BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Yalancı bahar bahçeleri dondurdu

Yozgat'ta hava sıcaklıklarının mevsim normallerinden farklı gitmesi tarımı olumsuz etkilendi...

Abone ol

Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat'ta şubat ayından itibaren hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi sonucunda çiçek açan meyve ağaçları, dün akşam saatlerinde yağan karın ardından gece yaşanan soğuk hava ve don olayından olumsuz yönde etkilendi.

Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sıcak havalarla birlikte yaşanılan ''yalancı bahar'' nedeniyle bölgede meyve ağaçlarının tamamının erken çiçek açtıklarını hatırlattı. Açıkgöz, ''Kar yağışının ardından yaşanılan soğuk hava ve don, çiçek açan meyve bahçelerine yüzde 80 civarında zarar verdi. Ancak, tarla bitkileri soğuk hava ve don olayından etkilenmedi, aksine bu yağışlar verime faydalı'' dedi.

Açıkgöz, havaların yeniden ısınmasının ardından oluşturulacak komisyon tarafından meyve bahçelerinde zarar tespiti yapılmasını isteyecekleri, zarar gören çiftçilerden sigortası olanların zararlarının karşılanacağını ifade etti. Açıkgöz, ''Gerekli yerlere müracaatlarımızı yapacağız. Çiftçimizin bu yıl meyve alacağını düşünmüyorum, şu şartlarda. Onun için mutlaka müracaat edeceğiz, ancak devlet nasıl bakar, nasıl yardımcı olur oda taktirleridir'' diye konuştu.

Yozgat Ziraat Odası Başkanı Açıkgöz, açıklamasını şöyle tamamladı:

''Şuan itibari ile bu yağış,soğuk ve don olayının arpa, buğdaya bir zararı yok. Gübresi, ilaçları atılmıştı, faydası olacak. Ama meyveye yüzde 80 zararı olduğunu düşünüyorum. Hububata faydalı, pancar, nohut ekimi başlamıştı, ancak onlar şu anda çıkmış durumda değil. Meyve ağaçlarının cevizde dahil olmak üzere yüzde 99'u çiçek açmıştı, meyvelerde bir sıkıntı var.''