan ve tutuklu ya da tutuksuz olarak yargılamaları devam eden isimler şöyle: “Orgeneral Nusret Taşdeler, Orgeneral Bilgin Balanlı, Korgeneral Rıdvan Ulugüler, Koramiral Can Erenoğlu, Tümgeneral Atilla Özler, Tümgeneral Nurettin Işık, Tuğgeneral Hakan Akkoç, Tuğgeneral İsmail Hakkı Önder, Tuğgeneral Metin Keşap, Tuğgeneral Mehmet Faruk Alpaydın, Tümamiral Semih Çetin, Tümamiral Soner Polat, Tümgeneral İsmail Taş, Tümgeneral Yalçın Ergül, Tuğamiral Levent Görgeç, Tuğgeneral Mustafa Erhan Pamuk, Tuğamiral Osman Kayalar.”

Öte yandan Karadeniz, Marmara ve Boğazlar’dan sorumlu olan Kuzey Deniz Saha Komutan Vekili Tümamiral Serdar Dülger, Sahil Güvenlik Komutanlığı (SGK) döneminde “görevini kötüye kullandığı” iddiasıyla şüpheli olarak ifadeye çağrılmıştı. Tuğgeneral Zeki Es ise Hakkari’nin Çukurca ilçesinde 28 Mayıs 2009’da mayın patlaması sonucu 7 askerin şehit düşmesiyle ilgili davada 6 yıl 8 ay hapis cezası aldı. Geçen şûrada sürerken Es’in görev süresi 1 yıl uzatılmıştı.

Karacı orgenerale Genelkurmay Başkanlığı yolu

Bu yıl Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda 2 orgeneral kadrosu boşalacak. İki koltuk için korgeneraller Raif Akbaş, Salih Zeki Çolak, Yaşar Güler, Adem Huduti, Ümit Dündar ve Nazım Altıntaş yarışacak. Eğer teamüller işlerse, birinci sıradan terfi edecek isim için 2019 yılında Genelkurmay Başkanlığı yolu açılmış olacak. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda ise ilginç bir durum söz konusu. Koramirallikten oramiralliğe yükselebilecek tek isim var. Halen Donanma Komutanlığı görevini vekaleten yürüten Koramiral Bülent Bostanoğlu doğrudan oramiral olacak. Bostanoğlu’nun Deniz Kuvvetleri’nin başına getirilmesi ihtimalinin yüksek olduğu belirtiliyor.