BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

THY ve TTNet ile havada internet başlıyor

Türk Hava Yolları, TTNET ile yaptığı anlaşmayla, nisan ayından itibaren uzun menzil uçaklarında kablosuz internet hizmetini başlatıyor.

Abone ol

GÜLHAN KILIÇ - ÖZEL İÇERİK / Türkiye’nin lider internet şirketi TTNET ile dünyada en fazla ülkeye uçan hava yolu şirketi olan Türk Hava Yolları önemli bir işbirliğine imza atı. TTNET ve Türk Hava Yolları, THY uçaklarında wi-fi internet hizmeti vermek için anlaştı.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Kurul Başkanı Tayfun Acarer, Türk Hava Yolları Genel Müdürü Doç. Dr. Temel Kotil ve TTNET Genel Müdürü Abdullah Orkun Kaya’nın katılımlarıyla Türk Hava Yolları’nın ev sahipliğinde gerçekleşen basın töreniyle, Türk Hava Yolları ve TTNET arasında işbirliği anlaşması imzalandı.

Anlaşma ile TTNET, Türk Hava Yolları filosunun internet erişimi bulunan uçaklarında sunulan WiFi hizmetinin internet servis sağlayıcısı ve Türk Hava Yolları’nın marka ortağı oldu.

İlk etapta uluslararası uçuş yapan 12 adet 777 uçağında hizmete başlayacak olan wi-fi internet hizmeti ilerleyen süreçte 80 adet THY uçağında hizmete sunulacak.

"GÜCÜMÜZE GÜÇ KATACAĞIZ"

Türk Hava Yolları Genel Müdürü Doç. Dr. Temel Kotil, "Küresel havacılık platformundaki etkin pozisyonunu faaliyete geçirdiği yenilikler ve bu bağlamda gerçekleştirdiği teşrikimesailerle pekiştiren Türk Hava Yolları, bugün, yine alanında etkin bir ortak ile yeni bir iş birliğine imza atıyor. İlk etapta, önümüzdeki Nisan ayı itibariyle, 12 adet Boeing 777-300 ER tipi uçağımızda hâlihazırda mevcut bulunan WiFi internet hizmeti, siparişini verdiğimiz ve yakın gelecekte filomuza katılacak geniş gövdeli uçaklarımızla birlikte TTNET tarafından sağlanacak. Bunun yanı sıra TTNET ile geniş kapsamlı bir marka ortaklığına da adım attığımız için ayrıca mutluyuz. Bu anlaşmayla TTNET ile markalaşmayı sağlıyoruz. İnşallah bu projeyle de gücümüze güç katacağız." dedi.

"THY İLE BİRLİKTE KANATLANIYORUZ"

TTNET Genel Müdürü Abdullah Orkun Kaya ise yaptığı konuşmada, 2013 yılının kısa bir değerlendirmesini yaparak, 2013’te belirledikleri tüm hedeflere ulaştıklarını, ilkler dolu bir yılı, 4-4’lük bir performans ile zirvede kapattıklarını paylaştı. Wifi servisinin katma değerli servisler içinde ayrı ve önemli bir yeri olduğunu vurgulayan Kaya,  "Yeni bir servisin müjdesini vermek için buraya geldik. THY ile birlikte kanatlanıyoruz ve göklere uçuyoruz. 2013'te TTNEt son 5 yılın en büyük rakamlarına ulaştı ve 321 bin aboneye ulaştı. Ana işimiz olan wi-fi'nin ayrı bir yeri var. 2012'de bu 500 bin tablet satılmıştı, 2013'te bu rakam dörde katlandı ve 8 milyona ulaştı. THY ile bugün imzalayacağımız anlaşmayla 12 uçakta wi-fi bağlantımız olacak. İşbirliğimizin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum"

"BU PROJE GERÇEKTEN İHTİYAÇTI"

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Kurul Başkanı Dr. Tayfun Acarer, imza töreninde yaptığı konuşmada, TTNET ve THY İşbirliği anlaşması için, "İnternet artık günlük yaşamımızın her alanında vazgeçilmez bir şekilde yer almakta ve son yıllarda geniş bant erişim abone sayısı hızlı bir şekilde artmakta. İnternet artık alimizin bir ferdi oldu. Data trafiği çok arttı ve dikkat çekmek istiyorum, işletmelerin data harcamaları daha çok artıyor. Datanın payı sesi geçti." dedi.

TTNET'in ciddi bir büyüme elde ettiğini belirten Acarer sözlerini şu şekilde sürdürdü, "THY'yi zaten anlatmama gerek yok, kendilerinde çok memnunuz. Bu konuda THY kendine yakışanı yaptı. Bu proje gerçekten de ihtiyaçtı. Bugün burada olmamızın gerekçesi olan TTNET ile Türk Hava Yolları arasında imzalanan işbirliği anlaşmasının hayırlı olmasını diliyorum, tebrik ediyorum."

havada-bir-saat-internet-999-dolar-olacak-cha-1365242-3-t.jpg
İşte THY-TTNET projesi anlaşması (TTNET Wİ-Fİ fly)'nın tüm ayrıntıları:

İNTERNET ÜCRETLİ Mİ OLACAK?

Proje şuanda test aşamasında olacak. TTNET wi-fi fly paketinde iki tarife var. Saatlik ücret 9.99 dolar, 24 saatlik paket ise 14.99 dolar olacak. Uydu üzerinden uçaklara internet sağlanacak. 50 mbit'e kadar uçak içerisinde hız sağlamak mümkün. 9.99 doların kârı uydu sistemine gidiyor. THY'nin bu sistemde kârı çok az.

HAVA GÜVENLİĞİ TEHDİDİ VAR MI?

Bu sistem diğer sistemlere göre çok farklı sistem ve sertifakalı. Dolayısıyla güvenlik açısından bir sıkıntı söz konusu değil. 

KOTA SINIRI VAR MI?

Sadece süre sınırı var ve 1 saat ya da 24 saatlik paketleri alınabiliyor. 

ERİŞİM ENGELİ SİTELERE HAVADA DA GİRİLMEYECEK

Bir gazetecinin “Erişim engellemeyle ilgili bir kanun var. Türkiye’de bazı sitelere erişim engelleniyor. Bu uçaklar Türkiye sınırları içinde mi kabul edilecek yoksa uluslar arası hava sahasında mı kabul edilecek? Erişim engeli olacak mı olmayacak mı? İnternet erişiminde filtre var mı yok mu?” sorusu üzerine Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Kurul Başkanı Tayfun Acarer, iki şirketin de Türk ticaret kanununa, siciline bağlı şirketler olduğunu, tabiî ki Türkiye’deki mevzuat ve kanunların uygulanacağını söyledi. Türkiye bilişim alanında önemli mesafeler kat ettiğini belirten Tayfun Acarer, “Gerçekten de uçaklarda bu ihtiyaçtı. Şimdi 2 güzide kurulumuz iş birliği ile gerçekleşiyor. Bu konudaki düzenlemelerin önünü açmaya çalıştık.” ifadesini kullandı.

havada-bir-saat-internet-999-dolar-olacak-cha-1365242-2-t.jpg