BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

WP: 'Suriye sınırında fiili güvenli bölge kurulacak'

Washington Post gazetesi, Ankara ile Amerikan yönetiminin Türkiye-Suriye sınırı boyunca filli bir güvenli bölge oluşturulması konusunda anlaşmaya vardığını yazdı. Gazeteye göre, 110 km uzunluğundaki bölge Halep'e uzanacak.

Abone ol

Amerika Birleşik Devletleri’nde yayımlanan Washington Post gazetesi Ankara ile Amerikan Yönetimi’nin Türkiye-Suriye sınırı boyunca filli bir güvenli bölge oluşturulması konusunda anlaşmaya vardığını yazdı.

Gazetenin Amerikalı ve Türk yetkililere dayanarak verdiği habere göre, iki ülkenin vardığı mutabakat uyarınca Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünden arındırılacak bölge, Fırat nehrinden başlayıp 110 kilometre batıya uzanacak.

Güvenli bölge Halep’e kadar uzanacak yaklaşık 65 kilometrelik bir derinliğe sahip olacak.

Gazete güvenli bölgeyle Amerikan uçaklarının Suriye ordusu denetimindeki hava ve hava savunma üslerine yaklaşacağını, Esad rejimine karşı savaşan muhalif güçlerin de bundan doğrudan fayda sağlayacağını belirtti.

Washington Post, anlaşmanın Türk tarafının uzun zamandır gündeme getirdiği uçuşa yasak bölge oluşturulması talebini içermediğini, ancak söz konusu bölgenin zamanla Suriye’den kaçarak Türkiye’ye sığınan yaklaşık 2 milyon sivil için korunaklı bir alan haline gelebileceğini kaydetti.

Gazeteye göre yetkililer, koruma altındaki bu bölgeye girmesine izin verilecek muhalif güçlerin hangi gruplardan oluşacağı gibi ayrıntıların daha sonra ele alınacağını belirtti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "IŞİD unsurlarından temizlenen bölgeler doğal olarak güvenli bölge olacak" demişti.

Türkiye, geçen hafta Amerikan uçaklarına IŞİD'i hedef alan operasyonlar için İncirlik’i kullanma izni vermişti.