BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Seçimlere yüzde yüz katılım olsaydı sonuçlar ne olacaktı?

Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki zaferini düşük katılım oranına bağlayanlar haklı mı? Seçimlere yüzde yüz katılım olsaydı sonuçlar ne olacaktı? İşte uzmanların ortaya koyduğu rakamlar...

Abone ol

İNTERNETHABER.COM
Cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılım oranı düşük çıkınca başlayan tartışmaya dikkat çeken Radikal yazarı Ezgi Başaran yüzde yüz bir katılım olsaydı ortaya çıkacak olan seçim sonucunu yazdı.

KATILIM DÜŞÜK OLUNCA ERDOĞAN KAZANDI TEZİ DOĞRU MU?

ODTÜ Ekonomi'den Yrd. Doç. Can Özen ve Kentucky Üniversitesi Siyaset Bilimi'nden Yrd. Doç. Ozan Kalkan "Herkes sandığa gitse 2014 seçim sonuçlarında oy oranları nasıl olurdu" sorusunu cevapladı. Seçimlerde Erdoğan'ın aldığı oy oranını katılım oranı ile açıklayan muhalif çevrelerin iddialarını hatırlatan Ezgi Başaran, uzmanların konuya dair ortaya koyduğu sonuçları köşesinde paylaştı. Başaran'ın yazısına göre Özen ve Kalkan’ın simüle ettiği oy oranları, yani “Herkes sandığa gitse Cumhurbaşkanı kim olurdu” sorusunun cevabı şöyle...

Recep Tayyip Erdoğan: yüzde 50.06
Ekmeleddin İhsanoğlu: yüzde 39.50
Selahattin Demirtaş: yüzde 9.11

İşte Başaran'ın yazısındaki ilgili bölüm:

KATILIM TAM OLSAYDI KÖŞK'E KİM ÇIKACAKTI?

Öyleyse asıl meseleye, üstünde tartışma kopan hayati soruya gelebiliriz: Katılım tam olsaydı, yani herkes sandığa gitseydi Cumhurbaşkanı kim olurdu?

Yrd. Doç. Özen ve Yrd. Doç. Kalkan şöyle yanıtlıyor: “2003 yılında American Journal of Political Science dergisinde (siyaset bilim alanındaki en itibarlı yayındır-eb) Jack Citrin, Eric Shickler ve John Sides tarafından yayınlanan makalede "Herkes Oy Kullansaydı Ne Olurdu?" sorusunun yanıtı aranmıştı. Biz de 2014 Cumhurbaşkanlığı Seçimi için o makalede kullanılan yöntemi uyguladık. Ve aşağıdaki şu varsayımları kullandık…”

BİR: 2014 Mart Yerel seçimleri nüfusun fotoğrafını çekmiştir. Diğer bir deyişle her ilçeden hemen hemen parti profili ortaya çıkmıştır.
İKİ: 2014 Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinde oy kullanmayanlar ilçelerde 2014 Yerel seçimleri gibi dağılmıştır.
ÜÇ: Ekmeleddin İhsanoğlu oy kullanmayanlar arasında CHP ve MHP oylarını alacaktır. Bu muhafazakar bir varsaymdır. Yani açıklayacağımız sonuçlar, oy kullanmayan CHP ve MHP seçmeni İhsanoğlu'na oy verseydi ne olurdu sorusunun yanıtını verecek.
DÖRT: Recep Tayyip Erdoğan oy kullanmayanlar arasında Ak Parti oylarını, Selahattin Demirtaş da HDP ve DBP (BDP) oylarını almıştır.

KATIMIM YÜZDE YÜZ OLSAYDI SONUÇLARI ŞÖYLE OLACAKTI:

Evet ilçelerdeki oy miktarları ile tüm bu varsayımların sonucu Özen ve Kalkan’ın simüle ettiği oy oranları, yani “Herkes sandığa gitse Cumhurbaşkanı kim olurdu” sorusunun cevabı şöyle...

Recep Tayyip Erdoğan: yüzde 50.06
Ekmeleddin İhsanoğlu: yüzde 39.50
Selahattin Demirtaş: yüzde 9.11

KATILIM ORANI SONUÇLARI DEĞİŞTİRMİYOR!

Yani… Görüldüğü üzere herkes sandığa gitseydi de sonuç değişmiyordu. Zaten 2003’teki makalede Citrin, Shickler ve Sides de Eyalet Senato seçimlerinde ‘herkes sandığa gitseydi’ dahi bir iki eyalet dışında çok büyük farklılıklar olmayacağını ortaya çıkarmıştı.

Dolayısıyla katılımın azlığı seçim sonucunu –çok olağanüstü durumlar hariç – değiştirmiyor. Bu seçimlerde de yaşanan budur. Erdoğan yine kazanacaktı. İlk turda kazanacaktı. Ama iddia edildiği gibi daha yüksek bir oy oranıyla değil.

NOT:
1. Oy oranlarının toplamının 100 etmemesi uzun küsuratların yuvarlanmış olmasındandır.
2. Gerçek oy ile simüle edilmiş oy oranları arasındaki farkı da herhangi bir partinin oy tabanına yüklemek bu veri seviyesinde mümkün değildir.