BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,20
ALTIN 2.247,12
HABER /  GÜNCEL

Yarın TEOG ikinci sınavlarda bunlara dikkat!

TEOG bugün başladı. Yarın ikinci oturum sınavlarına girecek adaylara uzmanlardan son dakika uyarıları geldi. Yarınki TEOG'da bu hataları sakın yapmayın

Abone ol

TEOG ilk dönem sınavları bugün başladı. Uzmanlardan TEOG'un yarın yapılacak ikinci sınavları öncesi öğrencilere son dakika uyarılarında bulundu. Bugünkü TEOG'da sınavları kötü geçen öğrenciler sakın umudunuzu kaybetmeyin yarın ki sınavlarda motivasyonunuzu yüksek tutun. geldi. Yarın ki TEOG'da bu hataları sakın yapmayın! TEOG'da başarı getiren ipuçları...

TEOG kapsamında öğrenciler bugün Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi olmak üzere 3 dersten sınava giriyorlar. Sınav, Türkçe testiyle saat 09.00'da başladı. Diğer sınavlar da sırasıyla 10.10 ve 11.20'de gerçekleşiyor. Adaylara her testte 20 soru sorulacak ve cevaplamaları için 40 dakika süre tanınacak.

TEOG'da yarınki sınavlar ise Fen ve Teknoloji, Inkılap Tarihi ve Yabancı Dil olacak. Yarınki sınavlar yine bugün olduğu gibi sabah saat 09.00'da başlayacak.

TEOG'DA EN ÇOK YAPILAN HATALAR

- Soru köklerini iyi okuyun
- Sınavlarda bilgi eksiği olmaksızın en fazla soru kaybı soru ya da cevabın tamamının dikkatli bir şekilde okunmamasından kaynaklanıyor. Sorunun yarısını okuyup hemen cevap seçeneklerine yönelmek ya da soru köküne dikkat etmemek yanlış cevaplan da beraberinde getiriyor.
- Sorunun kolay olduğunu düşünüp "Bu kadar kolay soru sormazlar, mutlaka bir çeldirici vardır" düşüncesiyle verdikleri ilk cevabı değiştirip farklı ve dolayısıyla yanlış olabilecek cevaba yönelmek de sık rastlanan hatalardan.
- Matematik sınavı için hep hatırlatılan ve öğrencileri yanlışa götüren bir diğer hata ise işlem yapmayıp sorulan kafadan cevaplamaya çalışmaları.
- Bunlar dışında soruyu doğru cevaplamalarına rağmen optik formun doldurulmasında da hatalar yapılıyor.
Kitapçık türünün yanlış işaretlenmesi ya da kodlama yapılırken kaydırma yapılması bu konuda sık rastlanan hatalardan. Silik kodlama yapmak da aynı şekilde doğru yapılan bir sorunun yanlış görünmesine neden oluyor.
- Öğrencilerin sık sık deneme sınavı yapmaları hatalara ilişkin farkmdalık kazanmaları, sınav stratejisi ve test tekniklerine ilişkin bilgilendirilmeleri bu hatalann oranını azaltabilecek önlemlerden birkaçı.

teog-son-dakika-uyarilari-bu-hatalari-sakin-yapmayin.jpgTEOG bugün saat 09.00'da Türkçe testiyle başladı. 

TEOG SON DAKİKA İPUÇLARI 

- Sorunun tamamını okuyup, soru kökünün altını çizin.
- Blok kodlama yapmaktan kaçının.
- Kodlama yaparken soru numaralarının ve cevap şıkkının aynı olduğunu kontrol edin.
- Çözümü basit olsa bile ayrıntıları yazmanızda yarar var.
- Yorulduğunuzu hissettiğinizde, yaklaşık 15 saniye kadar kendinizi dinlendirip, nefes egzersizi yapın.
- Acele etmeden zamanı iyi kullanmaya çalışın.
- Soru köklerindeki altı çizili, olumlu-olumsuz ifadelere dikkat edin.
- Zor sorularla inatlaşmayın. Yanma bir işaret koyarak, daha sonra vakit kaldığında bu soruları çözebilirsiniz.
- Zor sorular moralinizi bozmasın. Diğer sorulara geçtiğinizde, o sorulara aklınızın takılmasına izin vermeyin.
- Uzun paragraf sorularından korkmayın. Bu sorularda önce soru kökünü sonra da paragrafı okuyun.
Böyle yapmanız hem doğru cevaba ulaşmanızı hem de zaman kazanmanızı sağlayacak.
- Unutmayın sınavda yanlış cevaplar, doğru cevapları etkilemeyecek. O nedenle tüm sorulan cevaplayın.

EN BÜYÜK SORUN KAYGI

Kaygıyı iyi yöneten kazanır. Sınavda öğrencilerin hata yapmasının en büyük nedenlerinden biri de kaygı. Uzmanlar belirli bir düzeyde hissedilen kaygının motivasyonu artırdığı için başarıya olumlu etkisi olduğunu kaydediyorlar. Ancak panik boyutuna ulaştığında, öğrencinin hata yapmasına neden oluyor.
Öğrenci sınava ne kadar iyi hazırlanırsa hazırlansın, bildiği her şeyi sınav anında unutabiliyor. 

teog-sinav-saatleri-ve-sureleri-teog-saat-kacta.jpg

TEOG'DA KAYGIYI KONTROL ETME YOLLARI

Zihnindeki olumsuzlukları olumluya çevirin, elinizden geleni yaptığınıza inanın ve nefes egzersizleri yapın.

TEOG'DA DİNÇ OLMAK İÇİN BUNLARI YAPIN

- Beslenme, uyku düzeni ve sportif aktivitelere bugün dikkat edin. Son gün beslenme ve uyku düzeninizi değiştirmeyin.
- Yararlı diye sevmediğiniz, sindirim sisteminizde sıkıntı oluşturabilecek gıdaları tüketmeyin. Dışarıda yemek yemeyin.
- Protein, karbonhidrat, yağ dengeli gıdaları tercih etmenizde yarar var.
- Şekerli gıdalar bilinenin aksine enerji vermez. Kan şekerini hızla yükseltip düşürdüğü için beynin şekere olan ihtiyacını karşılamaz ve kan şekerinin düşmesine sebep olur. Bu durum dikkat dağınıklığı ve uyku halini beraberinde getirir. Kan şekerini hızla yükseltmeyen meyve, tahıllar gibi besinleri tüketmeye çalışın.
- Günlük alışkanlıklarınızın dışına çıkmayın. Kahvaltınızda her zaman ne yiyorsanız, aynı şeyleri yiyin. Eğer hiç yumurta yemiyorsanız, sağlıklı besleneyim diye, o gün kahvaltıda yumurta yemeyin. Bu sınavda sıkıntı yaşamanıza neden olabilir.
- Bugünü dinlenmeye ayırın. Eğer kendinizi daha iyi hissedecekseniz, bugün de test çözebilirsiniz. Ancak yeni konular çalışmamanızda yarar var.
- Sakatlanmaya neden olabilecek ya da sizi çok yoracak ağır sporlardan uzak durun.

TEOG SINAV ANI UYARILARI

- İlk 20 dakika sınavdan çıkış yok
- Sınav günü öğrenciler yanlarında sözlük, hesap makinesi, çağrı cihazı, cep telefonu, telsiz gibi iletişim araçlarını bulundurmayacak.
- Her dersin sınavı başladıktan sonra ilk 15 dakika içinde gelenlere sınava alınacak, bunlara ek süre verilmeyecek. Öğrenciler ilk 20 dakikada sınavdan çıkamayacaklar.
- Sınav görevlileri öğrencilerin kitapçık türlerini cevap kağıdına doğru kodladıklannı kontrol edecek ve eksiksiz olarak sınıf yoklama listesine yazacaklar.

TEOG KİTAPÇIK SAYISI 4'E ÇIKTI

TEOG'da kopya olaylarının önüne geçmek için tedbir önlemleri artırıldı. Bu kapsamda, geçen yıl iki olan kitapçık sayısı, bu yıl A, B, C, D olmak üzere 4'e çıkarıldı.
Ayrıca geçen yıl bilgisayar ortamında yapılan kopya taraması kaldırıldı. Bu yıl kopya tespiti salon görevlilerinin sorumluluğuna verildi. Ayrıca Bakanlık yayınladığı genelgede sınavların sorunsuz gerçekleşmesi için alman güvenlik önlemlerini de açıkladı.

İşte o önlemler:
- Sınavlar aynı anda yapılacak.
- Sınav günleri okullarda ders yapılmayacak. Ancak ortak sınavlarda görevli olmayan, o gün dersi olan öğretmenler de saat 09:00'da okullarında hazır bulunmak zorundalar.
Öğretmenler kendi okullarında
- Öğretmenler sınavda kendi okulları ve branşları haricinde görev alacaklar.

TEOG'U KAÇIRIRSANIZ...

Ortak sınavları kaçırırsanız üzülmeyin. Çünkü Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ortak sınavlara katılamayan öğrencilere 13-14 Aralık tarihlerinde mazeret sınavlarıyla ikinci bir şans tanıyor. Ortak sınavların yapıldığı günlerde geçerli bir mazeret sebebiyle sınava katılamayan öğrenciler, mazeretini belirten resmi belge veya velisinin izniyle, belirlenen tarihlerde sınava girebilecekler.
Ortak sınav esnasında rahatsızlanan ve sınava devam edemeyen öğrenciler de sağlık sorunlarını belgelendirdikleri takdirde mazeret sınavına girebilecekler. Mazeret sınavları her gün üç ders yazılısı, tek oturum olmak üzere iki günde iki oturum halinde Bakanlık tarafından belirlenecek okullarda yapılacak. Mazeret sınavına giremeyen öğrenciler, sınava katılmamış olarak değerlendirilecekler.