BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,19
ALTIN 2.247,41
HABER /  GÜNCEL

Şehirler alarma geçti! Dev Suriyeli operasyonu

Valilikler, özellikle sahil beldeleri ve şehir merkezlerinde sokakta yaşayan Suriyelilerin kamplara gönderilmesiyle ilgili alt birimlere yazı gönderdi.

Abone ol

Ege’deki tatil beldelerine, başta Suriyeliler olmak üzere mültecilerin sayısının artması yeni önlemler alınmasını da beraberinde getirdi. Valilikler, kaymakamlıklara, il-ilçe emniyet müdürlüklerine ve AFAD il müdürlüklerine uyarı yazısı gönderildi.

Yazıda, “Kalacak yerleri olmayan, başıboş, sokaklarda kalan, şehir merkezlerinde gelişi güzel barınan Suriyeliler başta olmak üzere göçmenlerin şehirlere sokulmaması, şehir merkezlerindekilerin de toplatılarak kamplara gönderilmesi, kampa gitmeyenlere ise AFAD’ın kontrolünde kentlerde oluşturulacak tek merkezde toplanması” istendi.

EZİDİLERİN SESSİZ ÇIĞLIĞI

Hürriyet'in haberine göre, IŞİD dehşetinden kaçarak Türkiye’ye sığınan Ezidiler, Irak’a dönmek istemiyor. IŞİD korkusunu Türkiye’de bile hisseden Ezidiler, Avrupa ülkelerinin kendilerini göçmen olarak kabul etmeleri için her yolu deniyor. Son olarak İstanbul ve Diyarbakır’dan ayrılan 1347 Ezidi, Avrupa’ya geçmek istedi, bu girişimlerinde başarısız olunca tekrar kamplara gönderildi.

AKDENİZ'DE MÜLTECİ REKORU

Birleşmiş Milletler (BM) mülteci ajansının yaptığı açıklamaya göre yılın ilk 6 ayında 137 bin kişi Avrupa’ya sığınmak için Akdeniz’i geçti. Savaş, kriz ve kovuşturmadan kaçan mültecilerin sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 83 oranında arttı. BM’nin raporunda “Avrupa, denizden gelen tarihi bir mülteci krizi yaşıyor” dendi. BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, Akdeniz’den gelen mültecilerin daha çok savaş ve baskılardan kaçan kişiler olduğunu ifade etti.

SURİYELİLER İLK SIRADA

Mültecilerin üçte birini ülkelerindeki savaştan kaçan Suriyeliler oluşturuyor. İkinci ve üçüncü sırada ise yüzde 12 ile Afganistan ve Eritre’den kaçan mülteciler yer aldı. Akdeniz’i aşmak isterken can verenlerin sayısı da 1867’yi buldu. Avrupa Birliği, geçtiğimiz günlerde İtalya ve Yunanistan gelen 40 bin mülteciyi gönüllülük esasına göre paylaşmak üzere ön anlaşmaya varmıştı.