BIST 9.882
DOLAR 32,46
EURO 34,84
ALTIN 2.447,50
HABER /  POLİTİKA  /  SP

Kurtulmuş Erbakan'ı tarihe gömdü!

Saadet Partisi'nde Erbakan dönemi bitti. Olaylı kongrede kazanan taraf Erbakan'a resti çeken Kurtulmuş oldu.

Abone ol

Saadet Partisi'nde eskilerle yeniler kapıştı. Yenilik ve değişim sloganıyla genel başkanlık koltuğuna oturan Numan Kurtulmuş Necmettin Erbakan'a resti çekti. Erbakancıların kürsüye yürüdüğü,
polisin müdahale ettiği olaylı kongrede zafer Numan Kurtulmuş'un oldu. Kurtulmuş, Erbakan ismini listeden çizerken çok yakın kurmaylarına da yer vermezken teşekkür konuşmasında sitem etti.

İlk olarak Erbakan'a karşı liste savaşını kazanan Kurtulmuş, genel başkanlık için yapılan oylamaların sonucunda da üçüncü turda 310 oyla yeniden genel başkanlık koltuğuna oturdu.

Milli görüş geleneği bugüne kadar yapılmış en gerilimli kongresini yaşadı. Gerilim eski Başbakanlardan Necmettin Erbakan'ın hazırladığı liste ile başladı. Numan Kurtulmuş Erbakan'ın kızı ve oğlunun da bulunduğu "Yeşil liste"den, "Eğer ben bu partinin genel başkanıysam, müsaade edin de bu listede 10 kişiyi de benim tercih etme hakkım olsun" diyerek istifa etti.

Kurtulmuş "Benimle aynı tempoda çalışacak, koşacak insanlar istiyorum" diyerek kendi hazırladığı "Beyaz liste"ye destek istedi. Kurtulmuş'un bu açıklamasından sonra Yeşil liste'den 42 kişi istifa etti.

BEYAZ VE YEŞİL LİSTE KAPIŞMASI

Saadet Kongresi'nde, GİK ve Disiplin Kurulu Başkanlığı için iki liste sunuldu. Erbakan'ın "Yeşil Liste"sinde Milli Görüş'de ilk dava arkadaşları olan isimler yer aldı. Numan Kurtulmuş ise birlikte çalışacağı kendi belirlediği yeni isimlerin bulunduğu daha genç bir kadronun oluşturduğu "Beyaz liste" çıkardı.

İKİ LİSTEYE TEPKİ

Yeşil ve Beyaz liste okununca delegeler, "Tek liste istiyoruz, yoksa oy kullanmayacağız" diye tepki gösterdi. Bunun üzerine Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş kürsüye çıkarak Erbakan'la yolları ayırdığı tarihi bir konuşma yaptı.

KURTULMUŞ'TAN TARİHİ ÇIKIŞ

Kurtulmuş kürsüde Erbakan'la yollarını ayıran tarihi bir konuşma yaptı.  Kurtulmuş, Erbakan'ın Yeşil listesi'nden istifa gerekçesini şöyle dile getirdi:

"Hayatımın her döneminde bu davanın içinde oldum. Son günlerde Saadet Partisi ile ilgili bir rüzgar esiyor. İktidar olmamıza çok yakın bir süreç kalmıştır. Çok hızlı bir ilerleme kaydettik. Ben her konuda çalışacak ekipler istiyorum. Milli Görüş'ün bu salonda bulunan hiç kimse ölçüsü ve ölçütü olamaz. Aynı tempoda çalışacak arkadaşlar istiyorum. Tabiki Onur Kurulu'muz olacak. Bu Onur Kurulu'nda tecrübelerinden, birikimlerinden yararlanacağımız abilerimiz olacak. Aylardır bu kongreye hazırlanıyorum, çok titiz çalıştım. Eğer ben bu partinin genel başkanıysam, müsaade edin de bu listede 10 kişiyi de benim tercih etme hakkım olsun."

KURTULMUŞ'UN KONUŞMASINDAN SONRA NELER OLDU?
ERBAKANCILARIN KÜRSÜYE YÜRÜYÜNCE NELER YAŞANDI?
KURTULMUŞ'UN KAZANAN BEYAZ LİSTESİ?
DİĞER SAYFADA

[PAGE]


YEŞİL LİSTE'DEN 43 İSTİFA

Kurtulmuş'un konuşmasından sonra Yeşil liste'de olan pek çok isim Divan başkanlığına istifa dilekçesi verdi. Erbakan'ın 75 kişilik listesinden 42 kişi isitfa etti. Listede sadece 33 kişi kaldı. Kurtulmuş'un listesinden ise sadece iki kişi istifa etti.

ASİLTÜRK TEPKİ GÖSTERDİ

Kurtulmuş'un tavrına Erbakan adına kürsüye çıkan Oğuzhan Asiltürk karşı çıktı. Asiltürk, 40 yıldır Milli Görüş'te yer alan isimlere karşı çıkılmasını eleştirdi ve "Biz değişmeden yenileşme istiyoruz. Burada hepimiz kardeşiz. İki listeyi yapanlarda aynı ve kardeş. Biz yıllarca bu davanın içinde yer aldık. Partinin her aşamasında yer aldık. Yeşil listede partiye uzun yıllar destek verenler var" dedi. 

KURTULMUŞ'UN BEYAZ LİSTESİ
Recai Kutan, Abdülbaki Erdoğmuş, Abdülhamit Gül, Ahmet Akçay, Ahmet Bakcan, Ahmet Bilgin, Ahmet Cemil Tunç, Ahmet Demircan, Ahmet Fevzi İnceöz, Ahmet Karavar, Ahmet Okur, Ahmet Sünnetçioğlu, Akif Gürdoğan, Alaaddin Parlak, Ali Aktaş, Ali Seyyar, Arafat Salih, Aydıner, Atik Ağdağ, Aynur Demiray, Ayşenur Tekdal, Bahri Zengin, Cafer Güneş, Cevat Ayhan, Ekrem Baki, Emine Uçak Erdoğan, Emre Bağce, Erol Erdoğan, Ertan Yülek, İsmail Küçükali, Fikret Karabekmez, Halil Yıldız, Hasan Tahsin Şengün, Hayrettin Dilekcan, Hayrulnisa Kökbıyık, Hüsamettin Korkutata, Hüseyin Güleç, İsmail Keleş, İrfan Gül, İsmail Haskul, Kazım Arslan, Enis Başkakın, Lütfü Esengün, Selahatin Öztürk, Mehmet Batuk, Mehmet Sılay, Muhittin Bal, Mukadder Başeğmez, Musa Akbal, Musa Demirci, Mustafa Çetin, Mustafa Özkafa, Mücahit Yanılmaz,
Müfit Yüksel, Nazım Maviş, Osman Mesten, Oya Akgönenç, Ömer Topaloğlu, Ömer Vehbi Hatipoğlu, Remzi Çakır, Sami Dedeoğlu, Salih Kaçır, Saliha Sasa, Seda Yıldızhan, Serdar Akça, Sıtkı Abdüllahoğlu, Sıtkı Cengil, Şamil Tekir, Selman Esmerer, Şeref Malkoç, Teoman Rıza Güneri, Turhan Alçelik, Ümmet Kandoğan, Veli Tolu, Yahya Coşkun, Yusuf Engin.
PARTİ TÜZÜĞÜ HÜKÜMSÜZ KALDI

Konuşmaların ardından Divan başkanı Teoman Rıza Güneri, Kurtulmuş'un ''Beyaz'' listesinden Ayşenur Tekdal ile yedek üye Nevin Gökçe'nin, ''Yeşil'' listeden de 42 kişinin adının silinmesi için Divan'a başvurduğunu bildirdi.
Güneri, Kurtulmuş'un ''yeşil'' listeden istifası ile hukuk açısından bir sıkıntı oluştuğunu kaydetti. Parti tüzüğünde böyle bir durumda ne yapılması gerektiğinin yazılı olmadığını belirten Güneri, Divan olarak iki listeyi de seçim kuruluna vermek zorunda olduklarını söyledi. Güneri, bunların ardından oylama işleminin başladığını bildirdi.
 
ÇEVİK KUVVET MÜDAHALE ETTİ

Divan başkanlığının kararı ile 33 kişi kalan Erbakan listesi ile Kurtulmuş'un listesi seçimine geçildi. Ancak bu sırada Erbakan taraftarı partililer "Hoca'ya sadakat şerefimizdir" diyerek kürsüye yürüdü. Artan gerilim çevik kuvvetin müdahalesi ile çözüldü.

ERBAKANCILAR OY KULLANMADI

Numan Kurtulmuş'un listeden istifa etmesinin ardından, Erbakan delegelere "oy kullanmayın" talimatı verdi.

KURTULMUŞ'UN BEYAZ LİSTESİ KAZANDI

Yapılan seçimin ardından sayıma geçildi. Sayım sonucunda kayıtlı bin 250 delegeden 634'ü oy kullandı. Bu oylardan 571'i geçerli sayılırken, 63'ü geçersiz sayıldı. Numan Kurtulmuş'un 'beyaz'' listesi 490 oy alarak, seçimi kazandı. Ancak Kurtulmuş, genel başkanlık için gereken salt çoğunluk oyuna ulaşamadı.

ERBAKAN'IN ADAMLARI ÇİZİLDİ

Kurtulmuş'un listesinde Necmettin Erbakan'ın oğlu Fatih Erbakan ve kızı Elif Erbakan Altınöz gibi isimlerin yanı sıra Şevket Kazan ve Mete Gündoğan, Temel Karamollaoğlu, Ahmet Tekdal, Celal Asiltürk, Orhan Altınöz ve Yasin Hatipoğlu gibi isimler yer almadı.

GENEL BAŞKANLIK İÇİN İKİNCİ OYLAMA

Kongrede genel başkanlık için ikinci tur oylamaya geçildi. Bu turda da salt çoğunluğa ulaşılamadığı durumda üçüncü tura gidilecek.

KURTULMUŞ'UN LİSTE ZAFERİ
VE TEŞEKKÜR KONUŞMASINDAKİ SİTEMLİ
SÖZLERİ HABERİN DEVAMINDA...
[PAGE]

GENEL BAŞKANLIK SEÇİMİNDE ÜÇÜNCÜ TUR

Genel başkanlık için yapılan oylamada Kurtulmuş ikinci turda da salt çoğunluğu sağğlayamadı. 287 oy kullanıldı. Oyların 279'u geçerli sayıldı. Ancak salt çoğunluk sağlanamadığı için üçüncü tur uylamaya geçildi.

NUMAN KURTULMUŞ YENİDEN GENEL BAŞKAN

Salt çoğunluk aranmayan üçüncü turda Kurtulmuş 310 oy alarak genel başkanlığı kazandı.

 
KURTULMUŞ KÜRSÜDEN SİTEM ETTİ
Atatürk Spor Salonu'ndaki Olağanüstü Büyük Kongre'de genel başkanlığa yeniden seçilen Kurtulmuş, kürsüye gelerek teşekkür konuşması yaptı. Kongrenin beklenenden uzun sürdüğüne işaret eden Kurtulmuş, Anadolu'nun dört bir tarafından Ankara'ya gelerek kongrenin şenlik havasında geçmesini sağlayan partililere teşekkür etti.
''Aslında belki iki listenin olmaması daha hayırlı olabilirdi, ancak bir genel başkan olarak son noktaya kadar tartışılmış ve istişare edilmiş bir listenin... 5-6 tane ismin olmaması yüzünden farklı bir liste çıkmasını doğrusu çok anlayamadığımı ifade etmek isterim'' diyen Kurtulmuş, tüm parti teşkilatından bir kişiyi bile dışarıda bırakmadan yeniden büyük Türkiye'yi kurmak için yollarına devam edeceklerini bildirdi.
Kırgın ya da küskün olmadığını vurgulayan Kurtulmuş, herkesin görüşlerinden istifade etmeye devam edeceğini belirterek, ''Kongreden iktidara yürüyüş mücadelemiz başlamıştır'' şeklinde konuştu.