BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67

Sınava zihinsel hazırlık

Başarı ruh halinize bağlıdır. Başarılı olmak istiyorsanız, kendinizi başarılı bir insan olarak görmeye başlayın.

                                         Joyce Brother

 

 

Televizyon kanallarını karıştırırken bir kanalda BBC yapımı bir belgesel gözüme çarptı. Belgeselde biri bayan diğeri erkek iki karatecinin karşılaşmalarını gösteriyordu. Bayan karateci ile sunucu röportaj yapıyordu.

Sunucu:

- Bu erkek karatecinin karşısına çıkmadan önce neler yapıyorsunuz, kendinizi nasıl hazırlıyorsunuz?

Bayan karateci

- Önce sakin bir yer buluyorum. Gözlerimi kapatıp derin nefes alıyor ve  kaslarımı gevşeterek rahatlıyorum. Daha sonra karşımdaki rakibimi hem duygusal olarak hem de zihinsel olarak yendiğimi görüyorum ve “Kazanacağım” diyorum böylelikle, rakibimin karşısına zaten 1-0 galip çıkıyorum.

Oysa bir çok kimse, sınava genellikle “Olmayacak, yapamayacağım” diye düşünerek; daha en baştan kaybetme psikolojisi ile 1-0 yenik başlıyor.

Rocky  4 filmini hatırlıyor musunuz?

Rocky, Rus rakibiyle dövüşecektir ve o ünlü “Eye of tiger” (Kaplanın Gözleri) müziği eşliğinde yaptığı sıkı antrenmanlar gösterilir. İlk yaptığı şey nedir hatırlıyor musunuz?

İlki yaptığı şey,  rakibinin resmini aynaya asmak. Hedef oradadır; gözünün önündedir. Ondan sonra onu devirmek için çetin şartlarda antrenman yapmaya başlar.

Eğer hedefiniz daima zihninizdeyse engelleri görmezsiniz, aşarsınız, fark etmezsiniz bile.

Gözleriniz hedefinizde değilse engelleri görmeye başlarsınız. Çünkü zihin boşluk kabul etmez. 

Hedeflediğiniz üniversitenin, bölümün resmini çalışma masanıza asın. Hedefiniz daima karşınızda, gözünüzün önünde olsun.

Sınav stresi,  belki de sınav performansınızı etkileyen en önemli sorundur.

Sınav stresinin temel kaynağı endişedir ve yanlış yere bakmaktır.

Her insanın zihninde hayali bir zaman çizgisi vardır.

Zihnimizdeki zaman çizgisinden sınav günü, sınav saatinden  bize adeta  devamlı yanıp sönen bir uyarı gelir. Bu bizim sınav anına odaklanmamızdan kaynaklanmaktadır. Üstüne üstlük, bir de zihnimizde “Yapabilecek miyim acaba” gibi bir sorunun dolaşması da bu etkiyi daha fazla artırmaktadır.

Sırf  sınav stresine karşı yeterince rahatlık ve sakinlik duygusu olmadığı için ders çalışamayıp sadece kendisi ile uğraşan çok sayıda öğrenci vardır. Onlar ders çalışmak için uğraşırlar fakat, bir türlü stresin verdiği olumsuz etkiyi silip odaklanamazlar. Çünkü sterin insan üzerinde yaptığı en önemli etki, eylemsizliktir. Bu kişiler, ne gidip rahatça televizyon seyredebilir ne de gidip ders çalışabilir.

Öğrenciler, yanlış yere (sınav anına) baktıkları için olumsuz bir duyguya kapılmaktadırlar. Yani  öğrenci sınavı gereğinden fazla abartıp, zihninde büyülterek kontrolü sınav stersine vermektedir. Oysa sınav stresini yenmenin en önemli yolu sınav sonuna odaklanmaktır ve sınavın başarılı bir şekilde geçtiğini görmektir. Yani sınavın sonundaki en iyi ihtimale odaklanmaktır. 

Sınav yaklaşırken, öğrencileri hem duygusal, hem de zihinsel olarak en üst seviyede tutan düşünce “Elimden gelinin en iyisini yapacağım” telkinidir.

Bir basketbol maçının son saniyelerini düşünün. Durum 72-72 ve Mehmet Okur, son saniyede topu eline geçiriyor. Eğer o anda, “Acaba atabilir miyim, bütün Türkiye benden bir sayı bekliyor” diye düşünürse, büyük ihtimalle atamaz. Çünkü  zihninde atacağı basketin performansı ile ilgili bir düşünce oluşturmadı.

Tam tersine, stres oluşturan bir düşünce oluşturdu. Bunun yerine “En iyi atışımı yapacağım” derse, zihni hem fizyolojisini hem de duygularını ve enerjisini en iyi atışını yapmaya yoğunlaştırır ve büyük ihtimalle en iyi atışını yapar.

Öğrenciler de sınav için “Elimden gelinin en iyisini yapacağım” düşüncesini içselleştirmelidir.

Deneme sınavları özellikle sınav stresini yenmek açısından  büyük önem taşımaktadır. Deneme sınavlarından kaçarak, kaçak güreşmeye çalışan öğrencilerin hali hep gerçek sınavda perişan olmuştur. 

Unutmayın, siz neye hazırsanız o da sizin için hazırdır.

Hayatta başarılı olan insanlar, hep yapacakları işe en iyi hazırlanan insanlardır.

Bu hazırlık sadece fiziksel olarak yapılan hazırlık değil asıl hazırlık zihinsel hazırlıktır.

Çünkü insanlar ancak zihinlerinde gerçekleştirdikleri şeyleri gerçek hayatta gerçekleştirebilirler, zihinlerinde gerçekleştiremedikleri işleri gerçek hayatta gerçekleştiremezler.

Şunu hiç unutmayın; sizler sınavdan daha büyük ve daha güçlüsünüz.

Akıl oyunları

Ahmet bey balık avından döndüğünde " Tuttuğum balıklardan ikisi dışında hepsi lüfer, ikisi dışında hepsi kefal, ikisi dışında hepsi uskumru" diyor .

Ahmet bey kaç tane balık tutmuştur?

Haydi bakalım, çalıştırın beyin hücrelerinizi….