BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Türkiye çatışmadan YPG'lileri kovdu geri çekildiler!

TÜRKİYE YPG'lileri Menbiç'ten çatışmadan atmayı başardı. Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi'nin aktardıklarına göre YPG'liler Menbiç'ten çekildi.

Abone ol

Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, Türkiye'nin Menbiç'te uygulamaya koyduğu projeyi ve TSK'nın El Bab operasyonuna ilişkin detayları bugünkü köşesinden yazdı. 

Türkiye'nin Menbiç'teki politikasının işe yaradığını yazan Selvi, YGP'lilerin bölgeden çekildiğini kaydetti.

ABD EKİM'DE OPERASYONA BAŞLIYOR

Selvi, ABD'nin Başkanlık Seçimleri'nden önce Ekim ayında  Rakka ve Musul operasyonunu başlatacağı bilgisini paylaştı.

Selvi'nin yazısının detayları şöyle:

"...

ABD ekim ayında Rakka ve Musul operasyonunu birlikte başlatmak istiyor.

ABD neden iki operasyonu birlikte başlatmak istiyor?

Kulağıma ABD’deki seçim yarışına ilişkin değerlendirmeler geldi. ABD seçimlerinde Hillary ve Trump’ın durumu başabaş. Obama, DAEŞ’e karşı Rakka ve Musul operasyonunu birlikte başlatarak, Hillary’ye seçim kazandırmak istiyor. Rakka ve Musul operasyonu için konuşulan tarih ise ekim ayının ortası. Yani seçimden hemen önce...

ERDOĞAN'IN TEKLİFİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dönüş yolunda uçakta Rakka operasyonu için ABD’ye askeri bir teklif sunduğumuzu açıkladı.

Teklifin özü şu:

Türkiye ile ABD hava gücü olacak, ÖSO karadan girecek. Amerikalılar Musul ve Rakka için 25 bin kara gücü hesabını çıkarmış. O yüzden YPG’yi kara gücü olarak kullanmayı düşünüyorlar. Türkiye ise ÖSO’nun sayısının 65 bine ulaştığını belirterek, YPG olmadan ÖSO ile bunun sağlanabileceğini savunuyor.

menbic haritası

ÇEKİLİYORLAR... MEMBİÇ’TE 150-200 YPG’Lİ KALMIŞ

El Bab ve Menbiç için iki önemli not paylaşmak istiyorum. Türkiye, El Bab’ı aceleye getirmek istemiyor. Çünkü DAEŞ, El Bab’a yığınak yapıyor. DAEŞ için El Bab’daki ‘Dabık’ mitolojik bir anlam taşıyor. Dergilerinin adı dahi, ‘Dabık’ Yavuz Sultan Selim’in Mısır seferine giderken Memlukluları yenilgiye uğrattığı Mercidabık Savaşı’nın geçtiği yer. O yüzden direniş göstermeleri bekleniyor.

Menbiç’te ise Türkiye’nin YPG konusundaki baskıları sonuç vermeye başlamış. YPG’liler çekilmeye başlamış, şu anda 150-200 civarında YPG’linin kaldığı söyleniyor. Türkiye, Menbiç’i savaşmadan çözmeyi tercih ediyor.