BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Sığırcıklar Türkiye semalarında!

Edirne'nin damları sığırcık sürelerine ev sahipliği yapıyor. Aşırı soğuklar nedeniyle Türkiye'ye gelen sığırcıklar inanılmaz görüntüler sergiliyor

Abone ol

Avrupa'daki aşırı soğuk ve kar yağışı nedeniyle yiyecek bulmakta zorlanan binlerce sığırcık, sürüler halinde Balkanlar üzerinden Edirne'ye geldi.

Bir kaç günden bu yana Edirne'ye gelen sığırcık sürüleri kentteki ev ve iş yerlerinin çatılarına konarken, bazıları ise martılara yem olmaktan kurtulamadı. Sürülerin arasına dalan martılar havada yakaladıkları çok sayıdaki sığırcığı yerken, kimi sürüler de alçaktan uçuş yaparak martılardan kurtulmaya çalıştı.

Trakya Üniversitesi (TÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü'nde öğretim üyesi olan Kuş Bilimci Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa'da etkili olan kar ve soğuk havanın hayvanların yaşamını da olumsuz etkilediğini söyledi.

ABD ve Avrupa'da görülen toplu kuş ölümlerinde soğuk hava ve kar yağışının etkili olabileceğini kaydeden Kaya, şunları kaydetti:

''Kuş ölümlerinin nedeni yem bulmakta zorluk çeken kuşların daha sıcak olan bölgelere kaçmak için verdikleri mücadele sırasında karşılaştıkları kış şartları olabilir. Söz konusu bölgelerdeki ölü kuşların genelde sığırcık ve benzeri kuşlar olduğunu görüyoruz. Bu kuşlar sert kış şartlarına pek dayanıklı kuşlar değil. Özellikle sığırcıklar sürüler halinde hareket eder ve beslenirler. Aşırı kar yağışı ve soğuk olduğu zaman kuşlar yiyecek bulmakta zorluk çekiyorlar. Kuşların bir kısmı ölüyor. Hayatta kalanlar ise beslenmek için daha sıcak ülkelere göç ediyorlar. ABD ve İsveç'teki kuş ölümleri buna bağlı bir şey olabilir.''

Kuş Bilimci Mustafa Kaya, sürüler halinde gezen sığırcıkların böcek, tahıl ve meyvelerle beslendiğini de ifade ederek, tarım alanlarına verdikleri zararlardan dolayı çiftçiler tarafından da pek sevilmediğini sözlerine ekledi.