BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  SEÇİM

Seçim sonuçları malumun ilanı olacak!

Başbakan Erdoğan'ın adaylığının açıklanmasının ardından seçim 3 adayla start aldı.

Abone ol

NESRİN YILMAZ
İNTERNETHABER-ANKARA

AK Parti cumhurbaşkanı adayını ATO Kongre Merkezi'nde düzenlenen programla açıklandı. AK Parti'nin adayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan. 

CHP ve MHP'nin ortak adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun adaylığını açıklamasının ardından dün de HDP EŞbaşkan Selahattin Demirtaş'ın adaylığını açıklamıştı. AK Parti'nin adayının da açıklanmasının ardınsan seçim yarışı hız kazandı.

Türkiye'nin önde gelen araştırma şirketlerinden AG Araştırma Şirketi'nin sahibi Adil Gür nasıl bir seçim süreci yaşayacağımızı ve olası senaryoları İNTERNETHABER'e anlattı..

BU SEÇİM KAMPANYASINDA KUCAKLAYICI DİL KULLANILACAK

Biz geçmiş bütün seçim dönemlerinde sert üslubun kullanıldığı, kutuplaşmanın daha da arttığı, liderlerin ve adayların birbirlerine hakaretamiz sözler söylediği seçim dönemleri izlemiştik. Bugün, Sayın Başbakan'ın yaptığı konuşmanın bütününü incelediğimizde daha birlik beraberlik, daha kucaklayıcı, o meşhur balkon konuşmasının da ötesinde bir konuşmaya şahit olduk ve bu, seçim kampanyasıonda yürüteceği dilin de işaretini verdi. Tabi bu etki tepki meselesi. Başbakan böyle bir dil kullandığı taktirde muhtemeldir ki, diğer partiler de aynı tonda cevap vereceklerdir. Bu seçim kampanyasında dil daha kucaklayıcı olacak gibi görünüyor.

CHP TABANININ BİR KISMI SANDIĞA GİTMEZSE İLK TURDA SONUÇLANIR

Türkiye'de BDP ve HDP'nin aldığı oy ortada, CHP ve MHP'nin aldığı oyu belli, AK Parti'nin oyu belli. Buradan yola çıkarak, katılım yüksek olursa ve  tüm siyasi partiler kendi oyunu aldığı taktirde birinci turda yarışın sonlanması zor gözüküyor. Ama son zamanlarda yapılan araştırma şunu gösteriyor; Özellikle Sayın Ekmeleddin İhsanoğlu'nun adaylığıyla birlikte CHP tabanında bir kırılma yaşandı. Bunu partinin meclis grubunda da görmek mümkün sokaktaki vatandaşlarda da görmek mümkün. Şayet CHP tabanının bir bölümü sandığa gitmezse, oy kullanmazsa birinci turda seçim sonuçlanabilir diye düşünüyorum, ikinci tura kalmayabilir.

CHP'YE OY VERMEYECEK OLAN BAZI CHP'LİLER HDP'YE OY VEREBİLİR

İkinci bir ihtimal de şu olabilir; CHP'ye oy veren seçmenler içerisinde Sayın İhsanoğlu'na oy vermeyecek olanların bir bölümü, Sayın Demirtaş'ın laiklik ilkesine daha bağlı olduğunu düşünerek HDP'ye de oy verebilir. Bu manada HDP adayı Demirtaş partisinin 30 Mart'ta aldığı oy üzerinde bir oy alabilir.

EN KARLI PARTİ KAZANAN PARTİDEN SONRA HDP OLUR

En karlı çıkacak parti, şayet Cumhurbaşkanlığı seçimini kazandığı taktirde hem AK Parti olacak, hem de oyunu birinci turda artırdığı oranda HDP olacak. Şayet, çatı aday CHP ve MHP oylarının toplamının altında oy alırsa kaybeden de onlar olacaktır. 

OLAĞANÜSTÜ BİR GELİŞME OLMAZSA ERDOĞAN KAZANIR

Bence bu saatten sonra kim kazanacak sorusunun çok önemi yok. AK Parti'nin adayı için malumun ilanı diyorlardı, seçim sonuçları da üç aşağı beş yukarı malumun ilanı gibi olacak. Yani Erdoğan'ın birinci turda katılıma göre kazanma ihtimali var, ikinci tura kalırsa da çok çok olağanüstü bir gelişme olmazsa (olacağına ihtimal vermiyorum) yine Erdoğan kazanacak gibi görünüyor.

ASIL SORU; SEÇİMDEN SONRA NE OLACAK?

Bundan sonra konuşulması gerekenler şunlar;  Tayyip Erdoğan kazandığı taktirde kim genel başkan olacak, AK Parti'de nasıl bir mücadele olacak, muhalefet başarısız olduğu taktirde muhalefette ne tür çalkantılar olacak. Türkiye cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde bunları daha çok konuşacak.

Görünen o ki; Cumhurbaşkanlığı seçimi sonuçlanıncaya kadar, AK Parti'nin adayı kazanıncaya kadar, AK Parti'de bir parti genel başkanlığı tartışması ile ilgili ne Sayın Başbakan'dan bir işaret ne de mevcut potansiyel adaylar arasında bir sürtüşme ve beyanat olmayacağını görüyoruz. Bu konuda da sanki zımni bir karar var.

İLK TURDA YÜZDE 51-54

Erdoğan, birinci turda kazanırsa oy oranı 51 ile 54 arasında olabilir, ikinci tura kalırsa bu oran 60'a kadar çıkabilir.