BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,16
ALTIN 2.239,56
HABER /  GÜNCEL

Türk Rus savaş uçağı krizi Putin'den flaş karar

RUSYA savaş uçağının vurulmasıyla başlayan Türk Rus diplomatik savaşı tam gaz sürüyor. Putin yaptırım kararlarını imzaladı. Türk işçiler için flaş gelişme.

Abone ol

Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından Türkiye-Rusya kanadında flaş gelişmeler yaşanıyor. Rusya Devlet Başkanı Putin, Türkiye'ye yönelik özel ekonomik tedbirler uygulanması yönündeki karara onay verdi. Türklerin işe alınması bile yasaklandı. 

TÜRKİYE -RUSYA KRİZİ PUTİN'İN SON KARARI NE? YENİ HABER (TIKLAYIN)

1 Ocak 2016’dan itibaren Türkiye’ye vize muafiyetini durdurma kararını da ilan eden Putin, Türkiye'nin yargı yetkisinde olan kurum ve kuruluşlarının Rusya’da bazı çalışmalarda bulunmasını yasakladı.

Putin yaptırım listesine Rusya'daki Türk işçileri de kattı. Putin, Rus işverenlerin 1 Ocak 2016'dan itibaren Türk vatandaşlarını işe almasını da yasakladı.

RUSYA TÜRKİYE YAPTIRIMLARI TAM LİSTESİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye’ye yönelik tedbir paketi kararnamesini imzaladı. Uygulanacak 6 maddelik tedbir paketine “Rusya milli güvenliğini ve vatandaşlarını koruma altına alma ve Türkiye’ye yönelik belirli ekonomik yaptırımların uygulanması” adı verildi.

Kararın, 28 Kasım’da yürürlüğe girdiği ve yeni bir emre kadar yürürlükte kalacağı belirtildi.

Tedbir maddeleri şöyle:

1) Merkezi Türkiye bulunan ve hukuken buraya bağlı olan firma ve kuruluşların Rusya’da güvenliği ilgilendiren alanlarda faaliyet yürütmesi yasaklanıyor.

2) 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren Türk vatandaşlarının, Rusya’da işe alınmasına yasak getiriliyor. Bu arada 31 Aralık 2015 tarihine kadar işveren ile imzalanmış sözleşmesi bulunanlar Türk işçiler çalışmaya devam edebilecek.

3) Türkiye’de üretilmiş belirli ürünlere Rusya’ya giriş yasağı getiriliyor. Yasağa dahil olacak ürünlerin Rusya hükümeti tarafından daha sonra belirlenecek listede duyurulması öngörülüyor.

4) Rusya’ya taşımacılık yapan araçlar, sıkı kontrol ve denetim altına alınacak. Ayrıca Rusya tur operatörlerinden Türkiye’ye tur satmaktan kaçınmaları isteniyor.

5) İki ülke arasında sefer sayısı uçuşlar dışındaki (charter) seferlerinin tamamı askıya alınıyor.

6) Rusya ile Türkiye arasında 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren vizesiz seyahat uygulaması askıya alınıyor. Rusya’nın milli güvenliğinin koruma altına alınması içinKaradeniz ve Azak denizindeki tüm limanlarda güvenliğin arttırılmasını emrediyor

RUSYA'DAN GELEN SON HABERLER

Rusya yaptırımlara başlarken Kremlin'den itham dolu açıklamalar geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rus uçağının Türk jetleri tarafından düşürülmesini ‘provokasyon' olarak tanımlayarak "Bu tarz korkunç provokatif eylemler, ne NATO'nun ne Rusya'nın ne de Türkiye'nin çıkarına" ifadelerini kullandı.

‘UÇAĞIMIZI HAİNCE VURAMAZLAR'

"Ortada işgal, ihlal yokken hiç kimse hain bir şekilde Rus uçağını kuyruğundan vuramaz" diyen Peskov, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin bu gelişmeyle onarılması zor bir hasar gördüğünü kaydetti.

TÜRKİYE EŞİ BENZERİ OLMAYAN MEYDAN OKUMADA BULUNDU

Ankara'nın öngörülemeyen eylemlerini güçlükle tanımladıklarını söyleyen Kremlin sözcüsü, "Türkiye, Su-24 uçağını düşürerek Rusya'ya eşi görülmemiş bir meydan okumada bulundu. Bu tehdide verdiğimiz tepki yerindedir" diye konuştu.

Peskov, Su-24 uçağının düşürülmesi gibi olağanüstü durumların önlenmesi için iki ülke arasında kurulan doğrudan hattın da askıya alındığını hatırlattı.

'ERDOĞAN PUTİN'İ ARADI AMA...'

Rus uçağının vurulmasının ardından yaklaşık 8 saat sonra Erdoğan'ın aradığını açıklayan Pestov “Yaşananlar dikkate alınırsa bu oldukça uzun bir süre. Akşam 17.00-18.00 sularında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın diplomatik kanallar vasıtasıyla telefon görüşmesi talep ettiği bilgisi geldi. Bu talep Rusya lideri Putin’e iletildi. Herhangi bir görüşme  olmadı” dedi.

Rusya’nın birkaç hafta önce Türk sınırını ihlal ettiğinde özür dilediğini belinten Peskov, “Şimdi ise ihlal yokken hiç kimse Rus uçağını haince kuyruğundan vuramaz” dedi.

BİLAL ERDOĞAN VE BERAT ALBAYRAK İDDİASI

Kremlin Sözcüsü Peskov Erdoğan'ın ailesiyle ilgili iddia ve ithamlarda da bulundu. "Erdoğan’ın oğlunun petrol piyasasında çıkarları var” diyen Kremlin Sözcüsü Berat Albayrak’ın bakan yapılmasına da mana yükledi. Pestov, “Birkaç gün önce kurulan yeni Türk hükümetinin yeni enerji bakanının kim olduğunu biliyor musunuz? Erdoğan’ın damadı. Ben sadece söylüyorum” ifadelerini kullandı.