BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Türkiye sıcaktan kavrulurken o ildekiler soba yaktı!

KARS hava durumu duyanları şoke etti. Tüm Türkiye çöl sıcaklarıyla kavrulurken Kars'ta soğuk hava etkili. Öyle ki Kars'ta yaşayanlar ısınmak için soba yakıyorlar.

Abone ol

TÜRKİYE'nin pek çok kenti sıcak havanın kavurucu etkisi altında. Adana'da termometreler 51, Antalya'da 42 dereceyi gösterdi.

Kars'ta ise aralıklarla süren yağmur, soğuk havayla birlikte etkili olan şiddetli rüzgâr hayatı olumsuz etkiliyor. Vatandaşlar, geçen yıl aralık ayında kurdukları sobaları, havaların ısınmaması nedeniyle haziran ayına rağmen kaldırmadı.

Uzmanlar, sıcak havanın etkisinin bir süre daha devam edeceğini belirtiyor.Sağlık Bakanlığı da sıcak havaya karşı alınması gereken önlemlere ilişkin açıklama yaptı. Yaşlıların, 4 yaşından küçük çocukların ve hamilelerin risk altında olduğunu belirten bakanlık, "Sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat edin. Dışarıda bulunulduğunda açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysileri tercih edin" önerisinde bulundu. 65 yaş ve üzerindeki yaşlıların, 4 yaşından küçük çocukların ve hamilelerin risk altında bulunduğunu vurgulayan bakanlık, kronik hastalığı olanların da aşırı sıcaklara dikkat etmesini istedi.

SICAK HAVAYLA NASIL MÜCADELE EDİLİR?

- Sürekli ilaç kullanan kişilerin, sokak çocuklarının ve evsizlerin aşırı sıcaklardan en çok etkilenen kesim olduğu ifade edilerek, şu hayati uyarılarda bulunuldu: 
- Günün en sıcak saatlerinde (10.00-16.00) mecbur kalmadıkça dışarı çıkmayın. 
-  Dışarıda çalışması gerekenler mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya dikkat etmeli. 
Sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat edin. 

- 10.00-16.00 arası denize girmeyin ve güneşlenmeyin. 
- Dışarıda açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edin. 
- Geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka takın. 
- Bebekleri, çocukları, engellileri ve hayvanları kapalı ve park edilmiş araçlarda kesinlikle bırakmayın. 
- Yoğun fiziksel aktivite ve spor yapmak için Sabah ve akşam saatlerini tercih edin. 
- Her bir saatlik spor için en az 2-4 bardak sıvı alınmalıdır. Ağır fiziki aktivitelerden kaçının.