BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Türkiye Fransız cihatçıları 'özgürlüğe iade etti'

Türkiye'de yakalanan Fransız vatandaşı üç cihatçının Fransa'ya iadesi sırasında yaşanan karmaşa, tutukluların ülkelerine döndüklerinde serbest kalmalarına yol açtı. Türk polisinin şahısları Paris uçağı yerine Marsilya uçağına yerleştirdiği belirtildi.

Abone ol

Türkiye'de yakalanan Fransız vatandaşı üç cihatçının Fransa'ya iadesi sırasında yaşanan karmaşa, tutukluların ülkelerine döndüklerinde serbest kalmalarına yol açtı.

Fransız basınında 'Türk yetkililerin büyük ihmalkârlığı' olarak yorumlanan olayda, iki ülke yetkililerinin üç cihatçının uçakla Paris'e gönderilmesi konusunda anlaştığı ifade edildi.

Ancak Fransa İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türk yetkililerin şahısları Paris uçağı yerine Marsilya uçağıyla Fransa'ya gönderdiği ve Fransa'nın bu değişiklik konusunda bilgilendirilmemesi sonucunda ülkeye giren cihatçıların serbest kaldığı ifade edildi.

Fransız Le Monde gazetesi haberi "Türkiye cihatçıları özgürlüğe iade etti" başlığıyla verdi.

Fransa İçişleri Bakanlığının açıklamasında "Türk yetkililer bize üç şahsı da Paris uçağına yerleştirmek istediklerini, ancak pilotun bu talebe olumsuz yanıt verdiğini söyledi. Bunun üzerine şahısları Marsilya seferini yapan bir uçakla Fransa'ya gönderme kararı aldıklarını belirttiler. Ancak son gelişmeden biz haberdar edilmedik" dendi.

France 24 haber kanalına bilgi veren Fransız emniyetinden bir yetkili, Paris'e gelen uçağın Orly havalimanında iner inmez etrafının sarıldığı ve polislerin uçağın içine girdiğini söyledi. Yetkili polislerin aranan üç şahsı da uçakta bulamadığını ifade etti.

'Türkiye'nin işbirliği yetersizdi'

Fransa'ya iadesi planlanan üç kişiden birinin "Toulouse katili" olarak anılan ve 19 Mart 2012'de Toulouse kentindeki bir Yahudi okulunda üç çocuk, bir haham ve üç de Fransız askerini öldüren Cezayir asıllı Fransız vatandaşı Muhammed Merah'ın bacanağı olduğu belirtildi.

Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian mahkum iadesinde yaşanan karmaşa için "talihsiz olay" yorumunu yaptı ve Türkiye'yi eleştirdi.

"Türkiye'nin iş birliğinin yetersiz kalması sonucunda üç tehlikeli şahıs ülkemizde serbestçe dolaşıyor" diye konuşan Le Drian, cihatçıların yakalanması için gerekli her şeyin yapılacağı sözünü verdi.